spot_img

«Eternitatea» arhitecturală a centrelor urbane istorice și intervențiile modernizatoare

Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția, în colaborare cu Universitatea Politehnică Timișoara (UPT) și Facultatea de Arhitectură și Urbanism din cadrul Universității Politehnice Timișoara, au organizat o întâlnire de lucru tip master-class, formată din trei intervenții-pilot asupra cazului particular al Veneției în imaginația colectivă și în istoria urbanismului și arhitecturii. Evenimentul se adresează studenților din anii I, II, III și IV de la Facultatea de Arhitectură și Urbanism din cadrul Universității Politehnică Timișoara și se va desfășura joi, 19 septembrie 2019, ora 17:00, în Sala de Conferințe a Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică.

Tinerii studenți vor avea oportunitatea să cunoască unele dintre cele mai semnificative experiențe ce răspund pe de o parte exigențelor de conservare ale monumentelor arhitectonice de celebre din centrul istoric al Veneției și pe de altă parte necesităților de transformare a funcționalității edificiilor degradate din perspectiva reînscrierii lor în spațiul urban, într-un mod corespunzător noului curs al evoluției calitative infrastructurilor și urbane impuse de avântul tehnologiilor 5.0.

Proiectul constă, în esență, din prezentarea, de către un istoric de artă și al arhitecturii (Prof. Grigore Arbore Popescu, Ph.D., fost cadru didactic al Institutului Universitar de Arhitectură din Veneția – IUAV și cercetător emerit al Consiliului Național al Cercetării din Italia), a contextului socio-economic și istoric în care s-a format mitul Veneției ca „cetate ideală” (mit comparabil cu cele construite în jurul “cetăților” Atena și Roma). Se va preciza, în context, rolul arhitecților venețieni în definirea spațiului urban ca spațiu al creațiilor durabile, destinat a rezista adversităților vremurilor, având vocația „eternizării”, ca și „imperiul mediteraneean” al Serenisimei.

Domnul Roberto D’Agostino, renumit arhitect și urbanist, excelent cunoscător al evoluției milenare a țesutului urban venețian, fost Președinte al “Arsenale” S.p.a., societate ce a avut drept scop crearea condițiilor pentru reutilizarea, prin adaptarea ne-traumatică, adică fără distrugerea conotațiilor istorice, complexului clădirilor Arsenalului Republicii la noi funcții în concordanță cu exigentele culturale și științifice ale vieții citadine, va trata tema reconvertirii funcțiilor intrate în desuetudine ale edificiilor inutilizabile. În momentul de față, în Arsenalul venețian, care până în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea a fost, ca șantier naval, cel mai important complex industrial de pe țărmurile Mediteranei (către 1700 dădea de lucru, în mod direct și indirect, la aproximativ 40.000 de persoane). Roberto D’Agostino va defini caracteristicile raportului dintre “congelarea în trecut” și modernitate în actuala fază a aspectului urban venețian.

Domnul Prof. Univ. Dr. Arhitect Francesco Amendolagine (fost profesor în cadrul IUAV și profesor titular la catedra de Istoria Arhitecturii la Facultatea de Arhitectură a Universității din Udine și cu experiență practică de neegalat în domeniul proiectării, restaurării și refuncționalizării arhitecturilor istorice) va prezenta pe motivele condiționării aspectului conglomeratului urban venețian de către arhitectura istorică a secolelor XII-XVIII și va analiza si două cazuri limită de repunere în circuitul vieții civice a două edificii cu funcții deosebite. Primul caz abordat va fi cel al celebrului Teatro ”La Fenice”, distrus de un incendiu în anul 1996. În urma refacerii, proiectată și condusă de echipa profesorului Amendolagine, acesta a fost readus la aspectul pe care îl avea în 1837, atât în ceea ce privește diviziunile spațiatei, cât și în ceea ce privește decorațiile exterioare și interioare, executate cu precizie filologică. Sala Mare a Teatrului „La Fenice” a redevenit celebră în întreaga lume (concertul de Anul Nou de aici este transmis în MondoVision) și datorită refacerii proiectate de Prof. Amendolagine, refacere aflată în sintonie deplină cu decorația din secolul al XVIII-lea, refăcută în 1937 și distrusă în 1996.

Al doilea caz abordat va fi acela al grandiosului edificiu industrial destinat morăritului, Mulino Stucky. Inaugurat în 1895 și activ – cu perioade de productivitate redusă din cauza celor două Războaielor Mondiale – până în anul 1955, când orice activitate industrială a fost definitiv abandonată. Edificiul se extindea o suprafață de 30.000 m2 și producea, folosindu-se tehnologii avansate pentru epocă, 50.000 Kg de făină pe zi. Dădea de lucru la 1.500 muncitori care lucrau în 3 schimburi. La vremea aceea, până la dezvoltarea activităților industriale pe „terra ferma” (uscat), a fost cea mai importantă industrie venețiană din perioada ulterioară destrămării activităților din Arsenal (sfârșitul secolului al XVIII-lea). Edificiul a fost refuncționalizat de echipa prof. Amendolagine și spațiile sale s-au transformat în parte într-un enorm hotel (Hilton Molino Stucky Venice), format în parte din apartamente de lux, în parte din apartamente de locuit puse la dispoziția Primăriei pentru a fi folosite, prin vânzarea la prețuri moderate, persoanelor care își desfășoară activitatea în cadrul urban. Problemele echipei care a reproiectat funcțiunile erau toate generate de noile exigente social-economice cu care se confrunta comunitatea cetățenilor orașului, probleme care mutatis mutandis, se regăsesc, formulate diferit în toate orașele cu centre istorice unde se află clădiri ce ar putea să se reîncadreze în „forma Urbis” fără a fi distonante în raport cu țesutul arhitectonic care a caracterizat orașul și a fost indisolubil legat de viața citadină cotidiană.

Prin această manifestare, IRCCU dorește să stimuleze aprofundarea, de către tinerii arhitecți români, a problematicilor de remodernizare a țesuturilor urbane dintr-o țară cu experiențe edificatoare în acest domeniu.

 

 

 

 

 

 

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508