spot_img

Un american la Paris. Un poem pentru orchestră de jazz, la Biblioteca ASTRA

Un concert ce promite să redeschidă orizonturile către atmosfera plină de încântare a Parisului interbelic se pregătește să înceapă. Vineri, 21 iunie 2019, de la ora 19:00, publicul sibian este invitat să ia parte la un recital inedit care se va contura în jurul muzicii lui George Gershwin, prin lucrările „Un american la Paris” și „Rhapsody in Blue”, program ce va cuprinde și alte lucrări de jazz mai puțin cunoscute și reinterpretate de artiștii invitați. Concertul va fi susținut de cvartetul din care fac parte Ciprian Dancu – clarinet, Anca Preda – pian, Adrian Adam – contrabas și Gabi Barani – percuție. Evenimentul, parte din proiectul „4 Anotimpuri”, va avea loc la Sala Festivă a Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu (Str. George Barițiu nr. 5, Corp A, Et. 2).

Intrarea va fi liberă prin rezervare în prealabil la adresa rezervari.ucimr@gmail.com

 

Într-o perioadă în care muzica de jazz era cunoscută doar în cercuri restrânse, fiind marginalizată și catalogată „decadentă” și „imorală” pentru a fi interpretată pe scenele consacrate, George Gershwin călătorește la Paris, în anul 1926, pentru a-l întâlni pe Maurice Ravel care-i captase imaginația prin creația sa atipică. Gershwin nu era singurul artist venit aici din străinătate, Parisul fiind atunci a doua casă și pentru nume precum Ezra Pound, W. B. Yeats, Ernest Hemingway sau Pablo Picasso.

La întâlnirea cu Ravel, acesta îi spune „De ce să studiezi cu mine și să devii un al doilea Ravel când ai putea deveni întâiul Gershwin?” Cuvintele profetice adresate de reputatul compozitor aveau să se adeverească, Gershwin inspirându-se din viața artistică plină de efervescență a Parisului anilor `30, rezultând lucrarea cu structură orchestrală și influențe jazz „Un american la Paris”. Artistul avea să declare mai târziu despre compoziția sa: „Scopul meu aici este să portretizez impresiile unui vizitator american în Paris plimbându-se prin oraș, ascultând diferite zgomote ale străzilor, în timp ce absoarbe atmosfera franțuzească”.

Pentru ascultătorul care participase la premiera din New York din anul 1928, având loc la Carnegie Hall, apariția în orchestră a unor claxoane de taxi aduse chiar de la Paris trebuie să fi avut un impact semnificativ, precum întreaga lucrare care inovase prin structuri libere și totodată adusese muzica de jazz pe una dintre marile scene ale lumii.

Gershwin nu se afla la primul său succes atribuind inflexiuni de jazz unor compoziții de muzică clasică, artistul remarcându-se cu „Rhapsody in Blue” care a avut premiera în anul 1924 tot la New York. Legenda spune că uitase complet să scrie această lucrare promisă pentru evenimentul „An Experiment in Modern Music” până ce a citit anunțul într-un ziar cu patru săptămâni înainte de concert. A fost compusă într-un timp record, Gershwin atribuindu-i vaste pasaje de improvizație la pian. Lucrarea s-a bucurat de un succes răsunător, la premieră fiind în sală compozitori precum Serghei Rachmaninov și Igor Stravinski.

Ansamblul condus de Ciprian Dancu va interpreta vineri la Biblioteca ASTRA atât fragmente de referință din cele două capodopere, precum și lucrări aparținând lui Benny Goodman și Paquito D’Rivera.

În completare, seara se va încheia cu o invitație la degustare de vinuri spumante oferită de Jidvei, partenerii tradiționali ai evenimentului.

 

Sibiul, orașul tuturor anotimpurilor, găzduiește, pentru cel de-al patrulea an consecutiv, seria de concerte „Anotimpuri” organizată de UCIMR – Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România.

Patru concerte-eveniment menite să surprindă muzical publicul sibian vor avea loc și în 2019, culminând cu evenimentul mult așteptat din 31 decembrie: „Concertul de Anul Nou de la Sibiu”, ajuns în 2019 la cea de-a 11-a ediție, încă o tradiție care aliniază Sibiul cu celelalte capitale culturale ale Europei.

Concertul „Un american la Paris” este corespondentul anotimpului Primăvara din acest proiect, fiind și cel cu care se deschide această stagiune tematică.

Seria de evenimente „4 Anotimpuri” este un proiect organizat de UCIMR – Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România, acțiune co-finanțată de Primăria Municipiului Sibiu.

Parteneri culturali: Exces Music, Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, Casa de Cultură a Municipiului Sibiu, Jidvei. Toate evenimentele și proiectele desfășurate în cadrul Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu se derulează cu sprijinul Consiliului Județean Sibiu.

Parteneri media: EnjoyTV Romania, Radio România Cultural, Tribuna, Capital Cultural, Mesagerul de Sibiu, Turnul Sfatului, Profil Cultural, Ora de Sibiu, Sibiu News.

 

Despre Ciprian Dancu

A absolvit Facultatea de Muzică din Brasov la clasa prof. Daniel Theodoru și Iulian Rusu. A fost distins cu numeroase premii la concursuri atât naționale cât și internaționale printre care se numără: Premiul I la Concursul internațional de clarinet „Mercadante”, Bari, Italia (2005); Marele Premiu la Concursul national de interpretare „Martian Negrea”, Ploiesti (2003); Premiul II la Concursul international „Beethoven e i Classici”, Salerno, Italia (2003).

A fost invitat să concerteze în calitate de solist pe scenele Filarmonicilor din Sibiu, Iași, Vâlcea, Timișoara, Oradea, Târgoviște etc. și a susținut, de asemenea, o bogată activitate camerală, atât în țară, cât și în străinătate (Weimer, Leipzig, Bari, Institutul Cultural Român din Lisabona etc.).

Este membru în diferite formații camerale precum ansamblul de muzică contemporană ICon Arts și Capella Coronensis din Brasov. A fost invitat la importante festivaluri precum “George Enescu” Bucuresti și “Schwetzinger Festspiele” din Germania.

Din anul 2002 până în prezent este solist instrumentist al Filarmonicii de Stat din Sibiu.

 

Despre Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România

UCIMR  este o organizație non-guvernamentală de utilitate publică, dedicată muzicienilor și dansatorilor profesioniști, reunind, în prezent, circa 10.000 de membri la nivel național. În cei 21 de ani de activitate, UCIMR s-a impus în viața culturală prin coerența și continuitatea proiectelor sale, al căror impact a contribuit la îmbunătățirea condiției artiștilor români și la atragerea unui public nou cu fiecare proiect.

Din anul 2009, UCIMR susține și promovează tinerii interpreți români, printr-un program dedicat, intitulat „Oportunități la Tine Acasă”. Programul acordă oportunități de afirmare tinerilor muzicieni prin cele peste 100 de concerte susținute în orașe din toată țara, anual. Concertele fac parte din stagiuni independente, festivaluri, cursuri de perfecționare cu maeștri internaționali și concursuri în țară și în străinătate, sprijinite de instituții publice și companii din mediul privat.

De-a lungul timpului, UCIMR a câștigat în competiție deschisă zeci de finanțări și sponsorizări pentru continuitatea proiectelor, fiind mereu aproape de sectorul creativ.

Evenimentele programului atrag anual minimum 10.000 de spectatori în sălile de concerte și cumulează peste 600.000 de vizualizări în mediul online.

 

 

 

 

 

           

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508