spot_img

Proiectul ”Emotional Europe”, prezentat la Bruxelles

Șase tineri artiști, români și belgieni, participă în proiectul multidisciplinar „EMOTIONAL EUROPE”, realizat de Fundația Gabriela Tudor, după conceptul artistic al coregrafului Cosmin Manolescu, în cadrul Festivalului ”Next Generation, Please! ” la Palatul Artelor Frumoase BOZAR din Bruxelles, în perioada 9 mai – 28 iulie 2019. Proiectul ”Emotional Europe” își propune să observe modul de viață, interesele și poziționarea politică a noii generații, să reflecteze asupra experiențelor care propun o ieșire din zona de confort și asupra noilor tendințe în arta contemporană, explorând conceptul de corp performativ și rolul tinerilor în Europa de astăzi.

Îți place să dansezi? Crezi că dansul ne poate face mai buni? Te simți cu adevărat liber? Ce este libertatea? Ce înseamnă să fii emoțional în prezent? Ce înseamnă să fii cetățean european? Crezi în viitorul Europei?

”Emotional Europe” este un proiect cultural co-produs de Fundația Gabriela Tudor, BOZAR și Institutul Cultural Român Bruxelles, sub auspiciile Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, cu sprijinul Reprezentanței Permanente a României la Uniunea Europeană. Acest proiect a beneficiat de co-finanțare din partea Administrației Fondului Cultural Național.

Inițiat în perioada ianuarie – martie 2019 la București, printr-o „călătorie culturală intensiv inițiatică„ și „călătorii de tip experiențial”, conduse de Cosmin Manolescu, Emotional Europe implică tineri participanți din București, Bruxelles și Anvers, dar și artiști români consacrați. Evenimentele proiectului „EMOTIONAL EUROPE”desfășurate la Bruxelles vor culmina cu expoziția omonimă, un concept interactiv performativ care are ca obiectiv etapele de creație ale proiectului. Expoziția este prezentată ca instalație colectivă artistică, alcătuită din fotografii mărturii, obiecte simbolice din timpul procesului de creație (jurnalul colectiv de lucru al echipei artistice, scrisorile personale transmise de artiști) și proiecții video.

Vernisajul va avea loc joi, 9 mai 2019, la BOZAR, cu ocazia Zilei Europei, în deschiderea festivalului Next Generation, Please!

Vernisajul va include momente performative – „My Name Is Europe” și „My Body Is The Stage”, propuse de artiștii participanți în proiect: Gilles NoëlSteffi Mennen și Sergiu Diță (dansatori), Ioana Stoica și Doina Domenica Cojocaru Thanasiadis (artiste vizuale), Marta Popovici (muzician de jazz), precum și Cosmin Manolescu (dansator și coregraf).  Cu ocazia vernisajului, vor putea fi vizionate filmele realizate de artista vizuală Doina Domenica Cojocaru Thanasiadis, disponibile pe toată durata expoziției: „What does it mean for you to act in a meaningful and authentic way in the contemporary society?”și „My Body is your Stage?

Mișcarea explozivă a modernității și cea a diferitelor domenii tehnologice, eliberarea în toate domeniile, precum și democratizarea responsabilității au pus la îndoială modul în care răspundem la marile probleme sociale ale timpurilor noastre, împreună cu rolul nostru civic și responsabilitatea noastră colectivă. Fluxul constant al știrilor determină o neutralizare a sensibilității spectatorilor și, în același timp, îi distruge atenția, făcându-i să se simtă neputincioși să reacționeze la problemele globale mari, acceptându-le ca fiind normale. Presați împreună într-o masă, oamenii trăiesc disperați singuri, fără un teren comun într-o stare constantă de confuzie, dar și de neliniște. După cum afirmă Jean Baudrillard, trăim într-o lume în care singura legătură socială este indiferența pe măsură ce ne angajăm într-un joc de non-credință, neînvestit. În acest sens, filmul (What does it mean for you to act in a meaningful and authentic way in the contemporary society?) pune la îndoială ideea conștiinței și responsabilității colective în noua comunitate globală, prin mărturisirea personală a celor intervievați, documentând din punctul lor de vedere drumul lor zilnic, precum și fragmente din cotidianul lor de viață, în timp ce se întreabă ce înseamnă cu adevărat să acționezi într-un mod autentic și semnificativ în societatea contemporană”, este mesajul artistei Doina Domenica Cojocaru Thanasiadis, în legătură cu unul dintre filmele prezentate pe durata expoziției.

În data de 10 mai a.c., Cosmin Manolescu va modera o masă rotundă având ca temă colaborarea artistică internațională, organizată de BOZAR, iar artiștii vor performa la standul expozițional Emotional Europe din cadrul Next Generation, Please!

Cosmin Manolescu este coregraf, performer, expert cultural și director executiv al Fundației Gabriela Tudor. Spectacolele și proiectele sale, aflate la granița între performance-dans-happening, au fost prezentate cu succes la București, New York, Paris, Lyon, Roma, Dublin, Porto, Amsterdam, Beirut, Riga, etc., fiind premiate la diverse festivaluri din țară și în străinătate. În cei peste 20 ani de activitate profesională, a organizat numeroase proiecte culturale (festivaluri, proiecte de cercetare artistică, spectacole, rezidențe, ateliere) și a avut un rol important în promovarea și dezvoltarea dansului contemporan în România.

 

Perioada: 9 mai – 28 iulie 2019

Loc: BOZAR, Rue Ravenstein 23, Bruxelles

Acces gratuit

Program:

Joi, 9 mai 2019, Momente performative – My Name Is Europe, ora 17:45, și My Body Is The Stage, ora 19:00

Vineri, 10 mai 2019, între orele 10:00-13:00, Masă rotundă cu tema „colaborarea artistică internațională”, în prezența coregrafului Cosmin Manolescu și a artiștilor participanți în proiectul Emotional Europe

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508