spot_img

România – invitat de onoare al Târgului de Carte de la Varșovia

În perioada 23-26 mai 2019, în capitala poloneză, va avea loc cea de-a zecea ediție a Târgului Internațional de Carte de la Varșovia. România va fi țara invitată a Târgului, punând în valoare prin acest statut important celebrarea a o sută de ani de relații diplomatice între România și Polonia (1919-2019), precum și calitatea de țară deținătoare a Președinției Consiliului Uniunii Europene. Institutul Cultural Român de la Varșovia a organizat împreună cu Ambasada României un stand deschis, de peste o sută de metri pătraţi, cu o parte dedicată întâlnirilor și atelierelor și alta prezentării și vânzării de carte. Programul foarte bogat şi variat oferit publicului polonez pe toată durata Târgului a fost realizat cu sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale. Ultimii ani au însemnat un număr impresionant de traduceri din literatura română, cărora li s-au adăugat volume de eseuri, reportaje și texte istorice ale unor autori polonezi.

Edituri din Polonia au lansat serii speciale de autori români, iar grupul mic, dar deosebit de activ și pasionat al traducătorilor polonezi de literatură română lucrează intens și dăruiește publicului adevărate bijuterii literare.

Răsplătiți cu nominalizări și premii dintre cele mai importante, printre ele Premiul Literar al Europei Centrale „Angelus” și Premiul „Poetul European al Libertății”, scriitorii români vor fi prezenți la Varșovia pentru a se întâlni cu publicul polonez.

Programul special pregătit va fi realizat pe parcursul celor patru zile de târg la standul României, în săli din spațiul Târgului, dar și în afara lui, și va cuprinde: întâlniri cu scriitori români, dezbateri despre literatura română, lansări de carte, ateliere, proiecţii de filme, expoziţii şi un recital de muzică clasică.

Scriitorii români care se vor întâlni cu publicul varşovian vor fi: Varujan Vosganian, laureat al Premiului Literar al Europei Centrale „Angelus” 2016 pentru Cartea șoaptelor, Adrian Cioroianu, autorul volumului Cea mai frumoasă poveste. Câteva adevăruri simple despre istoria românilor, apărut anul trecut în Polonia, şi Cristian Teodorescu, nominalizat în 2016 la Premiul „Angelus” pentru volumul Medgidia, oraşul de apoi.

În data de 26 mai, cei mai importanţi şi activi redactori și editori polonezi vor participa la o dezbatere cu public dedicată literaturii române și traducerilor apărute în Polonia, în dorinţa de a-i stimula pe editorii polonezi să descopere şi să publice în continuare cât mai mulţi autori români.

Târgul de la Varşovia va prilejui şi premierele poloneze ale unor noi cărți românești: Cartea pisicii, de Cristian Teodorescu şi Octavian Mardale, și Cea mai frumoasă poveste, vol. al II-lea – Nu putem evada din istoria noastră, de Adrian Cioroianu. În data de 24 mai, standul României va fi gazda unei importante dezbateri consacrate lui Eugen Ionescu și primului jurnal, Prezent Trecut, Trecut Prezent, publicat recent în limba polonă, cu participarea lui Adam Michnik, reactorul-șef al cotidianului „Gazeta Wyborcza”, și a teatrologului Janusz Majcherek. Cei mici vor putea participa la ateliere muzical-creative despre România şi basmele tradiţionale româneşti şi vor putea viziona celebrele desene animate „Mihaela” şi „Bălănel şi Miaunel”.

Pe perioada Târgului, vizitatorii pot admira trei expoziții românești: „Benzi desenate din România” (autori: Xenia Pamfil, Ileana Surducan, Maria Surducan, Anna Júlia Benczédi, Adrian Barbu, Gabriel Rusu), expusă în ampla secțiune de gen a Târgului dedicată artei și Festivalului benzilor desenate de la Varșovia, „Transilvania prin ochii fotografilor polonezi”, conţinând fotografii realizate de fotografi polonezi în ţara noastră în 2018, și o expoziție de ilustrații de carte pentru copii, realizată împreună cu Clubul Ilustratorilor din România (autori: Zelmira Szabo, Cristiana Radu, Adela Calistru, Alina Marinescu, Anca Smarandache, Andra Badea, Cristinas Crișu, Raluca Burcă, Corina Drăgan, Delia Zahareanu, Emanuela Balint, Gabriela Fabian, Georgiana Chițac, Irina Dobrescu, Iulia Ignat, Margareta Udrescu, Gabriela Soare, Mihaela Paraschivu, Raluca Anghel, Stela Lie, Oana Ispir, Bogdan Topîrceanu). Toate expozițiile vor fi însoțite de materiale de prezentare, printre care un fanzin românesc.

România va fi prezentă şi în programul cinematografic al Târgului, cu filmul documentar România neîmblânzită, în regia lui Tom Barton-Humphreys, film prezentat cu sprijinul Auchan România, şi cu trilogia noir-policier a regizorului Andrei Creţulescu, cuprinzând filmele de scurtmetraj Bad Penny, Kowalski şi Ramona, proiectate într-o secţiune specială dedicată literaturii polițiste.

Duminică, 26 mai, toți iubitorii muzicii clasice vor fi invitaţi la un recital românesc într-un celebru și fermecător spaţiu din capitala poloneză – Palatul de pe Insulă, din Parcul Regal Łazienki. Concertul, intitulat „Romania Universalis”, va fi susţinut de pianistul Ștefan Doniga și violonista Diana Jipa.

Tradiționala ospitalitate românească se va face simțită la Varșovia – vizitorii și cumpărătorii care se vor opri la standul românesc vor putea duce cu ei acasă o bucățică de România. Vor fi așteptaţi cu o mulțime de daruri și materiale tipărite despre literatura română tradusă în limba polonă, despre cultura, în special arta și arhitectura românești, despre gastronomia atât de lăudată, cărți poștale cu fotografii din Colecția Costică Acsinte, puzzle-uri pentru copii, dulciuri și simboluri cu tematică românească. Vizitatorii standului românesc vor avea la dispoziţie şi materiale de informare turistică despre România, în limba polonă, realizate de Ministerul Turismului din România.

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508