Violonista Maria Gîlicel, la Lake District Summer Music International Festival

aug. 8th, 2019 | By | Category: Postcard

România este prezentă, pentru cel de-al treilea an consecutiv, la Lake District Summer Music International Festival, unul dintre cele mai apreciate evenimente de muzică camerală din Marea Britanie. La ediția din acest an, violonista Maria Gîlicel se alătură pianistului estonian Sten Heinoja pentru un recital găzduit, în data de 8 august 2019, de un vechi lăcaș de cult din Windermere – Carver Church. Evenimentul este organizat cu sprijinul ICR Londra. 

 

Cei doi muzicieni, tineri absolvenţi ai Royal College of Music, propun un program variat ce cuprinde partituri ale unor renumiți compozitori europeni. Compoziții din anii adolescenței semnate de Franz Schubert  vor fi prezentate alături de lucrări ale lui Wolfgang Amadeus Mozart și Claude Debussy, precum și de o selecție din Preludiile Op. 34 de Dmitri Șostakovici, transcripție pentru pian și vioară de Misha Tsiganov. Punctul culminant al recitalului va consta în interpretarea Sonatei în la major a lui César Franck, cadoul de nuntă al cunoscutului compozitor belgian pentru compatriotul său, violonistul Eugene Ysaÿe.

Maria Gîlicel a început studiul viorii la vârsta de patru ani. A urmat cursurile Conservatorul Adolfo Salazar din Madrid, la clasa profesorului Farid Fasla, pentru ca apoi să absolve cu onoruri Royal College of Music, la clasa profesoarei Ani Schnarch. Ȋn prezent este masterandă la aceeași universitate, sub îndrumarea lui Maciej Rakowski. Maria a colaborat cu nume prestigioase ale artei violonistice internaționale, precum Patricia Kopatchinskaja, Nicola Benedetti, Leonid Kerbel și Peter Schuhmayer. De la debutul său solistic timpuriu la Auditoriul Național din Madrid, tânăra violonistă a avut numeroase apariții în săli de spectacol renumite, printre care amintim Wigmore Hall, Buckingham Palace, Royal Festival Hall, St John’s Smith Square și Institutul Cultural Român (Londra), Muzeul Sartorio (Trieste) și Casa Tartini (Slovenia). Pe lângă activitatea solistică, Maria are și o  bogată activitate camerală și orchestrală, colaborând cu Chamber Orchestra of Europe și BBC Symphony Orchestra. Violonista este fondatoarea trio-ului cu pian Chloé și a cvartetului de coarde Thaleia.

 

Pianistul Sten Heinoja este absolvent al Royal College of Music la clasa Vanessei Latarche, beneficiind de o bursă integrală de studiu. A fost distins cu numeroase premii în țara sa natală, Estonia, precum și în străinătate, printre cele mai recente succese ale sale numărându-se câștigarea celei de-a opta ediții a Estonian Piano Competition. Sten este o prezență constantă pe scenele estoniene atât în calitate de solist, cât și ca acompaniator sau membru al unor formații camerale. Ȋmpreună cu violonista Linda-Anette Suss a obținut numeroase premii, printre care Diploma Laureaților la Concursul In Corpore și Premiul special pentru cea mai bună interpretare a unei lucrări de muzică clasică acordat de Eesti Raadio.

 

Pentru mai multe detalii, vă invităm să vizitați www.icr-london.co.uk și https://www.facebook.com/ICRLondon/

 

Număr de vizualizări :566


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro