spot_img

Colocviu internațional „Relații România-Franța”

Primăria Municipiului București, prin Muzeul Național al Literaturii Române, în parteneriat cu Academia Română, în contextul Sezonului România-Franța, organizează, în perioada 17-18 iunie 2019, Colocviul internațional cu tema „Relații România-Franța”.Deschiderea evenimentului și sesiunea de comunicări vor avea loc marți, 18 iunie, de la ora 10.00, în Aula Academiei Române (Calea Victoriei 125), iar ca un preambul, luni, 17 iunie, de la ora 10.30, la sediul MNLR din strada Nicolae Crețulescu 8, va avea loc o Masă rotundă cu tema ”Relații România-Franța la începutul secolului XXI”.  AgențiadeCarte.ro este partener media.

După cum spunea Acad. Răzvan Theodorescu, „Legăturile României moderne cu Franța, dincolo de momentul politic și sprijinul dat de Napoleon al III-lea Unirii Principatelor, dincolo de momentul urbanistic al celor cinci arhitecți francezi care au clădit la București «
Micul Paris» dincolo de momentul artistic al pictorilor de la Barbizon și de splendida trudă brâncușiană din Impasse Ronsin, înseamnă o neobișnuintă înrudire mentală și sensibilă a elitelor din Hexagon și de la Dunărea de Jos.”

În cadrul Colocviului cu tema „Relații România-Franța” vor susține comunicări specialiști din domenii variate, de la istorie, la critică literară și filosofie, până la diplomație.

Comunicările vor fi susținute în limba franceză!

PROGRAM
LUNI, 17 iunie 2019
Sala Perpessicius, Muzeul Național al Literaturii Române, Nicolae Crețulescu 8

10.30 – 13.00 
Masă Rotundă cu tema Relații România-Franța la începutul secolului XXI
Participă: Gabriela Adameșteanu, Virgil Tănase, Florica Ciodaru-Courriol, Jean-Louis Courriol, Petre Răileanu, Zamfir Bălan, Bianca Burța-Cernat, Paul Cernat
Moderator: Mircea Martin

MARȚI, 18 iunie 2019
Aula Academiei Române, Calea Victoriei 125

9.30 – Primirea invitaților
10.00 – Deschiderea Colocviului
Alocuțiuni: Ioan Cristescu – Directorul Muzeului Național al Literaturii Române, Acad. Ioan-Aurel Pop – Președinte al Academiei Române

10.00 – 12.30
Sesiune de comunicări:

Acad. Răzvan Theodorescu –Titlu rezervat
Acad. Eugen Simion –Titlu rezervat
Thierry de Montbrial – Réflexions d’un ami de 30 ans (ou presque) sur la relation franco-roumaine
Jean-Marie Schaeffer – Les malentendus fructueux: entrecroisements franco-roumains
Serge Fauchereau – Centres et marges de la culture
Mircea Martin – L’Archeologie d’un concept: autocolonisation 

Pauză de masă: 12.30 – 16.00 

16.00 – 19.30
Sesiune de comunicări:
Moderator: Mircea Martin

Ioan Pânzaru – Incertitudes identitaires – incertitudes axiologiques
Virgil Tănase – Les différences d’une similitude
Florica Ciodaru-Courriol – Ils sont fous ces Roumains (Pour une littérature roumaine loin des clichés culturels)
Jean-Louis Courriol – Du bon usage des préfaces/ RIMBAUD- EMINESCU, EMINESCU-RIMBAU, Impossible rencontre, évidente parenté
Ioana Vultur – Le roman de Gabriela Adameșteanu dans la perspective de la critique française 
Dinu Flămând – Anna de Noailles – sensibilité innombrable
Petre Răileanu – Bucarest-Paris aller-retour
Victor Ivanovici – „Sois toi-même”: influence française et identité culturelle roumaine
Bianca Burța-Cernat – Panaït Istrati à Paris

Comunicările prezentate în cadrul Colocviului vor fi publicate într-un volum colectiv, care va reuni toate textele și luările de cuvânt, volum care va apărea la Editura Muzeul Literaturii Române.

Proiect cultural finanțat de: Ministerul Culturii și Identității Naționale

Accesul la eveniment este liber.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508