spot_img

Prima serie de evenimente NESPUS – Educație sentimentală prin cultură pentru preadolescenți

În perioada 27 mai – 2 iunie 2019, la Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC) și Centrul de Teatru Educațional Replika, s-au desfășurat o serie de evenimente adresate preadolescenților și profesioniștilor din domeniul educației culturale: ateliere de tip performance și o masă rotundă. Acestea au făcut parte din programul european Unprepared Hearts – Inimi tinere – Educație sentimentală prin cultură pentru preadolescenți, care se desfășoară în perioada octombrie 2018 –  iunie 2020 în trei țări – România, Italia și Cehia – cu scopul de a-i ajuta pe copii să se descopere și să dea glas sentimentelor și emoțiilor, prin intermediul artei. În România, proiectul este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) și se derulează prin Asociația Da’DeCe, în parteneriat cu MNAC, Asociația MetruCub – resurse pentru cultură și Liceul Teoretic Dimitrie Bolintineanu.

Cu o abordare interactivă și fluidă, NESPUS – spectacolul participativ de educație sentimentală pentru copii între 9 și 13 ani a fost conceput și pus în scenă de o echipă formată din membri și colaboratori ai Asociației Da’DeCe: dramaturgul și curatorul spectacolului Mihaela Michailov, educatorii culturali Alexandra Cucu și Iulia Iordan, artiștii Nicoleta Lefter și Katia Pascariu și artista Aurora Kiraly, cu sprijinul consultanților: Otilia Mantelers și Mihai Iacob, psihologi, și Codruța Cruceanu, curator.

 

Între 27 și 30 mai, în cadrul spectacolului participativ NESPUS, în Săptămâna altfel, aproape 100 de elevi din clasele IV – VI, de la Liceul Teoretic Dimitrie Bolintineanu, au participat la șase ateliere-performance, derulate de câte o echipă mixtă formată dintr-un educator cultural și un artist. Atelierele au fost concepute și puse în practică astfel încât să genereze emoții și stări care țin de teritoriul afectiv al rușinii, atât de specific vârstei preadolescente. Rușinea e una dintre cele mai puternice emoții pe care o experimentăm încă de mici: atunci când ni se zice că facem ceva de care ar trebui să ne fie rușine, atunci când internalizăm un „lucru urât”, atunci când începem să ne conștientizăm corpul, atunci când devenim adolescenți și adolescente și avem senzația că mult din ce se vede din noi sau chiar din ce spunem, ar trebui ascuns.

În decursul acestui atelier am înțeles că avem emoții asemănătoare și că rușinea este un sentiment foarte comun. Am intrat pe poarta muzeului cu o mică emoție, dar plec un pic mai sigură pe mine” – A., 13 ani, elevă.

A fost interesant, chiar amuzant. Mi-a plăcut foarte mult. Învățăm să fim mai deschiși. Mi-a plăcut jocul cu sfoara, pentru că am putut să ieșim în evidență în public, fără să ne fie rușine” – C., 12 ani, elev.

 

În perioada 1 – 2 iunie, echipa de proiect a coordonat la MNAC alte două spectacole-ateliere NESPUS, la care s-au înscris peste 30 de copii între 9 și 13 ani din București. Ei au putut, astfel, să exploreze, cu ajutorul artei și al abordării educative propuse, emoțiile și sentimentele cu care intră în contact la aceste vârste și, totodată, să învețe cum se pot accepta pe ei înșiși și pe cei de o vârstă cu ei.

Pe 31 mai, Asociația Da’DeCe s-a întâlnit la Replika cu specialiști din cultură și educație la Masa rotundă pe tema educației sentimentale pentru copii între 9-13 ani. Pornind de la exercițiul conceptului NESPUS, întâlnirea s-a concentrat pe schimbul de experiențe privind modul în care preadolescenții se raportează la sentimente, rușine, conectarea cu semenii lor sau cu adulții, precum și care sunt cele mai potrivite instrumente educaționale și artistice pentru abordarea acestui subiect în interacțiunea cu aceștia. Au participat profesioniști din București și din provincie, care derulează proiecte de educație prin cultură, lucrează cu copii și preadolescenți și sunt interesați de dezvoltarea unei comunități dedicate, deschisă abordărilor inovative și schimbului de idei și practici în domeniu.

Spectacolul participativ ”Nespus” care s-a desfășurat săptămâna trecută a demonstrat faptul că preadolescenții au nevoie de contexte în care să se manifeste, în care să asume sentimente și care să le ofere ocazia de a verbaliza idei și trăiri pe care le au în raport cu sine și cu cei din jur. Deschiderea pe care au avut-o copiii, chiar într-un cadru strict cum este muzeul, a fost remarcabilă și acesta este meritul echipei care a conceput acest demers artistic. Entuziamul și bucuria cu care au participat, eliberarea de unele gânduri și sentimentul că ceea ce simțim e firesc și benefic, i-a făcut să plece mai siguri pe ei”  – declară Raluca Bem Neamu, managerul proiectului.

La sfârșitul fiecărei întâlniri, copiii au primit câte un Caiet-Jurnal NESPUS, în paginile căruia pot citi mici povești despre rușine și emoții, își pot scrie gândurile sau, pur și simplu, pot desena.

 

Spectacolul fluid NESPUS s-a desfășurat după ce, în luna februarie 2019, peste 60 de preadolescenți de la Liceul Teoretic Dimitrie Bolintinean  au participat la ateliere și workshopuri cultural-educaționale care au explorat tema educației sentimentale, permițând, astfel, echipei de proiect identificarea instrumentelor culturale potrivite în accesarea acestei teme esențiale în dezvoltarea tinerilor și crearea pachetului de formare. În luna octombrie 2019, va fi reluată o serie de evenimente-spectacol ”Nespus”, iar în decembrie echipa românească va desfășura același concept artistic în Milano.

 

Programul Unprepeard Hearts – Inimi tinere, cofinanțat prin programul Europa Creativă al Uniunii Europene și Administrația Fondului Cultural Național, reprezintă o călătorie artistică pentru preadolescenți și propune activități de mediere artistică pentru copiii de 9-13 ani, abordând educația sentimentală, o temă despre care nu este abordată aproape deloc în niciuna dintre cele trei țări implicate.

Organizațiile coordonatoare ale programului la nivel de țară sunt Asociația Da’DeCe în România, MUBA – Muzeul Copilului din Milano în Italia și Sladovna Pisek în Cehia.

 

*Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Acest proiect a fost finanțat cu sprijinul Comisiei Europene. Această comunicare reflectă numai punctul de vedere al autorului și Comisia nu este responsabilă pentru eventuala utilizare a informațiilor pe care le conține. 

 

Parteneri asociați: MetruCub – Resurse pentru cultură, Muzeul Național de Artă Contemporană, Liceul Teoretic Dimitrie Bolintineanu

 

Parteneri media: Itsy Bitsy, Școala 9, Vice, Parents, Totul despre mame, E-Zeppelin

 

Mai multe despre NESPUS găsiți la: https://www.asociatiadadece.ro/program/nespus/ iar despre acțiunile anterioare din cadrul proiectului, aici: https://www.asociatiadadece.ro/dda_durate/unprepared-hearts/

 

Asociația Da`DeCe, înființată în 2011, este unul dintre cei mai cunoscuți ofertanți de programe de educație despre arte contemporane și patrimoniu, precum și de proiecte si expoziții interactive pentru copiii din România. Programele oferite sunt inovative, se bazează pe principii moderne de psihologie a copilului, au în vedere principiul interdisciplinarității și urmăresc familiarizarea copiilor cu patrimoniul cultural și artele contemporane.

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508