Portretul României Mari în opera fotografică a lui E.O. Hoppé

mai 20th, 2019 | By | Category: Postcard

Marți, 21 mai 2019, ora 12.00, în Sala de expoziții „Theodor Pallady“, Biblioteca Academiei Române va găzdui vernisajul expoziției-document „Portretul unei țări: România Mare în fotografiile lui E.O. Hoppé, 1923“, organizată de Institutul de Istoria Artei „George Oprescu“ al Academiei Române. Vor lua cuvântul prof.dr. Adrian Silvan Ionescu, director al Institutului de Istoria Artei, și dr. Graham Howe, curatorul expoziției, director la Curatorial Assistance și E.O. Hoppe Estate Collection din Pasadena, California.

 

Expoziția va fi precedată de conferința susținută la ora 11 de dr. Graham Howe în Amfiteatrul „Ion Heliade Rădulescu“ al Bibliotecii Academiei Române, intitulată „A Londoner Wandering in Romania. E.O. Hoppé’s Portrait of a Country“.

 

Emil Otto Hoppé (1878-1972) a fost unul dintre cei mai importanți artiști fotografi ai Europei moderne. A excelat deopotrivă în fotografia documentară și de artă și este considerat printre cei mai renumiți fotografi de portret, strălucit fotograf de peisaj și autor de fotografie de călătorie. În căutarea subiectelor și peisajelor inedite a călătorit în țări de pe cinci continente, realizând fotografii-document în Germania, Polonia, România, Cehoslovacia, SUA, Cuba, Jamaica, Noua Zeelandă, Japonia, Indonezia, Singapore sau India.

 

Expoziția de la Biblioteca Academiei Române tratează perioada imediat următoare Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 și prezintă cu deosebire portrete ale locuitorilor și scene de viață din toate regiunile istorice: Transilvania, Dobrogea, Muntenia, Bucovina. Sunt înfățișați țărani la muncile câmpului sau în zi de sărbătoare, rugându-se, mahalaua bucureșteană cu pitorescul ei, viața burgurilor transilvane Sibiu sau Brașov, soldați de la vânătorii de munte, pescari din Delta Dunării. Apropiat al Casei Regale (Regina Maria îi semnează prefața volumului-album din 1924), Emil Otto Hoppé a realizat o importantă galerie de portrete ale Reginei Maria, Regelui Ferdinand I, Principesei Ileana, Principelui Nicolae, precum și fotografii document de la Castelele Peleș și Bran.

 

Expoziția va fi deschisă în perioada 21 mai  – 20 iunie 2019 și poate fi vizitată de luni până vineri, între orele 9-16. Intrarea este liberă.

 

 

Număr de vizualizări :581


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro