KUNSTHALLE BEGA acordă premiul BEGA ARTPRIZE 2019 curatorului independent ANCA VERONA MIHULEȚ

iul. 2nd, 2019 | By | Category: Postcard

BEGA ARTPRIZE este premiul anual acordat de KUNSTHALLE BEGA și un juriu de specialitate unui curator român activ în țară sau internațional, cu vârsta maximă de 40 de ani. KUNSTHALLE BEGA este un proiect al Fundației Calina inițiat de Alina Cristescu, Liviana Dan și Bogdan Rața.  Juriul BEGA ARTPRIZE 2019 format din Călin Dan, artist vizual, curator, director Muzeul Național de Artă Contemporană; Liviana Dan, curator ; Lia Perjovschi, artist vizual, fondatoarea AAC/CAA – Arhivei de Artă Contemporană/Centrului pentru Analiza Artei și KM – Muzeului Cunoașterii; Mara Rațiu, teoretician al artei, prorector Universitatea de Arte și Design Cluj-Napoca; Anca Rujoiu, curator, co-curator Bienala Art Encounters 2019 și doctorand la Universitatea Monash în Melbourne, a acordat premiul BEGA ARTPRIZE 2019 curatorului independent ANCA VERONA MIHULEȚ.

 

Anca Verona Mihuleţ (1981, Sibiu) este istoric de artă și curator independent, activă la Seul; pregătește ocazional proiecte la Sibiu sau București. A susţinut artiştii cu care a lucrat să aprofundeze teme ca implicaţiile cunoaşterii, istoria, limitele sau peisajul, concentrându-se pe narațiuni ascunse, postcolonialism și invizibilitate. Proiectele propuse de Anca Verona Mihuleţ sunt motivate de coordonatele istorice și sociale specifice, de cadrele instituționale în care au loc – muzee, bienale, galerii, spații alternative sau structuri mobile, cum sunt cele descrise de rezidențe – dar și de colaborările artistice și curatoriale care de regulă se dezvoltă pe parcursul mai multor ani. Începând cu anul 2011, Anca Verona Mihuleţ a fost interesată de chestionarea şi teoretizarea unor contexte curatoriale extinse, prin participarea în programele de burse şi rezidenţe de la Muzeul Naţional de Artă Contemporană din Seul, Seoul Art Space Geumcheon, sesiunea Curatorial Intensive organizată de Independent Curators International New York la Ullens Center for Contemporary Art, Beijing. Între 2006 şi 2013, împreună cu Liviana Dan, Anca Mihuleţ a curatoriat programul de expoziţii al Galeriei de Artă Contemporană a Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu. În 2011, a participat alături de Apparatus 22 şi Olivia Mihălţianu, la proiectul de cercetare şi la expoziţia Situated Knowledge. I Follow Rivers of Thoughts, prezentată la Institutul Cultural Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia. În 2013, a fost curatorul expoziţiei Centru de reflecţie pentru istorii suspendate. O încercare, unul dintre cele două pavilioane naţionale din cadrul celei de-a 55-a ediţii a Bienalei de la Veneţia. În 2014, a organizat în colaborare cu S-AIR Sapporo şi Japan Foundation o rezidenţă artistică la Sibiu cu titlul Conditional Landscape, care a continuat la Sapporo în 2015, cu focus pe peisajul de iarnă. În 2015 şi 2016, alături de Patrick D. Flores, Anca Verona Mihuleţ a curatoriat expoziţia South by Southeast, itinerată la Osage Art Foundation în Hong Kong şi la Guangdong Times Museum în Guangzhou. Între 2015 şi 2017, Anca Verona Mihuleţ, în colaborare cu Diana Marincu, a curatoriat Punctul alb şi cubul negru, un proiect expoziţional în şase părţi, desfăşurat la Muzeul Naţional de Artă Contemporană din Bucureşti. În 2016, a pregătit o expoziţie dedicată dezvoltării artei româneşti la sfârşitul anilor 1980 şi începutul anilor 1990, care a fost găzduită la Muzeul Jorge B. Vargas şi Centrul de Cercetare Filipiana din Manila. În 2016, Anca Verona Mihuleţ a fost premiată cu una dintre „Bursele Igor Zabel”. La ora actuală, lucrează în echipa curatorială a Bienalei de la Singapore, ediția 2019, cadru în care a cercetat cazuri de deplasare și naturalizare artistică, dar și moduri în care transmedialitatea poate influența percepția noastră asupra viitorului.

Credit foto / Photo credit: Son Sangho

Număr de vizualizări :657


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro