spot_img

Scurt-metraje și promenade europene : Institutul Cultural Român de la Paris sărbătorește Europa !

În perioada 4-5 mai 2019, Primăria Parisului organizează în fața monumentalei clădiri care o adăpostește în Paris, dar și în majoritatea arondismentelor capitalei Franței, Sărbătoarea Europei. O multitudine de evenimente pluridisciplinare care vor fi co-organizate și împreună cu Rețeaua Institutelor Culturale europene la Paris (EUNIC) și Forumul Institutelor Culturale Străine de la Paris (FICEP). Institutul Cultural Român de la Paris, membru al acestor importante rețele culturale, participă cu patru evenimente.

Astfel, sâmbătă 4 mai, între orele 11:00-12:00 ICR Paris și Ficep propun un atelier de iniţiere în limba română, susţinut de prof. Andreea Teletin, lector de limba română la Universitatea Sorbonne Nouvelle-Paris 3, cu ocazia prezentării aplicaţiei Romanica. Este vorba despre primul joc video, integral gratuit, produs de Ministerul francez al Culturii, care permite învăţarea a opt limbi romanice (română, franceză, italiană, spaniolă, portugheză, catalană, occitană și corsicană) într-un mod interactiv și intuitiv. Un joc imaginat cu ocazia Sezonului Cultural România-Franța, și lansat în martie 2019 la Paris, în prezența lui Franck Riester, Ministrul francez al Culturii, ES Luca Niculescu, ambasadorul României la Paris, Liliana Țuroiu, președinta Institutului Cultural Român, și a lui Pierre Buhler. președintele Institutului Francez.

 

ICR Paris participă și la plimbarea europeană organizată de EUNIC în aceeași zi, în cartierul Primăriei Parisului, obiectivul românesc al plimbarii fiind Atelierul sculptorului Constantin Brâncuși, de lângă Centrul Pompidou.

Iar între 14 h – 18h, în cadrul Festivalului PARIS CINEUROP’, cu ocazia proiecției filmului laureat cu premiul european LUX (premiul cinematografic al Parlamentului European), ICR Paris, FICEP, Biroul Parlamentului European la Paris și Reprezentanța Comisiei Europene la Paris propun publicului larg o selecție de scurt-metraje europene, cu tema implicării femeilor în societate și a luptei pentru propriile lor idealuri. România va fi reprezentată prin filmul propus de ICR Paris :   

The Call, de Anca Damian. Proiecțiile vor avea loc în Primăria Parisului (Auditorium, 5 rue Lobau, Paris 75004).

Duminică, 5 mai, la ora 10h30, din fața casei lui Tristan Tzara (15 rue Junot, Paris 75018) se va pleca într-o altă promenadă europeană propusă de EUNIC în arondismentul 18 al Parisului !

Fondator al Dadaismului, Tristan Tzara (alias Samuel Rosenstock) s-a născut în România în 1896. Adept al conceptelor simboliste, el crează revista Simbolul și adoptă pesudonimul care îl va face celebru, un omagiu adus operei wagneriene Tristan și Isolda. La Zürich, unde emigrase în 1916, va fonda Cabaret Voltaire, important centru cultural de avangardă dar și numele revistei curentului Dada. Ajuns la Paris în 1920, Tzara frecventează nume importante ale Suprarealismului : Philippe Soupault, Louis Aragaon, André Breton. A publicat mai mult de 20 de volume de poezie, printre care cel mai celebru rămâne „L’Homme approximatif” („Omul aproximativ”) (1931). Alături de Mircea Eliade, Emil Cioran și Eugen Ionescu, Tzara este unul dintre cei mai importanți autori europeni cu origini românești.

Casa lui Tristan Tzara și a soției sale, Greta Knutson, a fost contruită de arhitectul austriac Adolf Loos (născut la Brno, în timpul Imperiului Austro-Ungar ) potrivit imaginii pe care Tzara o avea despre idealul estetic – un tribut adus funcționalității și formelor pure. Clădirea este și singura operă pariziană a celebrului arhitect, teoretician european influent al arhitecturii moderne.

 

Simboluri importante pentru România, în anul în care țara noastră asigură președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, dar și în contextul în care ecourile Sezonului România-Franța sunt încă puternice la Paris (prima parte a Sezonului a luat sfârșit în Franța în 16 aprilie, odată cu vernisajul expoziției « Broderii de tradiție bizantină din România din secolele XV-XVII”, la muzeul Louvre, dar continuă în România până în 14 iulie), aceste activități organizate de ICR Paris contribuie la o și mai bună cunoaștere a culturii, cinematografiei și limbii române !

 

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508