spot_img

Poezie românească tradusă în chineză şi dezbateri literare, în prima zi a Târgului Internaţional de Carte de la Beijing

Târgul Internaţional de Carte de la Beijing (BIBF), ediţia a XXVI-a, s-a deschis miercuri, 21 august, cu o serie de evenimente la standul României, ţară invitată de onoare. „China este singura ţară din lume care și-a păstrat ADN-ul cultural. Chinezii vorbesc despre Marele Zid cultural care le-a păstrat identitatea de milenii”, a spus Jidi Majia, vicepreședintele Uniunii Scriitorilor din China, în cadrul dezbaterii „Interferenţe culturale româno-chineze”, care a avut loc în prima zi a târgului la standul României. La discuţii au fost prezenţi scriitorii şi traducătorii: Xu Wende, Gao Xing, Ding Chao, Corneliu Antoniu, Eugeniu Nistor, Marius Stoicescu, Corneliu Zeană. 

Printre evenimentele de la Pavilionul ţării invitată de onoare a fost prezentarea cărţii „Artă românească de la origini până în prezent”, de Vasile Florea, fiind semnat contractul dintre editurile Litera și Foreign Language Teaching and Research Press pentru publicarea în limba chineză a lucrării.

La standul ţării noastre, autoarea Aura Christi şi-a lansat cartea „Geniul inimii” în limba chineză şi a vorbit despre „Orbita zeului” (ediţie bilingvă). 

De asemenea, publicul a asistat la un recital de poezie susţinut de scriitorii Dinu Flămând, Adrian Alui-Gheorghe, Paul Gorban, moderat de interpretul Su Yan.

Vizita înalţilor oficiali chinezi la standul României a fost condusă de Huang Kunming, membru al Comitetului Central CPC. Din parte României, sunt prezenţi pe perioada târgului, 21-25 august, Mirel Taloş, preşedinte interimar al Institutului Cultural Român, Krizbai Béla Dan, vicepreşedintele ICR, Constantin Lupeanu directorul ICR Beijing, Andrei Novac, directorul Centrului Cărţii, alături de Irina Cajal Marin, subsecretar de stat în cadrul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale.

Marţi, în preambulul BIBF a avut loc recepţia inaugurală la Government Guest House Diaoyutai, organizată de China National Publication Import and Export (Group) Corporation (CNPIEC ) și de ICR Beijing pentru Târgul Internaţional de Carte de la Beijing (BIBF). 

Tot în avanpremiera BIBF, a avut loc şi ceremonia de premiere a sinologilor si reprezentanților editurilor din întreaga lume, care prin activitatea lor au promovat cultura și literatura chineză pe toate meridianele. Anul acesta, au fost prezenți reprezentanți din 15 țări, inclusiv din România, fiind premiat sinologul român Ioan Budura.

„Anul acesta, se împlinesc 70 de ani de relații diplomatice între China și România, iar cu această ocazie România a fost invitată de onoare. Beijingul în august este atât de frumos, aşa că le dorim bun venit tuturor delegaţiilor, mai ales că este singurul oraș care a găzduit Olimpiada de Vară și va găzdui și Olimpiada de Iarnă. BIBF a devenit în ultimii ani cel mai important târg de profil din China și din regiune. BIBF este un promotor al culturii și al schimburilor între edituri și scriitori”, a declarat preşedintele CNPIEC, Zhang Jichen.

Mirel Taloş, preşedinte interimar al ICR, a spus, la recepţia inaugurală a BIBF 2019: „Este o onoare pentru noi, reprezentanți ai României, să vă fim alături în anul aniversar al celor șapte decenii de la proclamarea Republicii Populare Chineze. Pentru noi este important și faptul că relațiile diplomatice dintre țările noastre împlinesc tot 70 de ani: o viață de om – așa cum frumos sună o veche vorbă prin care românii exprimă bogăția unui timp îndelungat și plin de experiențe esențiale și pilduitoare. Trăinicia acestei prietenii ne conferă încredere în viitor. Avem mult de construit împreună pe Noul Drum al Mătăsii. Geografic, ne despart kilometri nesfârșiți, dar ne apropie respectul și dragostea pentru cultură – în sensul ei larg, care integrează nu doar artele, ci și știința și tehnologia, creativitatea în general”.

România va fi prezentă la BIBF 2019 cu peste 600 de titluri, 40 de scriitori şi edituri la standul H01, aflat în Pavilionul W2, în zona centrală a spațiului expoziţional.

Institutul Cultural Român, prin Centrul Cărții și reprezentanța de la Beijing, va aduce în atenția publicului iubitor de carte din China lansări, prezentări, lecturi, dezbateri, expoziții, teatru și muzică.

Programul participării României la BIBF 2019, stabilit prin Centrul Cărţii, a fost prezentat de Institutul Cultural Român, pe 8 august, în cadrul conferinței de presă organizate de China National Publication Import and Export (Group) Corporation.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508