Dezbatere privind diferite aspecte ale feminismului rom, la ICR Berlin

iun. 11th, 2019 | By | Category: Postcard

În încheierea seriei de evenimente conexe ale expoziţiei “Roma Women Weaving Europe – Roma Feminist Thought andContemporary Art”, organizată de Institutul de Artă şi Cultură al Romilor din Europa (ERIAC) şi de Institutul Cultural Român “Titu Maiorescu” din Berlin, va avea loc pe 11 iunie 2019, la sediul ICR Berlin, o discuţie cu activiste, cercetătoare şi artiste de etnie romă despre diferitele perspective ale feminismului rom.  Discuţia va fi precedată de un tur ghidat al expoziţiei la galeria ERIAC din Berlin.

La dezbatere vor participa o serie de personalităţi feminine de etnie romă:  Carmen Gheorghe, preşedintele organizaţiei femeilor rome E-Romnja (România), Dotschy Reinhardt, cântăreaţă şi activistă, CEO al consiliului romilor Berlin-Brandenburg e.V. (Germania), Jelena Jovanović, cercetătoare, coordonatoare a strategiei şi a cercetării laERGO Network (Serbia/ Belgia), Ramona-Maria Cara, tânără activistă de etnie romă implicată în diverse proiecte sociale (România/ Germania), Sandra Selimović, actriţă şi activistă (Serbia/ Austria). Discuţia va fi moderată de Mihaela Zatreanu, membru al Academiei ERIAC Barvalipe, lingvistă şi activistă, şi va prezenta multiple abordări referitoare la eforturile pentru egalitate etnică şi de gen. Adoptând strategii diverse de combatere a sexismului şi a rasismului, femeile de etnie romă devin o importantă sursă de inspiraţie pentru femeile din întreaga lume.

Problemele asociate cu inegalitatea de gen au devenit o temă centrală a dezbaterilor din ultimii ani. Cele aproximativ 6 milioane de femei de etnie romă din Europa se confruntă cu o discriminare multiplă, intersecţională – pe de o parte ca femei, pe de alta ca membre ale unei minorități etnice stigmatizate, prezentând un risc ridicat de excludere socială. Mișcarea feministă romă s-a format ca răspuns la lipsa de reprezentare, în căutarea unei voci care să articuleze interesele colective ale femeilor rome și luptă pentru egalitate la intersecția categoriei etnicității cu cea de gen.

 

Mai multe informații despre programul ICR Berlin aici: www.rki-berlin.de

 

 

Număr de vizualizări :468


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro