Romanele ”Stalin, cu sapa-nainte” și ”Măcelaria Kennedy”, de Radu Ţuculescu, traduse în Ungaria, respectiv Germania

sept. 6th, 2019 | By | Category: Agenda de carte

Romanul ”Stalin, cu sapa-nainte” (Cartea Românească, 2009), de Radu Ţuculescu, a apărut la Editura Typotex (Ungaria), în traducerea lui Szőcs Imre, cu titlul ”Sztálin, ásóval előre!”, şi va fi lansat la Salonul Dunafeszt, pe 6 septembrie 2019, ora 16.30, la Cafeneaua Három Holló din Budapesta, eveniment organizat de ICR Budapesta și Fundația Lettre Ungaria. De asemenea, la Mitteldeutscher Verlag din Germania, a apărut romanul ”Măcelaria Kennedy” (Polirom, 2017), în traducerea lui Peter Groth, cu titlul ”Metzgerei Kennedy”. Lansarea romanului va avea loc la Biblioteca orășenească din Basel, Elveția, pe 26 septembrie 2019, eveniment urmat de un turneu de lecturi publice în Germania.

Stalin, cu sapa-nainte a mai fost tradus în limba italiană, la Aracne editrice, în traducerea lui Danilo De Salazar, cu titlul Stalin, con la zappa in spalla, şi în germană, la Mitteldeutscher Verlag, în traducerea lui Peter Groth.

În spațiul german romanul s-a bucurat de un real succes de public și critică. Iată doar cîteva fragmente din cronici:

„Dacă literatura română contemporană e așa de atractivă precum acest roman, ea merită toată atenția noastră. ”(Michael Hametner, Neues Deutschland)

„Un roman încîntător care ne descrie două epoci într-un stil original, plin de muzicalitate. Literatură universală în cel mai bun sens al cuvîntului.” (Erwin Messmer, Orte).

„Un roman în stilul Pulp Fiction al pop-culturii americane, în care se îmbină tulburător poezia cu dura realitate.” (Markus Bauer, Neues Zurcher Zeitung)

„O fascinantă carte care descrie comunismul văzut de ochii unui copil, dar și dezamăgirile unei proaspete democrații.” (Albrecht Franke, Ossietzky)

 

Stalin, cu sapa-nainte este o carte tulburătoare, despre o realitate trecută şi una acut prezentă, în care bisturiul autorului operează fără menajamente. Personaje pitoresti, pline de un umor tragic. Scene de o rafinată sexualitate şi poezie amestecate cu scene dure, violente. Destine frînte şi idealuri zdrobite cu brutalitate. O carte scrisă într-un ritm cinematografic, incitantă şi captivantă în egală măsură.

„Prozator talentat, cursiv, expresiv, Radu Tuculescu e şi un tehnician abil, dovadă fineţurile de construcţie şi de stil. Îndeajuns de prolific, nu s-a aflat niciodată în delict de inconsistenţă. Variate, cărţile lui dovedesc versatilitate (în sensul cel mai bun al cuvîntului), capacitatea de alternare a formulelor. Plăcut-realiste, savuros-portretistice şi bogate epic, povestirile şi romanele sale etalează deopotrivă trăsături complementare sau opuse, de la gustul experimental şi pînă la alunecarea în fabulos şi în fantastic. […] Excepţional prozator, Radu Ţuculescu e o prezenţă impunătoare în literatura română actuală, un scriitor european.” (Ion Bogdan Lefter)

 

Măcelăria Kennedy a fost distins cu numeroase premii: Premiul „Romanul românesc în mileniul 3”, Festivalul Internaţional de Carte Transilvania, ediţia 2017, Premiul „Ovidiu Cotruş” al revistei Familia, ediţia 2017, Premiul „Radu Petrescu” al Societăţii Scriitorilor din Bistriţa-Năsăud şi al Bibliotecii Judeţene „George Coşbuc” Bistriţa-Năsăud, ediţia 2017, Premiul „Pavel Dan” al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Cluj, ediţia 2018.

 

Luni dimineaţa, pe Strada Cimitirului din orăşelul Luna de Jos, va avea loc deschiderea unui nou magazin, cu o denumire insolită: Măcelăria Kennedy. În jurul acestui eveniment, pus la punct în cele mai mici detalii, se derulează un carusel de întîmplări năucitoare, petrecute timp de trei zile şi trei nopţi, înainte de inaugurare, cu personaje simpatice, grave şi totodată pline de umor, cu îngeri durdulii, licurici, drăcuşori roşii, ţînţari vampirici şi berze costelive visînd la o ţară unde plouă cu broaşte. O lume care se dezlănţuie sub efectele tandre ale încălzirii globale şi ale eclipsei totale de soare. Un roman burlesc, un roman comic, atins pe alocuri de dramatism, cu pagini care provoacă hohote de rîs, dar şi cu poveşti de dragoste de o poetică senzualitate. „Dar cine o fi Kennedy, vreun măcelar celebru?”, întreabă, hamletian, unii locuitori din Luna de Jos. Imuni la marile probleme ale omenirii, îngerii ridică, indiferenţi şi candizi, din umeri…

 

Radu Ţuculescu (născut în 1 ianuarie 1949, Tîrgu Mureş) este romancier, dramaturg şi traducător din limba germană. A absolvit Conservatorul „Gheorghe Dima” din Cluj, secţia vioară. A publicat romane – Ora păianjenului (1984), Degetele lui Marsias (1985), Umbra penei de gîscă (1991), Povestirile mamei bătrîne (2006), Stalin, cu sapa-nainte (2009), Femeile insomniacului (2012), Mierla neagră (2015), Măcelăria Kennedy (2017) – şi volume de teatru – Ce dracu’ se întîmplă cu trenul ăsta? (2004), Bravul nostru Micşa! (2010). A primit premii naţionale şi internaţionale pentru proză, teatru, traduceri şi filme de televiziune. A tradus volume de poezie şi proză din literatura elveţiană contemporană de limbă germană şi din literatura austriacă. Romanele sale au fost traduse în Franţa, Austria, Italia, Cehia, Ungaria, Serbia, Ucraina, iar piesele de teatru au fost jucate în cehă, maghiară, franceză, ebraică, italiană, engleză.

Număr de vizualizări :571


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro