spot_img

Întâlnire cu Lamia Beligan și concert din muzica lui Bach, la Round Table Sibiu

A ales teatrul din nevoia de a comunica și de a dărui, dar și pentru a se descoperi prin ceilalţi şi de a-l înţelege mai bine pe celălalt. Una dintre cele mai apreciate actrițe ale scenei românești, Lamia Beligan, este invitata unui nou eveniment Round Table Sibiu. Întâlnirea cu publicul sibian va avea loc vineri, 30 august 2019, de la ora 19:00, într-un nou un spectacol – conferință moderat de jurnalista Oana Ciucă Lázár. Desfășurându-se în spațiul inedit al terasei de pe acoperișul Bibliotecii Județene ASTRA, dialogul va fi completat de intermedii artistice susținute la violoncel de Csilla Kecskés Ávéd. Programul va cuprinde Suita nr. 1 pentru violoncel solo de J.S. Bach și Suita nr. 3 pentru violoncel solo, de Paul Hindemith. Pe cuprinsul evenimentului, invitata serii va putea expune, într-un dialog degajat cu moderatorul, istorii care vorbesc despre parcursul său profesional, despre bucuriile și provocările artistice și personale care au dus la formarea unei personalități creative complexe.

Intrarea va fi liberă, în limita locurilor disponibile, doar prin rezervare la adresa rezervari.ucimr@gmail.com

 

Lamia Beligan: „Cred în prietenie din toate puterile. Prietenia este esenţială în viaţa unui om. Să ai cel puţin un prieten adevărat e un mare dar. Cineva compara prietenia cu confluenţa a doua râuri. Se ajunge la o confluență între iubiri, se ajunge la o confluenţă între cinstiri, se ajunge la o proprietate comună,” a declarat artista într-un interviu recent pentru Adevărul.

Nelipsind conversațiile despre actualitate în dramaturgie, valori de a fi, întrunite de pasiunile invitatei, evenimentul se înscrie în seria celor peste 30 de evenimente desfășurate până în prezent, misiunea Round Table România fiind aceea de a revalorifica elitele actuale românești.

Seria spectacolelor – conferință Round Table a luat naștere în toamna anului 2015 cu Round Table București și din 2017 cu seria Round Table România în Sibiu, Brașov, Târgu – Mureș, ediții dedicate personalităților remarcabile din diferite domenii precum muzică, arhitectură, dramaturgie, medicină, management cultural ș.a. Din dramaturgie și artele spectacolului, la Round Table au mai fost invitați actorii Maia Morgenstern, Ofelia Popii, Adrian Titieni sau coregrafii Răzvan Mazilu, Vava Ștefănescu, Cosmin Manolescu, Judith State. Arhivele video sunt disponibile online pe canalul de YouTube EnjoyTV Romania, partenerii evenimentului.

Seara de vineri de la Biblioteca ASTRA se va încheia printr-un moment de degustare de vinuri oferite de Jidvei, partenerii evenimentului.

Round Table Sibiu este un proiect inițiat de UCIMR – Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România – și se va desfășura în acest sezon prin patru evenimente lunare în Sibiu, în perioada august – noiembrie 2019. Mai multe informații și noutăți despre programul evenimentelor, pe pagina de Facebook Round Table România.

Round Table Sibiu este un proiect cultural organizat de UCIMR și co-finanțat de Primăria Municipiului Sibiu.

 

Lamia Beligan – a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică București, promoția 1990, clasa profesorului Ion Cojar. A debutat la Teatrul Național din Craiova, cu rolul Honey din ,,Cui i-e frică de Virginia Woolf?” de Edward Albee în regia lui Mircea Cornișteanu. A jucat pe scena acestui teatru până în anul 1994 interpretând roluri ca Vrăjitoarea din ,,Ubu Rex cu scene din Macbeth” de Alfred Jarry și William Shakespeare sau Sonia din ,,Unchiul Vanea” de A.P. Cehov. În prezent este actriță a Teatrului Național din București. A debutat pe scena acestui teatru în 1979, cu piesa ,,Însemnările unui Necunoscut” după Fiodor Mihailovici Dostoievski, în rolul Sașa. Au urmat rolurile: ,,Fata din Andros” de Terențiu, Tamara, Sachs din ,,De partea cui ești” de Ronald Harwood, Veturia din ,,Mofturi la Union” după I.L. Caragiale, Lucie din ,,Egoistul” de Jean Anouilh, până la Raisa Filippovna din ,,Sinucigașul” de Nikolai Erdman. A jucat și rolul Lizei în piesa ,,Copiii Soarelui” de Maxim Gorki, la Teatrul Mic din capitală.

Debutul în televiziune l-a avut cu rolul Ioanei din ,, Ochii care nu se văd” în regia lui Dan Necșulea, apoi a jucat rolul Măriucăi în ,,Baltagul”, ecranizarea pentru televiziune a romanului sadovenian, în 1998. În anul 2000 a apărut în filmul ,,Poveste imorală” de Rodica Ojog Brașoveanu, în 2002 a interpretat rolul Anei în ,,Tinerețea lăcustelor”, iar în anul 2006 a jucat rolul Tania Belinski din serialul ,,La urgență”.

 

În domeniul filmului a interpretat numeroase roluri precum: Gioia din ,,Nisipul din urne” în regia lui Frieder Schuller, coproducție Germania – România, în 1986; Edith – ,,Natures mortes” în regia lui Patrick Malakian, 2000; Therese – ,,Le Pere Goriot”, regia Jean – Daniel Verhaeghe în anul 2004 sau Ida din ,,Na vlasti nebespeci”(At Your Own Risk), regia Filip Renc, în anul 2008.

A fost decorată de Președintele României cu Medalia Meritul Cultural. În anul 1999 a fost distinsă cu  Premiul Fundației Silvia Popovici pentru cea mai bună actriță a anului 1998 și multe alte premii și nominalizări precum: Premiul de interpretare pentru rolul Gwendolline din comedia muzicală după piesa ,,Bună seara, domnule Wild” la Festivalul Internațional de la Liverpool în anul 1990 și Leul de Argint pentru filmul ,,Hotel de lux” în regia lui Dan Pița, în care a interpretat rolul Martei  în anul 1992.

 

Despre Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România

 

UCIMR  este o organizație non-guvernamentală de utilitate publică, dedicată muzicienilor și dansatorilor profesioniști, reunind, în prezent, circa 10.000 de membri la nivel național. În cei 22 de ani de activitate, UCIMR s-a impus în viața culturală prin coerența și continuitatea proiectelor sale, al căror impact a contribuit la îmbunătățirea condiției artiștilor români și la atragerea unui public nou cu fiecare proiect.

Din anul 2009, UCIMR susține și promovează tinerii interpreți români, printr-un program dedicat, intitulat „Oportunități la Tine Acasă”. Programul acordă oportunități de afirmare tinerilor muzicieni prin cele peste 100 de concerte susținute în orașe din toată țara, anual. Concertele fac parte din stagiuni independente, festivaluri, cursuri de perfecționare cu maeștri internaționali și concursuri în țară și în străinătate, sprijinite de instituții publice și companii din mediul privat.

De-a lungul timpului, UCIMR a câștigat în competiție deschisă zeci de finanțări și sponsorizări pentru continuitatea proiectelor, fiind mereu aproape de sectorul creativ.

Evenimentele programului atrag anual minimum 10.000 de spectatori în sălile de concerte și cumulează peste 600.000 de vizualizări în mediul online.

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508