AOȘR își comemorează fondatorii instituind noi direcții de cercetare

iun. 11th, 2019 | By | Category: Postcard

Luni, 10 iunie 2019, Mireille Rădoi a participat la evenimentele care marchează 150 de ani de la nașterea profesorului dr. Constantin I. Angelescu. Astfel, Academia Oamenilor de Știință din România a organizat o conferință dedicată ilustrului om de știință și politician român, prilej cu care a fost inaugurat un nou sediu AOȘR, într-o superbă casă pe care a restaurat-o, aflată pe strada Ilfov, nr.3. Conferința a evocat personalitatea marcantă a lui Constantin I. Angelescu, întemeietorul sistemului educațional modern românesc și om de stat excepțional. Printre invitații speciali menționăm prof. univ. dr. Ecaterina Andronescu – Ministrul Educației Naționale și dr. ing.  Nicolae Hurduc – Ministrul Cercetării și Inovării,  care au subliniat rolul esențial a personalității Constantin I. Angelescu în dezvoltarea învățământului românesc.

O notă de emoție a fost adusă de nepoata fostului ministru al Instrucțiunii Publice, prof. Ioana Angelescu care a împărtășit  prețioase memorii cu și despre bunicul ei.

Academicianul Constantin Bălăceanu-Stolnici „a boierit” asistența (după expresia lui Dinu Săraru) cu amintiri din Bucureștiul acelei vremi, neuitând să menționeze faptul că dr. C. Angelescu a fost președintele „Societății Ateneului Român”, dar și fondatorul școlii românești de chirurgie.

La rândul său, renumitul istoric Radu Vergatti a amintit că în 1918, C. Angelescu a făcut Ambasada României din SUA, pe propria-i cheltuială.

În cadrul acestui eveniment, al cărui amfitrion de excepție a fost prof. univ.dr. ing. Adrian Badea – președinte AOȘR, s-a anunțat înființarea Institutului de Cercetări Avansate Interdisciplinare „Constantin Angelescu”, care va fi condus de prof. univ. dr. ing. Doina Banciu.

 

 

Număr de vizualizări :909


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro