Mircea Roman prezintă expoziția „Sacrificiu“, la Vila Nova de Cerveira

iul. 30th, 2019 | By | Category: Postcard

Urmare a parteneriatului dintre Institutul Cultural Român de la Lisabona, Asociația Contemporanii și Fundația Bienal de Arte de Cerveira, la Vila Nova de Cerveira va fi deschisă în data de 3 august 2019, ora 18.00, în sala Factory VNC, expoziția „Sacrificiu“ a sculptorului Mircea Roman. Vor fi prezentate în total 11 lucrări de mari dimensiuni care au ca numitor comun utilizarea lemnului ca materie primă. „Sculptura lui Mircea Roman este de o mare expresivitate, obținută cu mijloace simple: bucăți de lemn, uneori pictate cu purpură alteori striate, unde forma și conținutul reprezintă fragmentări ale trupului, de devin expresii dramatice ale sufletului“, explică António Cabral Pinto, directorul artistic al Fundației. Expoziția este deschisă până în 15 septembrie 2019.

Criticul Richard Demarco descrie lucrările lui Mircea Roman ca „Eminamente atemporale şi libere de erezia post-modernismului şi de tacticile şocante ale prea multor artişti contemporani care se lasă prea uşor influenţaţi de mişcările artistice la modă. Priviţi cu atenţie sculpturile lui Mircea Roman şi o să descoperiţi dragostea sa pentru cioplitul şi pictarea lemnului în milenara manieră tradiţională a artei româneşti.“

 

 

Mircea Roman a absolvit Academia de Arte Plastice „Ion Andreescu“ din Cluj în 1984. A câştigat Premiul pentru Sculptură al Trienalei de la Osaka, cel mai prestigios premiu de acest fel din lume. În anul următor, Mircea Roman a primit o bursă de la Delfina Studio, drept care timp de 14 ani a locuit şi creat la Londra (unde i-a şi fost amplasată o lucrare monumentală, Omul-barcă, pe malurile Tamisei). De asemena, Mircea Roman a reprezentat România la Bienala de la Veneţia (1995) într-o expoziţie de grup, a avut expoziţii personale la Bucureşti, Londra (Centre Point Gallery ACAVA – 1998, Riverside Studios – 2000, Meunier – 2002 etc.), iar lucrări de-ale sale se găsesc în prestigioase colecţii publice şi private din Europa, America şi Asia.

 

Bienala de Artă Contemporană de la Vila Nova da Cerveira este cel mai vechi eveniment de acest tip cu funcționare neîntreruptă din Portugalia. În 2020 bienala va ajunge la cea de-a XXI-a ediție. În cei 42 de ani de funcționare, Bienala a devenit unul dintre reperele vieții artistice portugheze. Mircea Roman este invitat să expună în principalul spațiu expozițional al Fundației organizatoare, în cadrul programului acesteia pentru perioadele dintre două Bienale. Fundația Bienal da Cerveira a primit recent Premiul „Cel mai bun muzeu portughez“ pentru anul 2019, acordat de Asociația Portugheză de Muzeologie (APOM).

 

Număr de vizualizări :842


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro