spot_img

Impresii de lectură

Vineri, 14 iunie 2019, la Librăria Esotera din Timişoara (Strada Lucian Blaga, nr. 2), a avut loc lansarea volumului de debut Galeria oglinzilor (proză mai mult sau mai puţin scurtă), autor Dorina Măgărin. Evenimentul a fost moderat de domnul Claudiu Teodor Arieşan, membru în Comitetul de Conducere al  Filialei Timişoara a Uniunii Scriitorilor din România şi i-a avut ca invitaţi speciali pe renumitul critic literar, eseist şi prozator, Cornel Ungureanu, preşedintele Filialei Timişoara a Uniunii Scriitorilor din România, precum şi pe cunoscutul critic literar, eseist şi prozator, Adrian Dinu Rachieru,  membru  al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Bacău.  Au fost prezenți numeroși oameni de cultură din Timişoara şi nu numai, „angelizați de contextul și atmosfera propusă”.

Dorina Măgărin se înscrie în linia scriitorilor care abordează proza metaficţională, cu largă deschidere înspre acest spaţiu învolburat, amprentat – până la sufocare – de variate tipologii umane, nesfiindu-se să-şi poarte personajele nu doar prin meandrele acestui cotidian, ba chiar să le supună unor scene de o intimitate specială, transmodernistă.

Remarcăm plăcerea prozatoarei de a învălui acest prezent atât de înspumat în faldurile unui trecut al simplităţii şi al purităţii, dinspre rural spre urban, dinspre copilărie spre maturitate, dinspre exuberanţă înspre elanuri îndrăzneţ impudice.

Admirând  natura, „destoinică ţesătoare”, autoarea îmbrăţişează cotidianul acesta încărcat de neprevăzut, cu toată a ei „mizerie umană”, cu destine în cele mai „urâte ipostaze ale vieţii” sau cu încrengături în ritm cantant. Trăiri, stări, emoţii, experienţe – toate compunând, în fapt, oglinda unei realităţi asupra căreia toţi scriitorii lumii acesteia s-au simţit responsabili.

Îmbrăţişând realitatea, cu fiori ce se doresc vibraţie, nedisimulare, firesc existenţial, descoperim autoarei câteva preferinţe ce o particularizează: minuţiozitate descriptivă, subtilitate portretistică, plăcerea detaliului. Nu de puţine ori, detaliul se conjugă cu metafora. Un exemplu concludent este proza Frumoasa Doamnă, metaforă a viului din noi. A viului care străpunge timpul.

Asemenea, surprindem preferinţa de a privi pe verticală destinul protagoniştilor săi (Mellonta tauta, Primul sărut), chiar uzând de mai mulţi naratori, plasaţi în mai multe înlănţuiri temporale. Aşa se explică şi intertextualul care dăruieşte naratologicului un surplus de autenticitate. Sentimentele erotice, uneori, se vor încolăcire în braţele neîncrederii, ale suspiciunii (Iubiri piedine, iubiri cardate), tot aşa cum altor mini-drame existenţiale, li se proiectează chiar un final deschis.

Tema preferată  a Dorinei Măgărin este viaţa şi moartea. O împletire armonioasă, care dăruieşte conceptului naratologic acea sobrietate interioară – de împăcare cu sine sau de acceptare a ceea ce ţi se poate oferi la un moment dat în viaţă. Şi în acest mod facem cunoştinţă cu suflete care traversează flash-uri lipsite însă de dramatism; respiraţii fără convulsiuni, pierdute într-un înveliş interiorizat, neconflictual, zbucium pierdut în faldurile unor detalii, subtilităţi ale acestui existenţial (Copacul Vieţii). Devenim martorii câte vreunei îndolieri care încercănează, precum un fulger traversând bolta încrâncenată a cerului. E adevărat (o ştim prea bine) moartea aduce suferinţă, dar în conceptul (in extenso) creionat de Dorina Măgărin, aceasta nu se resimte împovărător. E un moment punctat în fineţea unui detaliu –  şi-atât!

Conchizând, prozele scurte care compun acest volum (apărut în condiţii grafice excelente la Editura David Press Print din Timişoara) oferă cititorului plăcerea de a  descoperi complexitatea fiinţei umane – la modul general, deopotrivă, subtilităţile propriei noastre personalităţi, ce sălăşluiesc, necercetate, în carapacea intimităţii fiecăruia dintre noi. Doar lecturând povestirile Doinei Măgărin, în mod cert, ne vom regăsi pe noi înşine. Îndrăzniţi, invitaţia este generoasă, şi merită această deschidere discursivă.

 

Livia Ciupercă

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508