spot_img

Participare românească la cea de-a III-a ediție a Festivalului Internațional de Film Est-European BEAST, Porto

În perioada 28 septembrie – 6 octombrie 2019, la Porto, va avea loc  cea de-a III-a ediție a Festivalului Internațional de Film Est-European BEAST, organizat de Asociația „PlusEast“ în colaborare cu Primăria Municipiului Porto și Cineclube – Clubul portughez de cinematografie.  Cinematografia românească va fi reprezentată de lungmetrajele O moarte în familia mea, r. Andra Tarara, selecționat în competiția documentară „East Doc“, Codrina’s trace, r. Robert Lawrence și FOMI (fear of missing in), r. Norbert Fodor, selecționate în cadrul „experimentalEAST“, Cel mai bun client, r. Serghei Chiviriga, selecționat în cadrul „Beast Kids“ și scurtmetrajul Ceva, r. Paul Mureșan, selecționat în cadrul secțiunii „Animation Shorts“.  Din juriul competiției oficiale face parte editorul român Alexandru Radu. La invitația organizatorilor și cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Lisabona, în cadrul festivalului vor participa două tinere artiste din România: Simona Constantin și Alexandra-Alina Bușilă, care vor realiza, în perioada 1-6 octombrie, un performance artistic intitulat Emotional Workout, la Zero Box Lodge (R. do Ateneu Comercial do Porto 13). Proiectul își propune să exploreze tradiția portugheză praxe académica, prin care ”bobocii” din mediul universitar sunt inițiați în noua etapă a vieții lor, a maturității, de către colegii mai mari, prin supunerea la diferite probe. Inspirate fiind de entuziasmul creat în jurul praxe-ului, dar și contrariate de dihotomia dintre beneficiile și riscurile sale, timp de 6 zile, artistele vor reinterpreta acest ritual academic, cu sprijinul a 4 studenți selectați din cadrul Universității din Porto.

Simona Constantin, cercetător artă video, a studiat Regie de Film și Televiziune la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale“ București. Este regizor de film și artist vizual, realizând lucrări multidisciplinare împreună cu artiști din alte domenii. Între 2015-2019 a lucrat ca selecționer pentru festivaluri de film din România (Festivalul Internațional de Film pentru Copii KINOdiseea, Timișoara Refugee Art Film Festival, Mad(e) in Romania – Timișoara) și Olanda (Spotlight: Romania). În prezent lucrează la construirea unor contexte funcționale de dialog și colaborare între artiști-artiști și arta contemporană-public. Alexandra-Alina Bușilă, cercetător film experimental, a absolvit University of Glasgow (2016), specializarea în istoria artei și psihologie. De atunci lucrează în piața secundară de artă din România ca manager de platformă al unei case de licitații online. În prezent o pasionează digital humanities, un nou domeniu de cercetare care combină ştiinţele umaniste cu ştiinţele informatice.

Festivalul Internațional de Film BEAST este un proiect cinematografic și cultural aflat în 2019 la cea de-a treia ediție. Festivalul își propune să promoveze cultura și filmele est-europene în Porto și se bucură de sprijin instituțional local, precum și de parteneriate internaționale. Pentru că acoperă un segment cultural neexplorat în această zonă a Portugaliei, festivalul a avut notorietate încă de la prima ediție. Directorii sunt: André Lameiras (Portugalia) și Radu Sticlea (România). În cadrul festivalului se derulează o competiție oficială pe mai multe secțiuni, inclusiv Focus Country, workshop-uri interactive și alte evenimente artistice conexe. Filmele vor rula la Cinema Trindade, Cinema Passos Manuel, Casa das Artes, Biblioteca Municipal Almeida Garrett. Pentru mai multe informații și programul complet, puteți accesa https://beastfilm.pt.

Parteneri instituționali: Primăria din Porto, Casa das Artes, Cineclube do Porto, Cinema Passos Manuel, Cinema Trinidade, Ambasada Republice Cehe, Consulatul Onorific al Republicii Cehe, Ambasada Slovaciei, Ambasada Ungariei, Ambasada Poloniei, Europe Direct Porto, Institutul Cultural Român de la Lisabona, Internațional Visegrad Fund, Lithuanian Filmmakers Union, Mundo do Cinema, Okna Espaço Cultural, Agenția Națională Erasmus+, Arte Institute (New York), Asociația de Prietenie Portugalia-Republica Cehă, Brno 16 Internațional Film Festival, BuSho Internațional Film Festival, Comboios de Portugal.

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508