spot_img

Târgul Internaţional de Carte de la Beijing 2019, la final: România, vizibilă prin lansări, expoziţii şi parteneriate strategice

Prezentarea traducerii în limba chineză a volumului „Istoria Românilor”, de Ioan Aurel Pop, vernisajul expoziţiei „Corneliu Baba” şi întâlnirile între editori români şi chinezi au fost cele mai importante momente ale participării României la cea de-a XVI-a ediţii a Târgului Internaţional de Carte de la Beijing (BIBF). Institutul Cultural Român, prin Centrul Cărţii şi reprezentanţa ICR Beijing, în parteneriat cu Ministerul Culturii și Identității Naționale, a reprezentat România, țară invitată de onoare la BIBF 2019, timp de cinci zile, cu aproximativ 40 de scriitori şi edituri, lansări, lecturi, dezbateri, expoziţii, spectacole de teatru, concerte și evenimente culturale conexe.

Din delegația României au făcut parte scriitori, eseiști, istorici, editori, traducători și artiști, printre care: Varujan Vosganian, prozator, Dinu Flânâmd, poet, Victor Neumann, istoric, Ioan Aurel Pop, istoric, președintele Academiei Române. Au fost prezenți la târg reprezentanți ai editurilor RAO, Corint, Humanitas, Junimea, Integral, Pro-Universitaria, Paralela 45 și Libris. Delegația a fost condusă de Mirel Taloș, președintele interimar ICR, Bela Dan Krizbai, vicepreședintele ICR, și Irina Cajal Marin, subsecretar de stat în Ministerul Culturii și Identității Naționale.

 

În cadrul ceremoniei de deschidere a BIBF 2019 a avut loc și decernarea China Special Award, ajuns la cea de a 13-a ediție, ocazie cu care printre cei 15 sinologi și editori premiați pentru merite deosebite în promovarea culturii și limbii chineze în străinătate s-a numărat și sinologul român Ioan Budura.

 

Cel mai important eveniment al României la „Scena Autorilor”, în prezența unui public numeros, a fost prezentarea traducerii în limba chineză a volumului ”Istoria Românilor”, semnat de președintele Academiei Române, profesorul Ioan Aurel Pop. Cartea apărută la editura Universitară Renmin, în traducerea lui Lin Ting și Zhou Guanchao, a fost expusă în prezența autorului. Ioan Aurel Pop a spus în discursul său că „două popoare prietene, așa cum sunt poporul român și poporul chinez, trebuie să își cunoască reciproc istoria”. Autorul a răspuns și întrebărilor din partea publicului interesat de istoria țării noastre și de probleme curente din politica internațională.

O reușită a participării României la BIBF o reprezintă semnarea unor acorduri de colaborare între editurile chineze și cele românești, între care acordul de colaborare dintre Asociația Editorilor din România și Asociația Editorilor din R.P. Chineză, care își propune încurajarea traducerilor operelor clasice și contempoare reprezentative pentru cele două literaturi, acordul între Editura Litera și Editura pentru Predarea și Cercetarea Limbilor Străine și altele.

 

Au fost lansate în limba chineză cărțile „Geniul Inimii” și „Orbita zeului”, de Aura Christi (apărute la Grupul Editorial Zhongyi și la Grupul Editorial al provinciei Shandong), „Vizuina” și „Fericire obligatorie”, de Norman Manea (apărute la Editura Steaua Nouă), a doua ediție a romanului „Vladia”, de Eugen Uricaru (apărut la Editura Orașul Florilor din Guangzhou) și „Mineritul. Încotro?”, de Nicolae Bud (care urmează să apără până la sfârșitul anului la Grupul Editorial al Provinciei Liaoning).

 

La standul României, cu o suprafață de 300 mp, au fost expuse peste 600 de titluri și au fost organizate prezentări de carte și conferințe, care au avut ca scop familiarizarea publicului cu literatura română contemporană și interferențele culturale dintre cele două popoare. Astfel au fost prezentate cărțile „Trezirea Dragonului”, de Corneliu Zeană și „The Banat of Timișoara”, de Victor Neumann. Iar o serie de conferințe au fost dedicate prezentării poeziei românești contemporane, la care au participat Aurel Maria Baros, Marius Chelariu, Adi Cristi, Cosmin Perța, Lucian Alexiu și Gabriel Coșoveanu și „Literatura și Memoria”, la care au participat Florina Iliș, Varujan Vosganian și Angelo Mitchievici.

 

Din programul BIBF au făcut parte și forumuri la care au participat reprezentanți ai României, dintre acestea amintim FLRTP (Foreign Language Teaching and Research Publishing) și 2019 World Printing and Publishing Culture Symposium.

România, în calitatea sa de țară învitată de onoare a organizat și o serie de evenimente conexe, pentru a oferi o imagine asupra diversității culturale a țării noastre.

 

În prezența unui public foarte numeros, a fost vernisată, sâmbătă, expoziţia itinerantă „Corneliu Baba” la The Art Museum of the Chinese Oil Painting Academy din Beijing, realizată de ICR, prin reprezentanța de la Beijing, în parteneriat cu Fundația Centrul Cultural ArtSociety din România. Au fost prezentate 60 de lucrări semnate de Corneliu Baba din 17 muzee naționale din România, din colecțiile private din țară și străinătate, precum și tablouri din colecția BCR. De asemenea, cu ocazia vernisajului expoziției Corneliu Baba, a avut loc și un recital susținut de Trio Zamfirescu & Adrian Nour.

Pavilionul României a găzduit și o expoziție filatelică: „România – China, 70 de ani mai târziu”.

 

România a participat la BIBF pentru al cincilea an consecutiv, prima prezenţă  fiind în 2015, an în care a fost inaugurată și reprezentanța ICR Beijing.

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508