Scrisoare deschisă adresată în mod special spectatorilor, prietenilor și neprietenilor – de artistul Ion Caramitru, managerul Teatrului Național din București

iul. 8th, 2019 | By | Category: Postcard

Teatrul Național din București a trimis, pe adresa redacției AgențiadeCarte.ro, scrisoarea deschisă adresată în mod special spectatorilor, prietenilor și neprietenilor – de artistul Ion Caramitru, managerul Teatrului Național din București. Vă prezentăm textul integral al scrisorii.

”Mă adresez pe această cale oamenilor, în general, spectatorilor, în special, prietenilor și celor care nu-mi sunt prieteni.

Când am debutat în rolul Eminescu, în 1964, la TNB, regizorul Sică Alexandrescu mi-a scris o dedicație pe cartea dăruită la premieră:

”Dragă Caramitru, cine are talent are și mulți duşmani, tu ai mult talent, îți doresc cât mai mulți dușmani !” 

Pot să-i spun maestrului meu că urarea s-a împlinit. Am destui duşmani și în teatru, și în Parlament, și în Guvern şi chiar pe stradă.

Am ajuns, iubite maestre, la maturitate !

Nu am a-mi reproșa mai nimic, nici privind conduita mea civică, nici profesională și nici materială.

Trebuie să-mi reproşez încrederea în oameni și naivitatea de a uita ceea ce românul, tot timpul, știe, că surprizele majore, dramatice și uneori chiar tragice vin de la cei cărora, într-un fel sau altul, le-ai făcut doar bine în viață și în carieră.

De-aici și până la linşajul mediatic pe care îl trăiesc, e doar un pas.

Trebuie să mă apăr, să dovedesc, să mă dezbrac în fața lumii, pentru a arăta unde mă doare și ce am de gând să fac. Cam cum era în comunism.

Am mai trecut prin asta. Sunt pregătit.

Mă simt nevoit, pentru a treia oară în ultimii douăzeci de ani, să-mi salvez onorabilitatea.

În 2001, tot la inițiativa Ministerului Culturii, s-a decis un control, chitit să mă compromită, în legătură cu UNITER. La final, am câștigat în instanţă, un proces de calomnie care s-a încheiat cu condamnarea penală a Secretarului de Stat Ion Antonescu, zis „Mareşalu’”. Am cerut, atunci, daune morale de 1 Leu, fiindcă nu câştigul material m-a interesat, ci ca adevărul să iasă la lumină.

Între 2015 și 2017, am fost controlat în toate ipostazele de funcționar public, de binecunoscutul organism ANI.

În 2017, dosarul a fost clasat.

Astăzi, mă pregătesc pentru a treia încercare. Acuzele curg torențial, sunt deja un infractor, terenul e aproape inundat.

Numai că astăzi, cauza mea este, în principal, salvarea de la inactivitate și faliment a Teatrului Național din București și a principalelor instituții naționale ale României, aflate în directă legătură cu Ministerul Culturii și Identității Naționale, responsabil, de facto, de activitatea noastră.

Alături, un alt traseu de abordat, pornit de la delațiuni și neadevăruri venite de la câțiva colegi lipsiţi de scrupule.

Sunt pregătit și pentru asta.

Vreau să-mi asigur prietenii că nu am nevoie de ajutor, că am adevărul de partea mea şi că voi lupta să-l dovedesc. Îi rog doar să mă urmărească în tot ce fac.

Atât.

Ion Caramitru

08.07.2019 ”

Număr de vizualizări :548


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro