Conferința ”50 de ani de poezie – Întâlnire cu Matei Vișniec”

iun. 17th, 2019 | By | Category: Eveniment

Marți, 18 iunie 2019, ora 13:00, la Librăria Habitus (Sibiu), în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu va avea loc conferința 50 de ani de poezie – Întâlnire cu Matei Vișniec. Cu această ocazie va fi prezentat și volumul Vi se pare cumva nedreaptă dispariția dumneavoastră?, de Matei Vișniec, Editura Tracus Arte, 2019.

Poet, dramaturg, romancier, jurnalist, Matei Vişniec s-a născut pe 29 ianuarie 1956 la Rădăuţi. A debutat cu poezie în revista Luceafărul, în 1972. Mai târziu, stabilit la Bucureşti unde a făcut studii de filozofie, s-a numărat printre fondatorii Cenaclului de luni condus de criticul Nicolae Manolescu. A debutat în volum în 1980, la editura Albatros, cu o culegere intitulată La noapte va ninge.

Matei Vişniec este autorul a cinci volume de poezie, şase romane şi peste 50 de piese de teatru. Din 1987 trăieşte în Franţa unde lucrează ca jurnalist la Radio France Internationale. După căderea comunismului, în 1989, activitatea lui Matei Vişniec s-a derulat între Franţa şi România, între două culturi şi două limbi, între Vest şi Est. Piesele sale sunt traduse în peste 30 de limbi şi s-au aflat pe afiş în numeroase ţări.
Numeroase premii i-au răsplătit actvitatea, începând cu Premiul pentru poezie acordat de Uniunea Scriitorilor din România în 1984 pentru volumulÎnţeleptul la ora de ceai. El a mai obţinut Premiul Academiei Române şi Premiul UNITER (Uniunea teatrală din România) pentru întreaga activitate. În Franţa i s-a decernat Premiul presei la Festivalul internaţional de teatru de la Avignon, Premiul european al Societăţii Autorilor şi Compozitorilor Dramatici (SACD), precum şi Premiul de literatură europeană Jean Monnet.
În anii `80, la Bucureşti, într-un moment de mare efervescenţă poetică, Matei Vişniec şi-a forjat un stil recognoscibil imediat. Deseori poemele sale sunt nişte fabule filozofice. Nu întâmplător drumul de la poezie la teatru a fost firesc pentru Matei Vişniec întrucât multe poeme ale sale conţin în embrion un conflict şi o interogaţie, o provocare şi o dilemă.

 

Mai multe detalii: http://www.sibfest.ro/evenimente-2019/vi-se-pare-cumva-nedreapta-disparitia-dumneavoastra

 

 

Număr de vizualizări :575


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro