spot_img

#INTERSECȚII ARTE VIZUALE – DANS

Fundația Gabriela Tudor anunță evenimentele proiectului #INTERSECȚII derulate în această vară, cuprinzând un laborator de practici artistice la București, un atelier de dans contemporan în natură la Corbu și un performance-instalație la 2 Mai. Inițiat de coregraful Cosmin Manolescu, proiectul #INTERSECȚII este un proiect transversal, ce include activități de formare a tinerilor artiști, de sprijinire a creației coregrafice originale, încuranjând deopotrivă interacțiunea între artiști din discipline artistice diferite.

Primul eveniment al proiectului are loc la Muzeul Național de Artă Contemporană sub forma unui laborator interdisciplinar la care participă artistele vizuale Aurora Király, Doina Domenica Cojocaru Thanasiadis, Patricia Teodorescu, actrița/performer Lala Mișosniky și coregrafii Andreea Novac și Cosmin Manolescu. Timp de 2 săptămâni artiștii au lucrat cu teme precum performativitatea corpului și a emoțiilor, a relațiilor existente între obiecte, corpuri și memorie, încercând să găsească puncte de intersecții.

 

Laboratorul Corpul-Viitor | theFutureBody se va finaliza cu o prezentare informală care va avea loc 27 iunie, 19:00 la MNAC, sala Auditorium, etaj 4, str. Izvor 2-4. Intrarea publicului este gratuită.

 

Aurora Király abordează domeniul artei contemporane din diverse perspective – ca artist, educator, manager cultural. A absolvit Universitatea Națională de Arte București și predă din 2007 în cadrul acesteia la Departamentul Fotografie și Imagine Dinamică. Lucrările sale actuale pun în discuție sursele la care apelează artistul contemporan în alegerea temelor și raportarea la context/istoria recentă/istoria artei. În paralel, participă la programe educaționale care contribuie la înțelegerea artei contemporane de către copii și adulți. (https://aurorakiraly.weebly.com/)

Doina Domenica Cojocaru-Thanasiadis s-a născut în Republica Moldova și a absolvit Universitatea Națională de Arte București, Departamentul Foto Video, urmând studii Masterale în cadrul aceluiași departament. Mediile primare de exprimare sunt fotografia, filmul experimental și instalațiile vizuale. A avut două expoziții-solo la UnaGaleria (2016) și la Galeria Posibilă (2018). În 2018 cartea sa de fotografie Remmants a primit premiul pentru design de carte în ediție limitată. În perioada ianuarie-mai 2019 a colaborat cu coregraful Cosmin Manolescu în cadrul proiectului Emotional Europe.

Patricia Teodorescu trăiește și lucrează în București. A studiat la Universitatea Naţională de Arte Bucureşti, Departamentul de sculptură, profesor Napoleon Tiron, și este activă în noile media. Proiectele sale implică multimedia, video, instalații, performance, desen, sculptură, pictură și lucrul cu mediul înconjurător. Este o artistă conceptuală interesată de teme filozofice, ecologice și sociale. Este selector, manager și producator din 2008 la StudioARTE (artist run space) și fondator al proiectului Noaptea Devoratorilor de Videoart, în cadrul evenimentelor anuale NAG, coautor al proiectului pedagogic Time Based Art din 2014, selector de proiecte curatoriale în cadrul Arte în București, evaluator artistic din 2016.

Andreea Novac este artist independent, coregraf şi performer. A studiat Psihologia la Universitatea Bucureşti şi apoi Coregrafia la Universitatea de Arta Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale, în prezent fiind doctorand în cadrul aceleiaşi universităţi. Este pasionată de creaţie coregrafică, educaţie artistică, discurs teoretic şi performativ. Creează spectacole de dans şi performance, coregrafie pentru teatru şi film, lucrează interdisciplinar, susţine ateliere de dans contemporan.

 

Lala Misosniky este actriță și performer. A studiat actoria la UNATC, iar în 2012 a finalizat un master de pedagogie teatrală la UNATC. A jucat în producții teatrale realizate de Teatrul Lorgean și de regizorul Robert Bălan. În 2016 a realizat spectacolul Trăiesc în vremurile tuturor, iar în 2018 a prezentat performance-ul one to one We live in the times of once and for all la Havana în cadrul bienalei de artă independentă 00Bienal Havana.

Cosmin Manolescu este coregraf, curator și expert cultural, director executiv al Fundației Gabriela Tudor. În cei peste 25 ani de activitate a realizat numeroase proiecte coregrafice, ateliere de dans, rezidențe, festivaluri și proiecte internationale de cercetare artistică și mobilitate. A avut un rol esențial în promovarea și dezvoltarea dansului contemporan în România și crearea Centrului Național al Dansului în 2004. În 2017 a primit premiul pentru rezistență în cultură oferit de AFCN la aniversarea a 20 de ani de activitate cu Fundația Gabriela Tudor. (www.dans.ro)

Proiectul #INTERSECTII va continua în perioada 4-8 iulie cu un atelier intensiv de dans contemporan Corpuri>Emoții>Dans la plaja Corbu de la malul Mării Negre, la care vor participa peste 15 dansatori, artiști vizuali, tineri actori, arhitecți și amatori interesați de zona dansului. Ulterior coregraful Cosmin Manolescu va lucra cu un grup de artiști și dansatori amatori – Ana Turos, Alina Lupeș, Imola Antal, Claudiu Silvianu, la un proiect artistic care se va finaliza sub forma instalației-performative dans IMAGINARIUM pe plaja 2 Mai.

INTERSECTII este organizat de Fundația Gabriela Tudor în parteneriat cu Muzeul Național de Artă Contemporană – Departamentul de Arte Performative și cu sprijinul Centrului Național al Dansului București. Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Programul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508