Proiecția scurt-metrajului ”UP STAIRS” și conferința „Relația corp-spațiu“, susținută de artistul vizual Alina Ușurelu la ICR Lisabona

mai 29th, 2019 | By | Category: Postcard

Luni, 3 iunie 2019, începând cu ora 19.00, la sediul ICR Lisabona (Rua do Barão, nr. 10), va fi proiectat scurt-metrajul experimental UP STAIRS, urmat de o conferință despre Relația corp – spațiu, susținută de artistul vizual Alina Ușurelu, prezentă la Lisabona, în cadrul unei rezidențe artistice (performance și dans contemporan PACAP 3) la FORUM DANÇA.

Scurtmetrajul UP STAIRS este un film experimental de dans (2016, 19 min, r. Alina Ușurelu, Irina Marinescu) ce folosește scara ca pretext performativ și simbol al spațiului utilitar/ public reactivat, reinterpretat și recreat prin interacțiunea cu corpul, simțurile și filtrele personale. Implicând șase performeri din comunitatea dansului contemporan din România, compoziția metaforică a filmului urmărește un traseu de deconstrucție și reconstrucție a spațiului la întâlnirea cu corpul – de la întuneric la lumină, de la monument la ruină, de la verde, viu, natural la tehnologie. Cinci dintre performeri interacționează senzorial și motric cu câte un singur spațiu/ o singură scară, scările urmând o traiectorie prestabilită: scara claustrare – scara monument – scara ruină – scara acaparată de natură – scara tehnologie.  Cel de-al șaselea performer aduce împreună cele 5 spații/scări pentru a accentua posibilitatea de înțelegere și conectare diversă și diferită la mediul arhitectural (permanent și construit). Astfel, acesta creează un traseu unificator care expune interpretări și reacții diferite la acestea.

UP STAIRS realizează astfel o propunere vizuală care vine în întâmpinarea nevoii de a înțelege calitativ diferit spațiul, corpul și relatia dintre acestea. Performerii și-au creat propria coregrafie prin interacțiunea directă cu fiecare spațiu. Prima întâlnire cu spațiile în care au performat au fost în ziua filmării, fără o repetiție prealabilă și fiind expuși doar la conceptele filmului, respectiv relația corp – spațiu și cum ne influențează mediul construit.

Alina Ușurelu (EZA) este artist independent și co-fondator al Asociației Developing Art. A absolvit programul de master: Spectacol. Multimedia. Societate. în cadrul Centrului de Excelență în Studiul Imaginii. Colaborează cu membrii comunității de dans contemporan. Își dorește să dezvolte producția de video-dans din România și lansează propuneri multimedia inedite. În 2016 lansează primul scurtmetraj experimental de dans, UP STAIRS și începe să susțină cursuri de imagine pentru amatori. În 2017 creează și implementează proiectul Exposing Movement (fotografie analog și dans contemporan), produce și coordonează spectacole de dans contemporan, iar în prezent se pregătește pentru performance art și live installations. Mai multe informații despre proiectele Alinei se regăsesc pe https://www.alinausurelu.com/ , https://www.upstairs-experiment.com/.

 

Număr de vizualizări :515


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro