”Hărţi de zi cu zi / Maps of Everyday ”, instalaţie multimedia creată de artista Raluca Băjenaru

sept. 19th, 2019 | By | Category: Postcard

Joi, 26 septembrie 2019, ora 18:00, Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi (str. Londra nr. 39, București) vă invită la vernisajul expoziţiei „ Hărţi de zi cu zi / Maps of Everyday”, o instalaţie multimedia creată de artista Raluca Băjenaru. 

Hărţi de zi cu zi / Maps of Everyday prezintă o „arhivă” cu urmele activităților cotidiene repetitive care țin de organizarea vieții în microcosmosul intim: bilețele pe care le scriem pentru a nu uita, liste de cumpărături, hărți cu repere despre cum să ajungem dintr-un loc în altul, amprente cumulate involuntar prin ocuparea succesivă a aceluiași spațiu.

Proiectul documentează utilizarea cotidiană a scrisului de mână, într-o perioadă în care acesta este tot mai mult înlocuit de dispozitive electronice. Imaginându-se ca un antropolog care încearcă să strângă urme ale unei practici înainte ca aceasta să dispară, Raluca Băjenaru privește prezentul ca fiind deja trecut, iar societatea fiind propulsată într-o eră a post-literalității. Deja obiecte de muzeu, bilețelele scrise de mână și pierdute pe stradă sau hărțile desenate pe hârtie oferă acces către un nivel individual de codificare prin intermediul grafiei personale. Un voyeurism difuz transpare din încercarea de a-ți imagina cine este persoana care a scris acel post-it găsit pe stradă sau care a folosit anumite convenții grafice în desenarea unei hărți.

Erodarea spațiilor utilizate în comun, cum ar fi scaunele din stația de metrou Unirii 1, creează hărți involuntare, documentate fotografic în cadrul proiectului. Urmele pe care oamenii le lasă, așezându-se succesiv în același loc și creând o amprentă comună, devin relevante pentru preferințele și obiceiurile lor.

În căutarea acestor amprente ale existenței cotidiene, Raluca Băjenaru devine un explorator al orașului, realizând desene uriașe prin intermediul înregistrării cu o aplicație a traseelor parcurse în București și reinterpretării lor prin animație. Scoase din context, aceste plimbări fără o destinație anume creează o estetică a mersului și un gestualism la scara orașului, realizat cu propriii pași.

 

Expoziţia este deschisă în perioada 27 septembrie – 20 octombrie 2019, iar programul de vizitare este de miercuri până duminică, între orele 10:00 – 18:00.

Preț bilet: 5 lei; accesul la vernisaj este gratuit

 

Raluca Băjenaru (n. 1982) dezvoltă proiecte din sfera instalației, performance-ului, intervenției în spațiul public, land art. A participat la proiecte de rezidență artistică în Franța (Strasbourg – Haute École des Arts du Rhin), Olanda (Amsterdam – Gerrit Ritveld Academie), Macedonia (Brashnar Creative Project), Indonezia (Institut Seni Yogyakarta) și România. Este absolventă a UNARTE București, secția Pictură. Cea mai recentă expoziție personală a avut loc la Galeria Pygmalion din Timișoara, în februarie 2019 și a prezentat seria de picturi intitulată UNDER|WATER. Mai multe detalii despre activitatea artistei găsiţi accesând: www.ralucabajenaru.blogspot.ro și https://www.youtube.com/user/TropaTrop7

 

 

Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi (MNHCV) din Bucureşti este printre puținele instituţii culturale cu acest specific din lume. MNHCV își propune să devină mai mult decât un muzeu, să fie un loc de intersecție al artelor, un centru pentru studierea și reconsiderarea istoriei și a geografiilor lumii, atât de către specialiști cât și de către publicul general. http://www.muzeulhartilor.ro/

 

Număr de vizualizări :595


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro