Participare românească la cea de-a XXVII-a ediţie a Festivalului Internațional de scurt metraje „Curtas Vila do Conde“

iul. 2nd, 2019 | By | Category: Postcard

ICR Lisabona susține participarea românească la cea de-a XXVII-a ediţie a Festivalului Internațional de scurt metraje din orașul portughez Vila do Conde, care se va desfășura în perioada 6-14 iulie 2019, la Teatrul Municipal, Galeria de artă cinematografică „Solar“ și Auditoriul Municipal. 

La ediţia din 2019, cinematografia românească va fi reprezentată de scurt metrajele Cadoul de Crăciun (The Christmas Gift), în regia lui Bogdan Mureșanu și Cele două execuții ale Mareșalului (The Marshal’s Two Executions), în regia lui Radu Jude, ambele realizate în 2018. La invitația organizatorilor festivalului și cu sprijin din partea Institutului Cultural Român de la Lisabona, la actuala ediție va participa regizorul Bogdan Mureșanu.

 

Programul proiecțiilor filmelor românești de la Teatrul Municipal este următorul: The Christmas Gift – marți, 9 iulie, ora 22:45 (sala 1) și sâmbătă, 13 iulie, ora 21:30 (sala 2); The Marshal’s Two Executions – luni, 8 iulie, ora 18:00 (sala 2) și vineri, 12 iulie, ora 16:30 (sala 1).

 

Cadoul de Crăciun a primit Marele Premiu al Competiţiei Internaţionale a Clermont-Ferrand FF, cel mai important festival de scurt metraje din lume, premiul „Zilelor Filmului Românesc“ pentru secţiunea scurt metraj la TIFF 2018, precum şi o menţiune specială la Festival du Cinéma Méditerranéen de Montpellier. În luna decembrie 2018, a fost recompensat cu Premiul Publicului la Festivalul Internaţional de Filme Scurte „Żubroffka“ de la Bialystok. Cele două execuții ale Mareșalului regizat de Radu Jude este o scurtă radiografie a unui moment istoric: moartea prin împușcare a lui Ion Antonescu. Scurt metrajul este alcătuit din două secvențe distincte, dar cu o suprapunere aproape identică a cadrelor și momentelor: momentul istoric real (filmat de Ovidiu Gologan, în 1946) și momentul eroic al morții lui Antonescu din filmul Oglinda regizat de Sergiu Nicolaescu.

 

Curtas Vila do Conde este cel mai important festival de scurt metraje din Portugalia şi unul dintre cele mai prestigioase din Europa. Iniţiat în 1993, Curtas Vila do Conde prezintă filme reprezentative pentru diverse genuri cinematografice cum ar fi: animaţie, ficţiune, documentare, cinema experimental şi video muzical. Festivalul are o ofertă culturală vastă, fiind un loc privilegiat pentru profesioniştii industriei cinematografice. Programul competiţional al festivalului cuprinde secţiuni precum Competiţia internaţională, Competiţia naţională, Take One! – secţiune ce promovează filmele realizate de şcolile de cinema şi audiovizual din Portugalia sau Curtinhas – scurt metraje pentru publicul foarte tânăr.

 

Pentru mai multe informații: http://festival.curtas.pt/home-en/

 

Număr de vizualizări :518


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro