spot_img

Expoziția „Constantin Silvestri 50” și concert extraordinar Enescu-Silvestri, la Sala Dalles

Memoria marelui compozitor și dirijor Constantin Silvestri (1913-1969) este omagiată, la 50 de ani de la dispariția sa, prin expoziția „Constantin Silvestri 50” și un concert cameral, organizate de Fundația Silvestri și de Primăria Capitalei, prin Universitatea Populară „Ioan I. Dalles“ (Sala Dalles).  Expoziția, curatoriată de  istoricul Cristina Enășescu și realizată de Fundația „Constantin Silvestri“, va fi vernisată miercuri, 28 august 2019, ora 19.00, la Sala Dalles din București. Domnul Iosif Ion Prunner, pianist și director-adjunct al Filarmonicii „George Enescu“, va lua cuvântul la eveniment, alături de alți invitați. Concertul cameral, care va avea în program creații semnate de George Enescu, Constantin Silvestri, Béla Bartók, se va desfășura în continuarea vernisajului.  În program, vor fi interpretate lieduri (versuri de Heinrich Heine și Clement Marot), Dansuri bulgărești pentru pian, de Bartók, Dansuri din TransilvaniaSonata pentru flaut și pian și Cântece de pustiu de Silvestri, Cantabile și Presto de Enescu. Soliști vor fi Gabriela Istoc (soprană), Cristian Niculescu și Iosif Ion Prunner (pian), Ionuț Bogdan Ștefănescu (flaut).

„Constantin Silvestri este, alături de George Enescu și Dinu Lipatti, unul dintre cele mai reprezentative branduri ale muzicii românești. Pentru muzicienii, instrumentiști sau dirijori, artistul a fost un model de gândire muzicală. A creat o adevărată școală, mai ales că a condus, timp de zece ani, catedra de dirijat a Conservatorului Ciprian Porumbescu. Printre studenții săi se numără Anatol Vieru, Iosif Conta, Sergiu Comissiona, Cornel Trăilescu. De altfel, lui Silvestri i se datorează şi cele mai multe prime audiţii enesciene la noi în ţară: Dixtuorul, Octuorul, Simfonia de cameră, Uvertura de concert şi mai ales opera Oedipe pe care a prezentat-o, în 1958, la prima ediţie a Festivalului Internaţional George Enescu din Bucureşti”, subliniază Iosif Ion Prunner, descendent al lui Constantin Silvestri și director artistic al Filarmonicii „George Enescu”.

 

Numele lui Constantin Silvestri a fost legat, în mod esențial, de cel al lui George Enescu, căruia i-a dirijat toate creaţiile cunoscute. Ne bucurăm că, la sala Dalles, se va cânta, la acest concert miercuri, 28 august, pe un pian la care a cântat și George Enescu. Este o mare mândrie să avem în incinta instituției un adevărat simbol al muzicii românești, un instrument atat de valoros. În afară de Enescu au mai concertat aici și multe alte legende ale muzicii românești – Dinu Lipatti, Mihail Jora, Petre Ştefănescu – Goangă, Constantin Stănescu sau Virginia Zeani”, a declarat actorul Gabriel Fatu, director al Universitatii Populare „Ioan I. Dalles”.  Pianul, care i-a aparținut lui George Enescu, este un Steinway&Sons fabricat în anul 1933. Instrumentul este expus în foaierul Universității Populare „Ioan I. Dalles”, fiind un  martor tăcut al unui trecut artistic glorios. Enescu scria în Cartea de Onoare a Fundației Dalles, la 1 februarie 1941: „Am cea mai mare mulțumire sufletească atunci când cânt la Dalles, căci e sala atât de intimă, iar publicul atât de muzical…”. George Enescu a cântat la faimosul pian în 26 de concerte.

 

Constantin Silvestri, dirijor, compozitor și pianist, s-a născut la București pe 31 mai 1913 și a murit pe 23 februarie 1969 la Londra.A urmat cursurile Conservatorului din București, a studiat compoziție cu Mihail Jora și pian cu Florica Musicescu. La vârsta de zece ani, a debutat pe scenă în calitate de pianist. A susținut primul concert de dirijat la Orchestra Radio pe 29 martie 1939, cu o lucrare în primă audiție. La Ateneu, primul concert de dirijat a avut loc pe 2 mai 1940. A fost director la Operă între decembrie 1953 și aprilie 1955. A fost numit director al Filarmonicii din București între 1947 și 1953. A fost profesor de dirijat la Conservatorul „Ciprian Porumbescu“, între 1948 și 1959. Pe 13 septembrie 1958, a dirijat premiera româneasca a operei „Oedipe” de George Enescu. A fost distins cu patru premii „George Enescu“. Pleacă definitiv din țară la începutul anului 1959, cu ocazia unui turneu, stabilindu-se întâi la Paris. În 1961, a fost numit dirijor principal al Orchestrei Filarmonice din Bournemouth (Marea Britanie), la pupitrul căreia va ramâne până la sfârșitul vieții. A realizat numeroase turnee, dirijând în principalele centre muzicale din Europa, dar și din Japonia, Australia și America de Sud. A murit prematur, într-un spital londonez, pe 23 februarie 1969.

 

Fundația „Constantin Silvestri” a fost înființată în 1990 la inițiativa unor personalități a căror activitate a fost legată de viața lui Constantin Silvestri: discipoli, colaboratori și membri ai familiei. Printre aceștia s-au numărat:. Mihai Brediceanu, Sergiu Comissiona, Cristian Mandeal, Petre Codreanu, Iosif Ion Prunner, Yehudi Menuhin ș.a.. Fundația a organizat în 1996, în parteneriat cu Filarmonica „George Enescu”, primul concurs internațional de dirijat. Pe parcursul timpului, au avut loc diverse manifestări dedicate memoriei lui Constantin Silvestri, unor personalități ale culturii muzicale românești, dar și tinerilor interpreți.

 

Concert extraordinar Enescu-Silvestri

28 august, ora 19.00, Sala Dalles 

Soliști:

Gabriela Iștoc – soprană
Cristian Niculescu – pian
Iosif Ion Prunner – pian
Ionuț Bogdan Ștefănescu – flaut

Program:

Silvestri Lieduri pe versuri de Heine
Gabriela Istoc
C.Niculescu
Bartok Dansuri bulgărești pentru pian solist C.Niculescu
Silvestri Sonata pentru flaut si pian
Ionut Bogdan Stefanescu
C.Niculescu
Silvestri Cantece de pustiu
Iosif Ion Prunner – pian
Enescu Lieduri pe versuri de Clement Marot
Gabriela Istoc
C.Niculescu
Enescu Cantabile și Presto
Ionuț Bogdan Ștefănescu
C.Niculescu
Silvestri Dansuri din Transilvania
C.Niculescu
Iosif Ion Prunner

 

Biletele se pot procura de la Anticatriatul Sălii Dalles, pe www.bilete.ro. și www.startickets.ro.

B-dul Nicolae Bălcescu nr.18, sector 1, București

Telefon 0741.23.36.36

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508