spot_img

Despre educație și cultură

Asociaţia profesională „ŞCOALA GĂLĂŢEANĂ” este coordonatoare unui summum de acţiuni utile şcolii şi comunităţii de la Dunărea de Jos. O bună parte dintre acţiunile acestei Asociaţii se reflectă, lună de lună, într-o revistă reprezentativă, intitulată „Şcoala Gălăţeană”, „publicaţie de informaţie şi opinie pedagogică”, care este girată de o instituţie centenară, de mare prestigiu, Casa Corpului Didactic Galaţi.

Merită să reţinem că fondatorii respectivei reviste, Jana Andreescu, Maricica Stanciu, Gheorghe Felea, Vasile Ghica, Gheorghe Lateş şi Ghiţă Nazare, sunt fideli unei cauze nobile, educaţia.

Revista „Şcoala Gălăţeană”, ajunsă la numărul 266, iunie 2019, este în cel de al XXX-lea an de apariţie neîntreruptă. De aceea, adresăm sincere felicitări actualului colectiv redacţional: prof. Ghiţă NAZARE, prof. dr. Laurenţiu ICHIM – director al C.C.D. Galaţi, Daniela CHIPIRLIU – tehnoredactor şi Tinca ŞERBAN – gestiune financiară.

Revista se bucură de prezenţa conştiincioasă a „responsabililor de pagină”, a „corespondenţilor zonali” (Tecuci, Tg. Bujor, Bereşti).

Un rol distins îl au semnăturile scriitorilor – colaboratori permanenţi: Theodor PARAPIRU, Viorel DINESCU, Dorina BALAN, Eugenia OLARU, Daniela Angela NISTOR – pe care-I felicităm.

Numărul de revistă pe luna iunie 2019 are texte dedicate lui Mihai Eminescu  (Corneliu Stoica, Doru Scărlătescu, Vladimir Radu), George Călinescu – la 120 de ani de la naştere şi Centenar I.D.Sîrbu (prof. Sorin Langu, C.V. „V. Alecsandri”). Ni se oferă informaţii interesante despre mai multe proiecte educaţionale: „I.L.Caragiale”, „ERASMUS KA+2”, „Simpozionul interdisciplinar – Împreună, pentru educaţie de calitate”, „PLANUL DALTON – 100”, „Parteneriatul educaţional, formă de colaborare şi dăruire”, „Programul Work-Shop”, „Integrarea instrumentelor mass-media la orele de limbă şi literatură în gimnaziu” – frumoasă conlucrare dintre profesori – învăţători – bibliotecari.

Instructive, de asemenea, medalionul dedicat doamne profesor Sevastiţa Tatu – semnat de prof. Vasile Leonte, precum şi interviul acordat de distinsul Viorel Mortu domnului Ghiţă Nazare.

Câtă dreptate are Domnul Profesor Viorel Mortu, alias Viorel Coman:

„Dintotdeauna mi-am dorit să am în preajmă cărţi. Nu mi-am  imaginat viaţa fără tăcerea lor răbdătoare”!

Tocmai de aceea, cititorii revistei sunt invitaţi să lectureze poeziile semnate de poeţii Viorel Dinescu, Mihaela Gudană, Mihaela Avram sau „Copilării din amintire”, de cunoscutul prozator  Ion Manea. Sub semnătura scriitorilor Cezarina Adamescu, Vasile Leonte, Laurenţiu Ichim şi Ghiţă Nazare – ne sunt prezentate şi câteva recente apariţii, ca o avanpremieră la Festivalul Internaţional al Cărţii AXIS LIBRI, Galaţi, 5-9 iunie 2019.

Ne face plăcere să amintim că  Şcoala GĂLĂŢEANĂ, dimpreună cu revista „Şcoala gălăţeană”, Uniunea Scriitorilor – Filiala Sud-Est, Casa Corpului Didactic Galaţi, Biblioteca Judeţeană „V.A.Urechia” Galaţi, precum şi alte instituţii prestigioase din Galaţi ştiu să-şi sărbătorească fiii – în momente frumoase din viaţa lor.

Tocmai de aceea, adresăm distinsului profesor şi scriitor THEODOR PARAPIRU – la împlinirea frumoasei vârste de 70 de ani, zile senine şi prospere, inspiraţie, linişte sufletească şi multă sănătate!

Revistei „Şcoala Gălăţeană” – viaţă lungă şi mulţi colaboratori!

 

Livia Ciupercă

 

 

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508