Criticul de artă Irina Cios, la Festivalul Internațional de Fotografie Fotofestiwal de la Łódź

iun. 12th, 2019 | By | Category: Postcard

În perioada 13-30 iunie 2019, la Łódź se va desfăşura Festivalul Internaţional de Fotografie Fotofestiwal. ICR Varşovia susţine prezenţa la eveniment a curatoarei și criticului de artă Irina Cios, invitată în cadrul programului „PHOTO- MATCH” (sesiuni de analiză a portofoliilor de artist), programat pentru zilele de 14-15 iunie. Fotofestiwal este unul dintre cele mai importante evenimente fotografice din Europa Est-Centrală. Peste 50 de expoziții din diverse colțuri ale lumii, întâlniri, analize de portofolii, ateliere și prezentări de diapozitive – toate atrag an de an la Łódź nu mai puțin de 20 000 de vizitatori din întreaga lume. Festivalul invită la colaborare curatori renumiți din lumea artelor. La comanda Festivalului, aceștia pregătesc expoziții care analizează cele mai interesante teme ale fotografiei contemporane. Alături de interpretările curatoriale pot fi văzute expoziții individuale și prezentarea anuală a finaliștilor premiului Grand Prix Fotofestiwal. Caracterul unic al Fotofestiwal este dat de evenimentele conexe, spațiile de desfășurare și, înainte de toate, de public, aflat permanent în căutarea unor noi experiențe și surse de inspirație. În timpul Fotofestiwal se discută despre fotografie, se caută modalități alternative de prezentare a ei și crearea unui forum de discuţii despre artă şi societate.

Tema celei de-a XVIII-e ediții a festivalului este „Supranatural”. Fotofestiwal 2019 ne îndeamnă să privim existența umană într-o perspectivă mai largă, legată de aspectele supranaturale ale realității, dar și de fenomenele aflate în sfera speculațiilor și ipotezelor, a căror explicare nu e posibilă dacă ne raportăm doar la experiența directă. Fotofestiwal 2019 dorește să aprofundeze sfera experiențelor umane legate de imaterial, spiritual, senzorial, ezoteric, confruntând-o cu privirea rațională și științifică asupra lumii și cu modul în care o prezintă fotografia.

PHOTO-MATCH Portfolio Review, secțiunea la care este invitată Irina Cios, va însemna două zile de întâlniri între fotografi și recenzenți – curatori, editori de carte și reviste, proprietari de galerii. Creatorii își pot consulta proiectele cu profesioniști ai fotografiei, pentru care artiștii sunt o sursă de noi descoperiri și inspirație. În forma inovatoare a prezentării portofoliilor, atât fotografii, cât și experții vor avea posibilitatea, în prima zi a programului, să își prezinte profilul și domeniile de interes în sfera fotografiei în fața tuturor, inclusiv a publicului prezent. A doua zi este rezervată întâlnirilor individuale între creatori și experți, și unii și alții având posibilitatea să aleagă partenerii de discuție.

Principalul organizator al Festivalului este Fundaţia pentru Educaţie Vizuală, fondatoare a Photo Festival Union (asociaţie care reuneşte festivalurile europene de fotografie), iar Fotofestiwal este membru al Festival of Light – organizaţia similară la nivel mondial.

Parteneriatul din acest an dintre Fotofestiwal și ICR Varșovia va aduce cea de-a patra prezență românească la manifestarea de la Łódź, declarată în 2016 „cel mai bun eveniment fotografic al anului”, într-un clasament realizat de portalul Fotopolis și Digital Camera Polska.

Irina Cios este curator, manager cultural, critic de artă și lector asociat al Departamentului de Imagine Dinamică și Fotografie din cadrul Universității Naționale de Artă București. Din noiembrie 2014 este director al Administrației Fondului Cultural Național. A condus mai bine de 15 ani Centrul Internațional pentru Artă Contemporană – CIAC, București, a inițiat un spațiu și un program de galerie – SPACE CIAC – concentrat pe noi media, fotografie și artă experimentală. A organizat și curatoriat expoziții, conferințe, simpozioane, cu artiști români și internaționali în România, Franța, Belgia, Germania, Luxembourg, SUA ș.a. A inițiat și derulat un program internațional de rezidențe artistice în București între 2007 – 2009. Participă cu texte, interviuri și studii în periodice, cataloage, publicații de artă contemporană. În prezent este implicată într-o cercetare despre practicile participative în arta contemporană.

 

Număr de vizualizări :694


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro