spot_img

Serie impresionantă de evenimente muzicale generate de Orchestra Română de Tineret în luna mai

Orchestra Română de Tineret dirijată de Cristian Mandeal în primul turneu balcanic (11-15 mai), prima prezentare a cărţii Poveste din România de azi – Orchestrele Naţionale de Tineret, primii 10 ani (11 mai) şi Adunarea Generala a Federaţiei Europene a Orchestrelor Nationale de Tineret (EFNYO – European Federation of National Youth Orchestras) la Bucureşti (9-12 mai) sunt trei evenimente culturale majore generate de Orchestra Română de Tineret în luna mai.

Orchestra Română de Tineret dirijată de Cristian Mandeal, solist violoncelistul Ştefan Cazacu, revine pe afişele internaţionale cu un turneu balcanic extraordinar (România, Bulgaria, Macedonia de Nord, Serbia) ce va urma Adunării generale a Federaţiei Europene a Orchestrelor Nationale de Tineret de la Bucureşti.

 

Turneul va cuprinde patru concerte ce se vor desfăşura pe 11 Mai, ora 19, la Bucureşti, Ateneul Român, pe 13 Mai, ora 19, la Sofia, Sala Bulgaria, pe 14 Mai, ora 19, la Skopjie Macedonian Philarmonic Concert Hall şi pe 15 Mai, ora 20, la Belgrad, Sala Mare a Fundaţiei Kolarac. Programul muzical al concertului va cuprinde Levante de Dan Dediu, Concertul pentru violoncel şi orchestră în si minor, op. 104 de Antonin Dvorak şi Simfonia nr. 5 în re minor, op. 47 de Dimitri Şostakovici.

 

Înaintea concertului de la Bucureşti, de la Ateneul Român din 11 mai, va fi prezentat în premieră volumul publicat la Editura NEMIRA Poveste din România de azi – Orchestrele Naţionale de Tineret, primii 10 ani, semnat de muzicologul Oltea Şerban-Pârâu.

           

La concertul de la Bucureşti vor fi prezenţi şi participanţii la Adunarea Generală a Federaţiei Europene a Orchestrelor Nationale de Tineret (EFNYO – European Federation of National Youth Orchestras), ce se va desfăşura în perioada 9-12 mai la Bucuresti, la Palatul Tinerimea Română, sediul Centrului Naţional de Artă Tinerimea Română.

 

La conferinţă participă peste 30 de manageri si directori de Orchestre de Tineret din Europa, având  invitaţi şi manageri din SUA, Canada, America centrală şi America de Sud. Adunarea generală are loc în contextul împlinirii a 25 de ani de la înfiinţarea Federaţiei şi a 10 ani de la înfiinţarea Orchestrelor Naţionale de Tineret ale României.  Pe 11 mai, la ora 12, la Palatul Tinerimea Română va avea loc o conferinţă deschisă presei la care vor participa ca invitaţi speciali rectorul Universităţii Naţionale de Muzică, Diana Moş, directorul executiv al Festivalului “George Enescu” şi al ARTEXIM, Mihai Constantinescu, compozitorul Dan Dediu, președinta Federatiei Europene a Orchestrelor Naționale de Tineret, Renate Bock, responsabilul cu programe culturale al Orchestrei din Paris, Rachel Dale, reprezentanta European Music Council, Katharina Weinert, producătorul Festivalului International Young Euro Classic de la Berlin, Alexa Nieschlag.

 

Marin Cazacu, directorul Centrului Naţional de Artă „Tinerimea Română” declara înainte de acest eveniment: „Pentru a doua oară organizăm la București Adunarea Generală a Federației Europene a Orchestrelor Naționale de Tineret, la care vor participa peste 30 de manageri și directori de orchestre de tineret și de festivaluri internaționale dedicate tinerilor muzicieni din Europa dar și din SUA și Canada. După concertul de la Bucuresti de la Ateneul Român, pornim în acest turneu din câteva ţări balcanice în perioada deţinerii preşedinţiei la Consiliul Uniunii Europene cu scopul de a prezenta un model cultural acestor ţări care încă nu au dezvoltat proiecte de orchestre de tineret. Pentru acest turneu am invitat să cânte alături de tinerii muzicieni români instrumentişti din Franţa, Olanda, Austria, Spania, Germania, dar si din Bulgaria, Serbia şi Macedonia de Nord”.

 

Organizator : Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale prin Centrul Național de Artă „Tinerimea Romana” 

Cu sprijinul Institutului Cultural Roman

Partener asociat „Filarmonica George Enescu”

 

Concertul de la Bucureşti se desfăşoară în cadrul proiectului european MusXchange.

 

 

Parteneri media: Radio România Cultural şi Radio România Muzical, România TV, Mediatrust, Observator Cultural, Liternet, Q Magazine, M Klasika, TVR.

           

Pentru  informaţii detaliate legate de activitatea Centrului Naţional de Artă „Tinerimea Română“  şi de Orchestra Română de Tineret puteţi accesa www.tinerimearomana.ro sauhttps://www.facebook.com/CentrulNationalTinerimeaRomana/

 

 

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508