Maria Larisa Nechita a câștigat finala națională a concursului „Teza mea în 180 de secunde”

iun. 13th, 2019 | By | Category: Postcard

Pentru al cincilea an consecutiv, Agenția Universitară a Francofoniei (AUF) este partenerul concursului internațional francofon de comunicare științifică „Teza mea în 180 de secunde”. Pentru ediția 2019, AUF organizează concursul în 14 țări, printre care și România. Finala din România a fost organizată săptămâna trecută la București, de către AUF, în parteneriat cu Institutul Francez și cu Ambasada Franței în România.

Inspirată de concursul de origine australiană, intitulat „Teza de trei minute”, competiția „Teza mea în 180 de secunde” a fost inițiată în Quebec, în 2012, de către Asociația francofonă pentru cunoaștere (ACFAS). Acest concurs lansează doctoranzilor francofoni provocarea prezentării în trei minute a subiectului lor de cercetare științifică.

În România, concursul „Teza mea în 180 de secunde” se află la a treia ediție. Aceasta manifestare permite doctoranzilor și tinerilor doctori să-și prezinte subiectele de cercetare în termeni simpli, în doar trei minute și în limba franceză, în fața unui auditoriu neinițiat și divers. Prin urmare, acest concurs reprezintă un exercițiu extraordinar de comunicare, precum și un mijloc de a oferi acces publicului larg la universul cercetării științifice. De asemenea, concursul este o oportunitate pentru tinerii cercetători de a-și îmbunătăți abilitațile de comunicare.

Pentru prezentarea subiectului său de cercetare doctorală cu titlul „Transferuri culturale, calitatea discursului si gestiunea erorilor în activitatea de interpretariat în cadrul conferințelor”, Maria Larisa Nechita a fost desemnată ca fiind cea mai bună doctorandă francofonă a anului 2019. Ea este doctorand al Universității « Lucian Blaga” din Sibiu și studiază obstacolele lingvistice și culturale care pot apărea în procesul de interpretariat simultan.

Maria Larisa Nechita a câștigat premiul întâi în fața a 12 alți finaliști care provin din 10 universități românești din orașele: Brașov, București, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Iași și Timișoara.

Al doilea premiu a fost oferit lui Beatrice-Andreea Pahonțu de la Universitatea din București, pentru teza de doctorat cu titlul „Dinamica perifrazelor într-o perspectivă romană : studiul perifrazelor progresive în limba franceză si limba română” ; premiul al treilea a fost obținut de Ștefan-Iaroslav Daniel de la Universitatea Babeș-Bolyai, pentru subiectul de cercetare cu titlul „Eficacitatea operațiunilor de menținere a păcii de către ONU, în secolul XXI. Studiu de caz : Haiti”.

Publicul din sala de cinema „Elvira Popescu” a Institutului Francez a jucat un rol activ în timpul galei de decernare a premiilor, votând pentru candidatul preferat și oferind un premiu special domnului Nicolae Horia, de la Universitatea « Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

 

Larisa Maria Nechita va reprezenta România la finala internațională a concursului „Teza mea în 180 de secunde”, pe 26 septembrie 2019, la Dakar, în Senegal.

 

Despre AUF

Agenția Universitară a Francofoniei (AUF) este o asociație internațională creată cu peste 50 de ani în urmă. Aceasta reunește 909 instituții de învățământ superior și de cercetare provenind din 113 țări de pe cinci continente. AUF este, de asemenea, operatorul pentru învățământul superior și cercetare al Summit-ului Francofoniei. Misiunea sa este de a promova o francofonie universitară solidară, angajată în dezvoltarea economică, socială și culturală a societăților.

AUF promovează solidaritatea activă între instituțiile membre și le acordă sprijinul său pentru a răspunde provocărilor cu care se confruntă: calitatea formării, a cercetării și a guvernării academice; inserția profesională și angajabilitatea absolvenților de învățământ superior; implicarea în dezvoltarea societăților. AUF acționează în 10 regiuni ale lumii, inclusiv în Europa centrală și de est.

Pentru mai multe informații: www.auf.org

 

Număr de vizualizări :615


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro