Colocviile de Traduceri Literare 42: ” în cuptor la poezie fierbinte. provincia devine capitală”

iul. 24th, 2019 | By | Category: Postcard

Miercuri, 31 iulie 2019, ora 19.00, la Muzeul Național al Literaturii Române din București ( Str. Nicolae Crețulescu nr.8 ), va avea loc ediția cu numărul 42 a Colocviilor de Traduceri Literare. Participă poeții și poetele: Florina Zaharia, Stela Iorga, Simona Toma, Nicoleta Crăete, Costel Stancu, Mihók Tamás, Stéphane Meuret, Jarmila Horáková. Moderator: Peter Sragher. AgențiadeCarte.ro este partener media.

”mai naște poet în afara capitalei. capitala nu este buricul pământului în poezia românească. am invitat patru poete (nu este politically correct, pentru că-s mai multe poete decât poeți…) și doi poeți din țară. astfel, provincia devine capitală a poeziei.

un poet francez care s-a îndrăgostit de plaiurile românești ne însoțește și nu mai dă semne că ar pleca. iar, last but not least, o poetă și traducătoare cehoaică care scrie în iubita ei limbă… română.

 

fiecare dintre poeții prezenți va aduce omagiu unui poet/ unei poete care nu mai este printre noi  înainte de recitalul său poetic.

 

astfel, costel stancu  din văile reșiței oțelite îl va re-citi pe ion chichere, nicoleta crăete din parcul lui bâncuși de la târgu-jiu vine la bucurești cu ciprian chirvasiu, florina zaharia o aduce cu ea de pe promenada dunării gălățene în capitală pe nina cassian, stéphane meuret aduce în românia o poezie de paul verlainemihók tamás vine mai iute decât crișul oradiei și ne va zice o poezie de fábián imre, stela iorga iese din vârtejurile dunării de pe la galați și se va duce departe, până la palatul duino, de unde îi va da glas lui rainer maria rilke până la bucurești, peter sragher își va lua elan din parcul herăstrău și va performa un poem de pe malurile lacului plumbuita, urcat în apartament, sus, la detaj, scris de gheorghe iova, simona toma va lua calea bucureștilor din spuma dunării gălățene să ne spună o poezie de marius dumitrescu, iar last but not least, jarmila horáková va părăsi vijelioasa, voluboroasa vltava pragheză și ne va aduce în minte și simțuri stihuri de lucian blaga.

 

O zi de lecturi poetice și traduceri poetice.

 

18 poeți și poete și, dacă avem noroc, chiar 20 care împărtășesc din preaplinul sufletului în seara asta lirică din miezul verii.

 

colocviile de traduceri literare 42

 

în cuptor la poezie fierbinte

provincia devine capitală

 

florina zaharia – galați

stela iorga – galați

simona toma – galați

nicoleta crăete – târgu-jiu

costel stancu – reșița

mihók tamás – oradea

stéphane meuret – franța

jarmila horáková – cehia

 

moderator – peter sragher

 

președintele filialei bucurești – traduceri literare

a uniunii scriitorilor din românia

 

mai naște poet în afara capitalei. capitala nu este buricul pământului în poezia românească. am invitat patru poete (nu este politically correct, pentru că-s mai multe poete decât poeți…) și doi poeți din țară. astfel, provincia devine capitală a poeziei.

un poet francez care s-a îndrăgostit de plaiurile românești ne însoțește și nu mai dă semne că ar pleca. iar, last but not least, o poetă și traducătoare cehoaică care scrie în iubita ei limbă… română.

 

fiecare dintre poeții prezenți va aduce omagiu unui poet/ unei poete care nu mai este printre noi. astfel, costel stancu îl va re-citi pe ion chichere, nicoleta crăete vine cu ciprian chirvasiu, florina zaharia o aduce cu ea pe nina cassian, stéphane meuret va recita din paul verlainemihók tamás ne zice o poezie de fábián imre, stela iorga îi va da glas lui rainer maria rilke, peter sragher va performa un poem de gheorghe iova, simona toma va spune o poezie de marius dumitrescu, iar last but not least, jarmila horáková își va aduce minte de lucian blaga.

 

Veți asistat la lecturi poetice și traduceri poetice.

 

O seară foarte bogată în poezie: se vor auzi versurile a nu mai puțin de 18 poeți!” – Filiala București – Traduceri Literare (FITRALIT) a Uniunii Scriitorilor din România (USR)

 

Număr de vizualizări :923


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro