Idei în Agora – „Cum a devenit reprezentabilă România?”

iun. 10th, 2019 | By | Category: Postcard

Marți, 11 iunie 2019, ora 18:00, Muzeul Municipiului București vă invită la un nou eveniment din seria Idei în Agora – „Cum a devenit reprezentabilă România? Catagrafii și statistici, congrese și expoziții”. Conferința va fi susținută de Călin Cotoi, fiind urmată de un dialog cu Sorin Antohi. Evenimentul are loc la Casa Filipescu-Cesianu (Calea Victoriei 151).

Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.

„Istoria nu este o știință și artă a reconstrucției trecutului, ci a construcției acestuia. Ca și contemporanii lumilor dispărute, istoricii din toate trecuturile ulterioare, inclusiv cei de azi, produc — și sunt produși de – sisteme de reprezentare fluide, dinamice, interactive. Călin Cotoi ne vorbește despre partea mai puțin studiată la noi a acestor cadre mentale, discursuri și practici, adică iese din vulgata istoriografică, dominată de evenimentele și eroii romanului național paseist, pentru a urmări utopia statului național modern și punerea ei în scenă, adică imaginarea, gândirea și prefigurarea viitorului” – Sorin Antohi.

„Modernizarea e o poveste ce poate fi spusă în multe feluri. Felul ales de mine, în care o regiune și oamenii ei devin reprezentabili, evită teleologiile și geografiile prea bine trasate în cadrul acestei povești. Începând cu a doua jumătate a secolului al XIX-lea, practicile sociale în care se desfășurau viețile locuitorilor Principatelor Danubiene sunt tot mai mult încadrate, create și informate de planuri abstracte, carantine, proiecte sanitare, statistici, expoziții internaționale și naționale, reforme agrare, laboratoare și proiecte de infrastructură, dar și de conversații – fragmentare, dar de lungă durată – despre popor, știință și chestiunea socială” – Călin Cotoi.

Călin Cotoi (n. 1974) are licențe în Medicină și Sociologie, doctorat în Filosofie. Profesor în cadrul Departamentului de Sociologie, Universitatea din București. A publicat în domeniul antropologiei politice, istoriei științelor, teoriei sociale, istoriei medicinei, etnicității și naționalismului. Stagii la Center for Advanced Studies Sofia, Collegium Budapest, Colegiul Noua Europă, Wissenschaftskolleg zu Berlin și Woodrow Wilson Center. Mai multe informații la https://sas.unibuc.ro/cv-prof-dr-cotoi-calin

Sorin Antohi (n. 1957) este istoric al ideilor, eseist și traducător. Membru în Academia Europaea. A inițiat și coordonează seria Idei în Agora. Mai multe informații la www.sorinantohi.org.

 

*****

Idei în Agora / Ideas in the Agora este un program dedicat analizei spiritului public. A fost inițiat în 2017 de Sorin Antohi și este susținut de Adrian Majuru. Este conceput, planificat și găzduit de Sorin Antohi. Realizat de Muzeul Municipiului București (MMB), în parteneriat cu Asociația Orbis Tertius / A Treia Lume (OT). Întâlnirile au formate diferite (dialoguri, conferințe, colocvii, seminarii, dezbateri publice etc.), propunând un dialog între curente, mișcări, personalități, viziuni despre lume, teorii, ideologii aflate în consens, rezonanță, tensiune ori conflict. Evenimentele sunt filmate și transmise prin live streaming pe YouTube, fiind apoi arhivate la www.sorinantohi.org (unde se arhivează, de asemenea, afișele și pliantele) și https://www.youtube.com/channel/UCv5R2xEgA_M5nzwIUGl8kcQ . Informații și la https://www.facebook.com/IdeiinAgora/ , https://muzeulbucurestiului.ro/ .

 

Număr de vizualizări :527


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro