Larisa Maria Nechita reprezintă România în finala internațională a concursului « Teza mea în 180 de secunde » la Dakar, în Senegal

sept. 25th, 2019 | By | Category: Postcard

Finala internațională a concursului « Teza mea în 180 de secunde » (MT180) va fi organizată în premieră de la crearea sa în 2012 în Africa subsahariană, la Dakar, de către Ministerul Învățământului Superior, al cercetării și al Inovației din Senegal și Agenția universitară a Francofoniei (AUF). 

Optsprezece doctoranzi francofoni din lumea întreagă și din diferite discipline se vor înfrunta pe scena Marelui Teatru Național din Dakar joi, 26 septembrie 2019, începând cu ora 18.00.

 

Fiecare candidat are la dispoziție 180 de secunde și un singur slide pentru a-și prezenta rezultatele cercetării doctorale într-o manieră clară și convingătoare. Un singur obiectiv trebuie atins: audiența să înțeleagă subiectul de cercetare în numai 3 minute.

România va fi reprezentată la acest concurs de către Larisa Maria Nechita, desemnată cea mai bună doctorandă francofonă a anului 2019 pentru prezentarea subiectului său de cercetare. Doctorandă a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, Larisa Maria studiază obstacolele lingvistice și culturale care pot apărea în procesul de interpretariat simultan, titlul tezei sale fiind „Transferuri culturale, calitatea discursului și gestiunea erorilor în activitatea de interpretariat în cadrul conferințelor”.

Cele trei ediții din țara noastră au fost organizate de Agenția Universitară a Francofoniei în Europa centrală și orientală, Institutul Francez din România și Ambasada Franței. AUF este partenerul concursului « Teza mea în 180 de secunde » MT180 pentru al 5-lea an consecutiv. Din cele optsprezece finale naționale organizate în lume, AUF a co-organizat treisprezece în Benin, Bulgaria, Burkina Faso, Camerun, Coasta de Fildeș, Egipt, Gabon, Liban, Madagascar, Republica Democrată Congo, România, Senegal și Tunisia.

Finala va fi transmisă în direct de către RTS, pe situl concursului https://mt180sn.org, dar poate fi urmărită și pe Twitter #MT180.

 

 

Cei 18 doctoranzi finaliști

 

AFRICA

 

 

AMERICA

 

 

EUROPA

 

 

EUROPA CENTRALĂ ȘI ORIENTALĂ 

 

  • BulgariaSirine JABER, Universitatea de Tehnologie chimică și Metalurgie din Sofia
  • RomâniaLarisa Maria NECHITA, Universitatea « Lucian Blaga » din Sibiu

 

 

MAGHREB  

 

  • MarocAnnan AZZEDDINE, Universitatea Mohammed V din Rabat
  • Tunisia: Amal MANAI, Universitatea din Cartagena

 

ORIENTUL-MIJLOCIU

 

 

OCEANUL INDIAN

 

 

Despre concursul MT180

Inspirată de concursul de origine australiană intitulat „Teza de trei minute”, competiția „Teza mea în 180 de secunde” a fost inițiată în Quebec, în 2012, de către Asociația francofonă pentru cunoaștere (ACFAS). Acest concurs lansează doctoranzilor francofoni provocarea de a prezenta în trei minute subiectul lor de cercetare științifică.  

În România, concursul „Teza mea în 180 de secunde” se află la a treia ediție. Această competiție permite doctoranzilor și tinerilor doctori să-și prezinte subiectele de cercetare în termeni simpli, în doar trei minute, în limba franceză, în fața unui auditoriu neinițiat și divers. Prin urmare, acest concurs reprezintă un exercițiu extraordinar de comunicare, precum și un mijloc de a oferi acces publicului larg la universul cercetării științifice. De asemenea, concursul este o oportunitate pentru tinerii cercetători de a-și îmbunătăți abilitățile de comunicare. 

Despre AUF 

Agenția Universitară a Francofoniei (AUF) este o asociație internațională creată cu peste 50 de ani în urmă. Aceasta reunește 944 instituții de învățământ superior și de cercetare provenind din 116 țări de pe cinci continente. AUF este, de asemenea, operatorul pentru învățământul superior și cercetare al Summit-ului Francofoniei. Misiunea sa este de a promova o francofonie universitară solidară, angajată în dezvoltarea economică, socială și culturală a societăților.

AUF promovează solidaritatea activă între instituțiile membre și le acordă sprijinul său pentru a răspunde provocărilor cu care se confruntă: calitatea formării, a cercetării și a guvernării academice; inserția profesională și angajabilitatea absolvenților de învățământ superior; implicarea în dezvoltarea societăților. AUF acționează în 10 regiuni ale lumii, inclusiv în Europa centrală și orientală. Pentru mai multe informații: www.auf.org

Despre Institutul Francez din România

Institutul Francez este unul dintre cei mai importanți și influenți operatori culturali și de cooperare din România.
Instituție oficială a Ministerului Afacerilor Externe al Franței, înființată acum mai bine de opt decenii, Institutul Francez din România favorizează și susține cooperarea educativă, universitară și științifică, dezvoltarea de parteneriate culturale și creația artistică, învățarea limbii franceze, mulțumită numeroaselor acțiuni de colaborare bi- și multilaterală cu actori instituționali și independenți locali. Limba franceză, limbă a culturii și a creației, este un element motor al multilingvismului, Institutul Francez împărtășind valorile unei Europe multiculturale.

Pentru mai multe detalii: http://www.institutfrancais.ro

 

 

Număr de vizualizări :595


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro