”India – între tradiție și modernitate – Pe urmele lui Mahatma Gandhi”

sept. 24th, 2019 | By | Category: Agenda de carte

Miercuri, 2 octombrie 2019, ora 17.30, Editura Herald și Hermitage Urban Spiritual Hub, în colaborare cu  Ambasada Indiei în România, vă invită la evenimentul ”India – între tradiție și modernitate – Pe urmele lui Mahatma Gandhi”. Evenimentul va fi prilejuit de împlinirea a 150 de ani de la nașterea lui Mahatma Gandhi și de lansarea, în colecția Autobiografia, a volumului biografic ”Mahatma Gandhi – O viață legendară” de Romain Rolland. Evenimentul se va desfășura la Hermitage Urban Spiritual Hub,  strada Mihai Eminescu, nr. 127. Moderator: Sorin Lucaci, PR Herald. AgențiadeCarte.ro este partener media.

”Vom porni într-o călătorie imaginară în fascinanta și mereu surprinzatoarea Indie, pe urmele celui care a fost Mahatma Gandhi, un suflet mare și un spirit revoluționar care şi-a dedicat viaţa luptei pentru independenţă, pentru drepturile politice şi civile ale indienilor şi pentru ca cei din clasele sociale defavorizate, majoritari, să ducă o viaţă mai bună. India este ţara unităţii în diversitate, o țară cu o cultură și o tradiție spirituală milenară.  De aceea, vrem să vă oferim o experienţă vie și profundă, să aducem o parte din spiritul Indiei în România. Vă invităm să descoperiți una dintre cele mai fascinante culturi ale lumii printr-un spectacol de dans clasic indian, prin arta purtării sariului și printr-un concert de sitar și percuție în a doua jumătate a evenimentului.

Vor fi alături de noi în această frumoasă călătorie spirituală, invitații: Excelența Sa, Mr. Thanglura Darlong, Ambasadorul Indiei în România, Anca Irina Ionescu (traducătoare), Carmen Coțovanu Pesantez (coregraf de dans clasic indian, specialist în cultură şi civilizaţie indiană – Centrul de Artă “Euterpe”), Iuliana Nălățan (președintele Centrului Cultural „Rabindranath Tagore”, fondator și organizator al Festivalului Namaste India, interpreta de dans clasic Odissi), Victor Marius Beliciu (sitarist român aparținând tradiției Senia Gharana) şi Luisa Neag (coordonatorul colecţiei Autobiografia).

În acest volum biografic, Romain Rolland aduce un tribut imaginii și luptei lui Mahatma Gandhi. Omul care a renunțat la o carieră bănoasă în avocatură va ajunge să mobilizeze numeroasa populație a Indiei împotriva xenofobiei și a nedreptătilor savârșite de Imperiul Britanic.

Romain Rolland descrie cu afecțiune personalitatea lui Gandhi, punând accent pe credința acestuia în hinduism, lipsită de fanatism și de orgoliu, pe modestia lui, pe mesajul umanitar transmis întregii lumi, pe contrastele pe care a reușit să le împace atât de bine: eroul Indiei era un om cult, școlit în Anglia, admirator al lui Tolstoi, traducător al operelor lui Platon, dar totodată își iubește fără rezerve cultura și religia indiană. Deși încarcerat și contestat de forțele coloniale, Gandhi și-a păstrat forța interioară și voința de a-și ajuta compatrioții.

Ca un hindus obișnuit, el credea că toate religiile sunt egale și a respins toate eforturile de a fi convertit la o altă religie. A fost un teolog avid și a citit considerabil despre toate marile religii. Gandhi credea că în centrul fiecărei religii este adevărul și dragostea. De asemenea, el punea la îndoială ipocrizia, abaterile și dogmele din toate religiile și era un neobosit reformator social.

Gandhi și-a dedicat viața înaltului scop de a descoperi adevărul sau Satya. A încercat să obțină aceasta prin învățarea din propriile greșeli și experimentând pe el însuși. Gandhi credea cu convingere că o persoană implicată în serviciul societății ar trebui să ducă o viață simplă, lucru care ar putea duce, credea el, la Brahmacharya – puritatea spirituală și practică. Simplitatea lui a început prin renunțarea la modul de viață occidental pe care îl ducea în Africa de Sud.

…Gandhi, sub vesmântul Crezului hindus, ascundea o mare inimă crestină. Un Tolstoi mai tandru, mai potolit si, dacă pot să spun așa, mai natural «crestin», în sens universal: căci Tolstoi a fost crestin mai putin prin natură, cât prin vointă. Asemănarea dintre cei doi este mult mai evidentă, sau, mai bine spus, influenta lui Tolstoi se adevereste a fi mai puternică în apelul de condamnare pe care-l face Gandhi contra civilizatiei de tip european.

Romain Rolland, Mahatma Gandhi

 

**

Parteneri: Centrul de Arta „Euterpe”, Centrul Cultural „Rabindranath Tagore”, Farmec, Dacia Plant, Deja Vu Natural, Gold FM, Radio România Cultural, București FM, Radio 3Net „Florian Pittiș”, Radio Seven, Radio Tanănana, Radio Deea, Radio România Cluj, Radio România Timișoara, Radio România Târgu Mureș, Itsy Bitsy, Radio Iași, Radio Brașov, TVR Timișoara, Apollonia TV, Canal 33 România, BiziLive TV, România Liberă, Click! pentru femei, Casa mea, AdPlayers.ro, 4arte, Agenția de carte, Noua Acropolă, Bookaholic, Bookuria, Bookblog, Bookhub, Booknation, Drumul spre centru, Filme-Cărți, Literatura pe tocuri, IQool, LiterNet, Rabbit Media, Gratuitor, Raftul cu idei, România Pozitivă, Serial Readers, Recenzii Cărţi, Citeşte-mă, Sfatul părinților, Sunt Pitic, GOKID!, ZMEU București, Cinemagia, Gândeşte Pozitiv, Gândurile dintre pagini, Rândurile Evei, Calea către carte, Cabala pentru toţi, Andreea Marc. ”- anunță editura HERALD.

 

Număr de vizualizări :773


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro