Vernisajul expoziției „Genica Athanasiou: muză și parteneră a lui Antonin Artaud”

mai 7th, 2019 | By | Category: Postcard

În cadrul Sezonului România-Franța 2019, Muzeul Național al Literaturii Române, în colaborare cu Institutul Francez din București, vă invită la vernisajul Expoziției „Genica Athanasiou: muză și parteneră a lui Antonin Artaud”, eveniment care va avea loc joi, 9 mai 2019, ora 18.00, la Galeria Galateca (C.A. Rosetti nr. 2-4).

Expoziția se înscrie în cadrul istoriei avangardelor literare și teatrale europene din prima jumătate a secolului XX. Prin acest eveniment, Muzeul își propune familiarizarea publicului român cu figura prea puțin cunoscută la noi a actriței de origine română Genica Athanasiou, cu o carieră de aproape 40 de ani în lumea scenei și a filmului francez. Parteneră și muză a lui Antonin Artaud și, mai târziu, a cineastului Jean Grémillon, Genica frecventează același cercuri cu marile nume ale avangardei pariziene. Parcursul ei este revelator unei mișcări de fond care leagă cultural România de Franța atât în planul creației literare, cât și în cel al artei scenei. Cu această ocazie, Muzeul își propune și crearea primei biografii a actriței, sub îngrijirea cercetătoarei franceze, curator al expoziției, Laurence Meiffret, care să arate că o viață dedicată artei nu poate fi rezumată doar la relația cu Antonin Artaud.

Coordonator program: Ioan Cristescu, Director MNLR
Curator: Laurence Meiffret
Scenograf: Andreea Sandu
Grafică: Petru Șoșa
Suport multimedia: Marian Golescu
Coordonator expoziție și catalog: Ioana-Marta Mureșan

Număr de vizualizări :424


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro