Proiecția filmului „23 august. 1944 / 2019”

aug. 19th, 2019 | By | Category: Postcard

Vineri, 23 august 2019, ora 10.30, la Căminul „Moses Rosen” (Str. Jimbolia nr. 105, București), va avea loc proiecția filmului „23 august. 1944 / 2019”- variantă în lucru.  

***

„23 august. 1944 / 2019” 

Proiecție de film. Variantă în lucru.

Vineri, 23 august 2019, ora 10.30 a.m.

Căminul „Moses Rosen” (Str. Jimbolia nr. 105, București) 

Cu: Iudith Ardeleanu, Ioseph Cotnăreanu, Lippa Baroti Segal, Pompiliu Sterian
Un film de: Andra Tarara, David Schwartz, Roland Ibold
Consultant istoric: Mihai Burcea

În ziua de 23 august 1944, mareșalul Ion Antonescu și prim-ministrul Mihai Antonescu sunt arestați, România iese din alianța cu Germania nazistă și întoarce armele – continuă războiul de partea coaliției Marea Britanie – U.R.S.S. – Statele Unite. Evenimentul marchează sfârșitul regimului fascist în România.
În 2009, un colectiv artistic multidisciplinar a inițiat „Vârsta4” – program de artă comunitară la „Moses Rosen” – căminul pentru persoane vârstnice al comunității evreiești din București. În cadrul unuia dintre primele ateliere, persoanele rezidente au desenat o hartă a zilelor importante din viața lor. Cele mai multe persoane au nominalizat 23 august 1944 ca evenimentul care le-a marcat decisiv existența.
În cursul anului 2019, la 75 de ani de la 23 august 1944 și la 10 ani de la începutul programului „Vârsta4”, i-am provocat din nou pe rezidenți să discutăm despre semnificația acestui eveniment istoric. De-a lungul a 8 luni, în cadrul unor discuții individuale și de grup, rezidentele și rezidenții rememorează, povestesc, dezbat, se emoționează și se ceartă pe marginea evenimentelor din jurul zilei de 23 august 1944.
Vineri, 23 august, de la ora 10.30, la căminul „Moses Rosen”, vedem filmul împreună cu rezidenții, într-o variantă de lucru, discutăm și sărbătorim.

Evenimentul face parte din proiectul „75 de ani de la 23 august 1944 – perspective marginale”, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național*.
Parteneri: Căminul „Amalia și șef rabin dr. Moses Rosen”, Muzeul Național al Țăranului Român, U.N.A.T.C. „I.L. Caragiale”, S.N.S.P.A. București, Universitatea Babeș Bolyai – F.S.A.S., Universitatea de Arte „George Enescu”, Facultatea de Litere și Arte – Universitatea „Lucian Blaga”, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, Muzeul Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord, Asociația Română pentru Istorie Socială, Asociața „Constantin Hamangiu”.
*Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

 

Număr de vizualizări :557


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro