spot_img

România, țară invitată la Festivalul de film european de la Guanajuato (GUCE9), Mexic

România este ţară invitată a Festivalului de film european de la Guanajuato (GUCE, Festival de Cine Europeo en Guanajuato), organizat de către Institutul Cultural Român de la Madrid și Ambasada României în Statele Unite Mexicane, în colaborare cu Dacin Sara-Drepturi de Autor în Cinematografie și Audiovizual – Societatea Autorilor Români din Audiovizual. Participarea românească în festival, care are loc între 3 și 9 iunie 2019, va include, pe lângă cele 12 pelicule prezentate în diferite secțiuni, expoziția intitulată „Satul tradiţional românesc: oameni şi meşteşuguri” a fotografului Sorin Onişor și un concert de muzică de cameră în interpretarea pianistei Camelia Crenguța Goilă şi a sopranei Mihaela Elena Bilciurescu- Nicola. Cineastul omagiat la această ediție este Radu Muntean, care va dialoga cu scriitorul și ziaristul Sergio Huidobro, despre fílmele sale și despre cinematografia românească actuală.

Festivalul de Cine Europeo de la Guanajuato este un festival universitar care oferă posibilitatea de a prezenta cele mai bune filme europene şi de a promova sinergia între industria cinematografică din Europa şi Mexic. În programare se regăsesc realizări cinematografice europene care au constituit mari succese ale criticii de specialitate şi ale publicului, şi care reprezintă exemple relevante ale realității cinematografice europene.

PROGRAM:

Secţiunea oficială:

În această secțiune vor fi prezentate 17 filme europene care s-au bucurat de succes de critică și public în țările de origine și care au fost premiate în festivaluri internaționale. Două filme românești vor fi prezentate în această secțiune:

Îmi este indiferent dacă vom intra in istorie ca barbari, r. Radu Jude

Alice T., r. Radu Muntean

Secţiunea Lo Nunca Visto:

Selecția a cinci filme în premieră sau insuficient promovate, care oferă abordări inedite în creația cinematografică. Propunerea noastră:

Luna de miere/Lemonade, r. Ioana Uricaru;

Secţiunea Cineasta invitado

Marţi, după Crăciun, r. Radu Muntean

Un etaj mai jos, r. Radu Muntean

Radu Muntean, regizor invitat de onoare al festivalului, este un nume de referință al noului val al cinematografiei românești. Furia, primul său lungmetraj, a primit premiul de debut al Uniunii Cineaștilor din România și premiul pentru cea mai bună imagine în Festivalul Internațional de Cinema Transilvania, în 2003.

Al doilea său film, Hârtia va fi albastră, a participat la Festivalul Internațional de la Locarno, iar cel de-al treilea, Boogie, a fost selecționat în 2008 în secțiunea La quinzaines des réalisateurs a Festivalului de la Cannes.

Marți după Crăciun a participat în secțiunea Un Certain Regard a Festivalului de la Cannes 2010 și a cîștigat Premiul pentru cel mai bun film în Festivalul de la Gijón, Spania, în același an. În ultima decadă, Radu Muntean a realizat documentarul Vorbitor (2011), Un etaj mai jos (2015) și Alice T. (2018).

Secţiunea copii:

Mama, r. Elisabeta Bostan

Secţiunea retrospectiva cinematografiei româneşti:

România este o țară cu o tradiție cinematografică consolidată și de o reputație recunoscută, în ciuda resurselor de producție limitate, ceea ce se verifică în ultimul timp prin importantele premii internaționale câștigate în diferite festivaluri internaționale. Festivalul de film european de la Guanajuato aduce un omagiu mai multor generații de realizatori români, proiectând 6 filme care au marcat istoria cinematografiei românești:

A fost sau nu a fost?, r. Corneliu Porumboiu

Moara cu noroc, r. Victor Iliu

4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile, r. Cristian Mungiu

Moartea domnului Lăzărescu, r. Cristi Puiu

Secvenţe, r. Alexandru Tatoş

Reconstituirea, r. Lucian Pintilie

EXPOZIȚIA „Satul tradiţional românesc: oameni și meșteșuguri”

Expoziţia cuprinde un număr de 30 de fotografii ale fotografului Sorin Onişor şi va fi prezentată în perioada 3- 28 iunie în Corredor Artístico Tomás Chávez Morado al Universităţii din Guanajuato, fiind un prilej de întâlnire cu peisaje sau personaje inedite, care vorbesc despre frumuseţea şi poezia satului românesc.

CONCERT DE MUZICĂ CLASICĂ susținut de pianista Camelia Crenguța Goilă şi soprana Mihaela Elena Bilciurescu-Nicola. În program, opere de Tiberiu Brediceanu, Th. Grigoriu, Cornel Trailescu, E. Caudella sau W.A. Mozart.

Pentru informații actualizate cu privire la proiecții și calendarul activităților, vă rugăm să consultați pagina web a festivalului: http://www.guce.ugto.mx/

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508