România, țară invitată la Festivalul de film european de la Guanajuato (GUCE9), Mexic

iun. 4th, 2019 | By | Category: Postcard

România este ţară invitată a Festivalului de film european de la Guanajuato (GUCE, Festival de Cine Europeo en Guanajuato), organizat de către Institutul Cultural Român de la Madrid și Ambasada României în Statele Unite Mexicane, în colaborare cu Dacin Sara-Drepturi de Autor în Cinematografie și Audiovizual – Societatea Autorilor Români din Audiovizual. Participarea românească în festival, care are loc între 3 și 9 iunie 2019, va include, pe lângă cele 12 pelicule prezentate în diferite secțiuni, expoziția intitulată „Satul tradiţional românesc: oameni şi meşteşuguri” a fotografului Sorin Onişor și un concert de muzică de cameră în interpretarea pianistei Camelia Crenguța Goilă şi a sopranei Mihaela Elena Bilciurescu- Nicola. Cineastul omagiat la această ediție este Radu Muntean, care va dialoga cu scriitorul și ziaristul Sergio Huidobro, despre fílmele sale și despre cinematografia românească actuală.

Festivalul de Cine Europeo de la Guanajuato este un festival universitar care oferă posibilitatea de a prezenta cele mai bune filme europene şi de a promova sinergia între industria cinematografică din Europa şi Mexic. În programare se regăsesc realizări cinematografice europene care au constituit mari succese ale criticii de specialitate şi ale publicului, şi care reprezintă exemple relevante ale realității cinematografice europene.

PROGRAM:

Secţiunea oficială:

În această secțiune vor fi prezentate 17 filme europene care s-au bucurat de succes de critică și public în țările de origine și care au fost premiate în festivaluri internaționale. Două filme românești vor fi prezentate în această secțiune:

Îmi este indiferent dacă vom intra in istorie ca barbari, r. Radu Jude

Alice T., r. Radu Muntean

Secţiunea Lo Nunca Visto:

Selecția a cinci filme în premieră sau insuficient promovate, care oferă abordări inedite în creația cinematografică. Propunerea noastră:

Luna de miere/Lemonade, r. Ioana Uricaru;

Secţiunea Cineasta invitado

Marţi, după Crăciun, r. Radu Muntean

Un etaj mai jos, r. Radu Muntean

Radu Muntean, regizor invitat de onoare al festivalului, este un nume de referință al noului val al cinematografiei românești. Furia, primul său lungmetraj, a primit premiul de debut al Uniunii Cineaștilor din România și premiul pentru cea mai bună imagine în Festivalul Internațional de Cinema Transilvania, în 2003.

Al doilea său film, Hârtia va fi albastră, a participat la Festivalul Internațional de la Locarno, iar cel de-al treilea, Boogie, a fost selecționat în 2008 în secțiunea La quinzaines des réalisateurs a Festivalului de la Cannes.

Marți după Crăciun a participat în secțiunea Un Certain Regard a Festivalului de la Cannes 2010 și a cîștigat Premiul pentru cel mai bun film în Festivalul de la Gijón, Spania, în același an. În ultima decadă, Radu Muntean a realizat documentarul Vorbitor (2011), Un etaj mai jos (2015) și Alice T. (2018).

Secţiunea copii:

Mama, r. Elisabeta Bostan

Secţiunea retrospectiva cinematografiei româneşti:

România este o țară cu o tradiție cinematografică consolidată și de o reputație recunoscută, în ciuda resurselor de producție limitate, ceea ce se verifică în ultimul timp prin importantele premii internaționale câștigate în diferite festivaluri internaționale. Festivalul de film european de la Guanajuato aduce un omagiu mai multor generații de realizatori români, proiectând 6 filme care au marcat istoria cinematografiei românești:

A fost sau nu a fost?, r. Corneliu Porumboiu

Moara cu noroc, r. Victor Iliu

4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile, r. Cristian Mungiu

Moartea domnului Lăzărescu, r. Cristi Puiu

Secvenţe, r. Alexandru Tatoş

Reconstituirea, r. Lucian Pintilie

EXPOZIȚIA „Satul tradiţional românesc: oameni și meșteșuguri”

Expoziţia cuprinde un număr de 30 de fotografii ale fotografului Sorin Onişor şi va fi prezentată în perioada 3- 28 iunie în Corredor Artístico Tomás Chávez Morado al Universităţii din Guanajuato, fiind un prilej de întâlnire cu peisaje sau personaje inedite, care vorbesc despre frumuseţea şi poezia satului românesc.

CONCERT DE MUZICĂ CLASICĂ susținut de pianista Camelia Crenguța Goilă şi soprana Mihaela Elena Bilciurescu-Nicola. În program, opere de Tiberiu Brediceanu, Th. Grigoriu, Cornel Trailescu, E. Caudella sau W.A. Mozart.

Pentru informații actualizate cu privire la proiecții și calendarul activităților, vă rugăm să consultați pagina web a festivalului: http://www.guce.ugto.mx/

 

Număr de vizualizări :727


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro