spot_img

Tabăra urbană UTOPICA #prinartă – cinci zile de joc, creativitate și experiențe de neuitat

Proiectul Utopica #prinartă, o producție a Asociației Da’DeCe, co-finanțat de Administrația Națională a Fondului Cultural, a debutat printr-o tabără urbană, între 8 și 12 iulie, la Conacul Golescu Grant – Centrul de Recreere și Dezvoltare Personală al DGASPC Sector 6, partenerul proiectului. Au participat 15 copii, marea lor majoritate fiind din cartierul Giulești Sârbi al Bucureștiului.

Utopica #prinartă se înscrie în demersul constant al Asociației Da De Ce către fondarea Muzeul Copilului din Romînia. Raluca Bem Neamu, președinte al asociației declară: În asociația Da’DeCe toate drumurile duc spre ”Muzeul copilului”: o idee, un vis, un concept, întâlniri cu copiii,  expoziții interactive, o serie de metode dinamice de mediere între copii, patrimoniu și arte contemporane. O intersecție incandescentă care va duce la maturitatea organizației spre un muzeu activ care să le cuprindă pe toate. Un muzeu bazat pe opiniile copiilor și adunând ce este mai valoros și formativ din cele două domenii majore ale culturii. Un spațiu al întrebărilor mai degrabă decât al răspunsurilor, al atitudinilor responsabile, mai degrabă decât al pasivității extatice, al creativității fără  limite.

UTOPIC #prinartă își propune să exploreze și să analizeze percepția pe care o au copiii asupra societății în care trăiesc prin intermediul artei și educației muzeale. Ideile, poveștile și provocările lumii imaginate de copii în cadrul atelierelor vor fi transformate în instalații interactive care ne vor călăuzi în câteva zone: Casa, Școala, Muzeul, Strada în cadrul unei expoziții interactive. Procesul de realizare a conceptului se bazează pe principiul co-creației în cadrul unei echipe multidisciplinare formată din copii și specialiști (curator, educatori culturali, artiști, antropologi).

Ana, Ana R., Maria, Maria I., Marta, David, Lucian, Nicoleta, Florin, Cami, Cosmin, Robert, Eva, Petru și Elisabeta s-au luptat cinci zile cu boala numită plictisită cu ajutorul desenelor, jocurilor,   bricolajului și teatrului, participând astfel activ la co-crearea unei noi săli din Muzeul (încă virtual) al Copilului.

Cum arată Școala ideală? Dar Casa și Lumea perfectă? Chiar așa, cum văd ei Muzeul ideal? Toate aceste întrebări au traversat subtil cele cinci zile de joc creativ, printre care s-au strecurat o întâlnire magică cu pictorul Ștefan Câlția, chiar la el în atelier, și o vizită la Muzeul Theodor Pallady.

Copiii mai mari Iulia Iordan, Alexandra Cucu, Mădălina Muscă, Sorina Vasilescu,  Anca Simitopol, Codruța Cruceanu, Raluca Iacob și Matei Câlția, echipa proiectului, au primit de la copii energia lor creatoare și au transformat alchimic zgomotul și forfota în cele mai diverse forme de expresie, care au variat de la două scenete de teatru la construcția unui parc ideal și la discuții despre drepturile copiilor.

Ne-au însoțit pe tot acest parcurs reprezentanții DGASPC Sector 6, Raul Domereschi, Iulia Georgescuși ZZZ, asistenți sociali care sunt alături de acești copii în lupta contra abandonului școlar și pentru a le oferi oportunități de dezvoltare personală cât mai variate.

Multă înghețată (gratis, desigur!) a curs prin Școala ideală, unde orele de curs au 10 minute și pauzele 50 de minute, iar profesorii sunt prieteni cu elevi. În Muzeu se poate juca fotbal, există statui care cântă și exponatele plutesc prin apă sau sunt lipite de tavan.

 

Casa. Strada și Lumea ideală? Le lăsăm să vă surprindă, alături de alte idei – unele emoționante, altele șugubețe – ale copiilor, în expoziția interactivă, destinată copiilor +8 ani, care se va deschide în luna octombrie, la Conacul Golescu Grant și va putea fi vizitată timp de o lună atât de familii, cât și de școli din cartierele Crângași, Militari, Giulești, Drumul Taberei, precum și de publicul larg. Veți fi invitați să explorați cu ajutorul gândirii critice și a imaginației provocările culturale ale unei societăți ideale.

Iulia Iordan, managerul proiectului, declară: Utopia este o invitație la visare, utopia este un act de reflecție, utopia este ceva subînțeles naturii umane. De la aceste trei premise a început căutarea și a pornit ideea acestui proiect cultural pentru copii: cât de greu este să visezi la o lume mai bună atunci când locuiești la marginea ei?! Cât curaj aduc visele în viața noastră? Ce stă în puterea mea să schimb la lumea din jur? Deoarece căutarea nu ține cont doar de explorator, ci și de drum, timp de cinci zile experiențele copiilor au reformulat în permanență premisele inițiale, adăugând mereu alte puncte de vedere. Dintre ele, unele care au dus la răsturnări ale ideilor inițiale, așa cum îi stă bine oricărui proces de (co-)creație. „Cum este lumea ta ideală?” „O lume în care sunt ascultați copiii!”

Până atunci, cât timp echipa proiectului lucrează intens să contureze expoziția, ne puteți urmări progresul pe site-ul și paginile de Facebook și Instagram ale Asociației Da’DeCe. Și vă puteți întreba copiii cum cred ei că arată Casa, Școala, Muzeul și Lumea ideală. S-ar putea să vă surprindă.

 

# # #

 

UTOPICA #prinartă

O producție Asociația Da’DeCe

Co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național

În parteneriat cu DGASPC Sector 6

Echipa proiectului: Iulia Iordan, Alexandra Cucu, Mădălina Muscă, Sorina Vazelina,  Anca Simitopol, Codruța Cruceanu, Raluca Iacob, Monica Grigore, Roxana Crișan și Matei Câlția, Liviu Pop

Asociația Da’DeCe reinventează și adaptează conceptul de Muzeu al Copilului, prin expoziții tematice itinerate în zone și comunități diverse. Muzeul Da’DeCe este locul unde patrimoniul și artele contemporane dau naștere la noi idei, întrebări și emoții. Este locul în care copiii se implică ca persoane creative și curioase, adoptă atitudini și valori noi și responsabile față de patrimoniu și explorează forme inedite ale artelor contemporane, ca parte dintr-o comunitate conștientă de sine și de valorile acesteia. www.asociatiadadece.ro https://www.facebook.com/asociatiadadece/

 

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508