”Sparge tiparele!”, de Gitta Jacob

aug. 8th, 2019 | By | Category: Agenda de carte

La editura Herald, în colecția PSIHOPRACTICA, a apărut volumul  ”Sparge tiparele! Cum să-ți recapeți libertatea de a fi tu însuți prin terapia schemelor”, de Gitta Jacob. Traducere: Amalia Trepca. Modurile psiho-comportamentale și strategiile de gestionare prezentate de Gitta Jacob în această carte ascund, după cum spune autoarea, rămășițele unor răni și eșecuri care au avut loc demult, fiind urme ale unor momente în care mama a respins expresiile iubirii noastre de bebeluș, educatoarea ne-a ignorant sau când colegii de clasă ne-au șicanat. Umilirea și respingerea au rămas însă până azi în memoria noastră celulară, transformându-se cu fiecare reactivare schematică în căi mult prea bine bătătorite prin rețeaua neuronală.

Stările emoționale care ne copleșesc sunt că niște torționari la mâna cărora ne vom afla de fiecare dată când aceștia sunt treziți de anumiți stimuli sau situații de viață. Cunoașterea propriilor nevoi și a posibilității de a ni le împlini este condiția oricărei forme de siguranță de sine și de libertate de acțiune.

Sparge tiparele! ne învață cum să recunoaștem schemele în care suntem prinși, ne oferă variate exemple de probleme pe care le întâmpină oamenii în viața reală și strategii concrete prin care să ne putem elibera de influența trecutului și de strânsoarea schemelor noastre psihologice.

„Terapia schemelor pleacă de la premisa că gândirea, simțirea și modul nostru de a acționa sunt influențate de anumite tipare, iar slăbiciunile, dar și punctele noastre forte, se vădesc în aceste tipare.”

„[…] tiparele dăunătoare în care suntem blocați în prezent își au sursa în copilărie și în adolescență, când unele dintre nevoile noastre fundamentale nu au fost împlinite: nevoia unei legături sigure cu alți oameni, nevoia de autonomie și competență, de a exprima liber propriile nevoi și sentimente, de spontaneitate, distracție și joc, de limite realiste.”

„Obiectivul acestei cărți poate părea prea măreț: ea își propune să vă ajute să înlocuiți sentimentele negative precum frica, neputința, tristețea, rușinea, singurătatea sau mânia cu sentimente pozitive. Sau, mai simplu, să vă redea controlul asupra tiparelor dumneavoastră de gândire și de comportament, ajutându-vă să fiți mulțumiți, să vă simțiți, în sfârșit, bine în propria piele și să purtați acele „haine” care vă vin bine și vi se potrivesc.”

„Primul pas către schimbare constă în tratarea cu seriozitate a tiparelor noastre psihice și în înțelegerea semnificației pe care ele o au în povestea vieții noastre.”- Gitta Jacob

 

Dr. Gitta Jacob este unul dintre cei mai influenți psihoterapeuți germani ai momentului, psiholog clinician și psihoterapeut certificat, cu vastă experiență în diverse clinici și centre medicale. În prezent este vicepreședinte al Societății Internaționale pentru Terapia Schemelor. S-a specializat în lucrul cu tulburările de personalitate și cu depresia, efectuând și studii clinice în aceste domenii de intervenție. Lucrările sale au fost traduse în peste 10 limbi, ajutând astfel la promovarea terapiei schemelor în lume.

 

***

www.edituraherald.ro/carti/carti/noutati/sparge-tiparele-cum-sa-ti-recapeti-libertatea-de-a-fi-tu-insuti-prin-terapia-schemelor-detail#prettyPhoto

Număr de vizualizări :989


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro