spot_img

„Caragiale altfel” ajunge la ICR Istanbul de Ziua Limbii Române

Joi, 5 septembrie 2019, de la ora 19:30, de „Ziua Limbii Române”, Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” din Istanbul anunță o seară  specială de teatru, un eveniment dedicat membrilor comunității de români și copiilor proveniți din familiile mixte din Istanbul. Textele lui Caragiale, pătrund astfel, în Conacul Musurus Pașa, singura proprietate de patrimoniu a României în Turcia, actualul sediu ICR Istanbul, din Piața Taksim.

„Caragiale altfel” va purta semnătura interpretării impecabile a actorului Niculae Urs, o piesă – monolog dramatic de mare forță, plină de ingeniozitate și de umor. Este un spectacol puţin diferit de tot ceea ce a fost montat până în prezent despre marele autor român, cu întâmplări din viaţa sa, Caragiale tată, ziarist, prieten al lui Eminescu, Creangă sau Delavrancea. „Întâmplări din viaţa lui I.L. Caragiale” aduce în faţa publicului texte mai puţin cunoscute, scenariul fiind adaptat din corespondenţa lui Caragiale şi din întâmplări trăite de marele scriitor român. Sunt povestite în stil dramatic, nu narativ, de însuşi Caragiale, întâmplări vesele sau triste şi episoade din legăturile de prietenie cu Mihai Eminescu, Barbu Ştefănescu Delavrancea, Paul Zarifopol, Constantin Dobrogeanu Gherea, Ion Creangă, Garabet Ibraileanu, Tudor Arghezi. Scenariul este semnat de Niculae Urs și de Olimpia Urs.

 

„După ce l-a dramatizat pe Cehov (vezi “Momâia” și “Măscăriciul”), actorul Nicolae Urs a ajuns și la …Caragiale. I-a lecturat piesele de teatru, proza și, mai ales, corespondența berlineză, până când a simțit că el însuși “devine” Caragiale. În recitalul său “Caragiale, altfel”, actorul respiră, alături de Nenea Iancu, o lume întreagă de “amici” celebri: Delavrancea, Creangă, Eminescu, Aurel Vlaicu și Octavian Goga. Cu toții “au prins viață” după trei ani de documentare serioasă” – nota jurnalista Margareta Pușcaș

 

Niculae Urs s-a născut în Şinca Veche și a urmat studiile primare şi gimnaziale la Şcoala Generală din satul natal, azi Şcoala Gimnazială „Gheorghe Şincai”.

După absolvirea Liceului Teoretic din Şercaia, din judeţul Braşov, Niculae Urs a urmat cursurile de actorie ale Facultăţii de Teatru de la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, pe care le-a absolvit în anul 1978, la clasa Marin Moraru.

 

A fost actor la: Teatrul Național din Târgu Mureş, între anii 1978 – 1981; Teatrul „Toma Caragiu” din Ploieşti, între anii 1981 – 1983; Teatrul Giuleşti (din 1990: Teatrul Odeon), din Bucureşti, între anii 1983 – 2007.

 

Niculae Urs a fost invitat să joace în București la Teatrul Național, Teatrul Lucia Sturdza Bulandra, Teatrul de Comedie, Teatrul Nottara,Teatrul Metropolis. Pentru rolul din spectacolul „Momâia” (după piesa „Asupra efectelor dăunătoare ale tutunului”, de Anton Pavlovici Cehov), Niculae Urs a primit Premiul pentru cel mai bun actor la Festivalul Internaţional de Teatru de Studio de la Piteşti.

Actorul deține o importantă experiență și în sfera filmului, în producții diverse: Crimă și pedeapsă – Porfiri (2017); Doar cu buletinul la Paris (2015); Live (2015) – Dumitraş; Efectul Genovese (2012) – Silviu; Caravana cinematografică (2009) – Dnul Benea; Ploaie în deșert (2009); Nunta mută – Mutul satului (2008); Restul e tăcere (2008) – pacient 3; Greuceanu (2005) – Povestitor; Harap Alb (2005) – voce Roșu Împărat; Aleodor Împărat / Aleodor împărat (2004) – Roșu Împărat; Făt Frumos din lacrimă / (2004) – Povestitorul; Dulcea saună a morții (2003) – Boila; În familie (2002); Ileana Cosânzeană, Zâna apelor / Ileana Cosânzeana (2001) – Povestitor; Prâslea cel voinic și merele de aur / Prâslea cel voinic (2001) – Povestitorul; Sarea în bucate (2001) – Împăratul înțelept; Asfalt Tango (1995); Craii de Curtea Veche (1995); Bloodlust: Subspecies III (1994) – Poliţist; Bloodstone: Subspecies II (1993) – Poliţist;Dragoste și apă caldă (1992); Mircea (1989) – Un boier; Secretul armei secrete (1988); Ochi de urs (1983); Capcana mercenarilor (1981); Orgolii (1981); Ștefan Luchian (1981) Alecu Literatu; La răscrucea marilor furtuni (1980) – Nicolae Golescu; Cuibul salamandrelor (1978); Punguța cu doi bani (1969) – Povestitorul; Astă seară se improvizează (1991).

Niculae Urs a fost văzut și peste hotare, în turnee organizate în Germania, Italia, Franța, Anglia, Grecia, Polonia, Spania, Irlanda, Israel, Canada, India, Coreea, China,  Australia, Singapore, Japonia.

Actorul a câștigat respectul și aplauzele publicului şi pentru roluri provocatoare, care au pus la încercare reprezentați ai diferitelor generații de interpreți, în piese ca „O noapte furtunoasă”, „Take, Ianke şi Cadâr” sau  „Măscăriciul.”

Seara specială dedicată teatrului este, de fapt, un eveniment care face parte din strategia ICR de promovare a culturii române prin sărbătorirea simultană a Zilei Limbii Române în rețeaua institutelor culturale din străinătate şi se adresează, în principal, publicului românesc din Turcia. / transmite ICR Istanbul.

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508