„Măcelăria și alte poeme”, de Dumitru Păcuraru

mai 14th, 2019 | By | Category: Agenda de carte

Recent, la Editura Tracus Arte a apărut volumul Măcelăria și alte poeme, de Dumitru Păcuraru.

„Bătrânul credea că lumea va fi mereu ca o vânzătoare tânără, grasă și frumoasă, care îi va mătura în fiecare dimineață trotuarul din fața micului său magazin, apoi, învârtoșindu-și mădularul, o va gheboși de două-trei ori pe săptămână în spatele tejghelei.” (Măcelăria)

… la urma urmei împerecherile pe furiș la popândăii, nevăstuicile, iepurii sălbatici din Valea Someșului, din Valea Chioarului, din Valea Ieriului, ca de altfel și la românii, ungurii, șvabii, rareori la evreii, rutenii și țiganii din Transilvania, Banat și Părțile Ungurene – erau, dar nu mai știu, chiar nu mai știu, dacă sunt, sau dacă vor mai fi, de domeniul evidenței. (Împerecherile pe furiș la români și unguri)

Brusc totul devine atât de transparent încât din nimicul înconjurător vezi cum timpul își face cu mâna. Ca un diliu de la fereastra unui spital de psihiatrie. Nicio aluzie la Szécenyi, Eminescu, Petru Bran, morți în ospicii. Aici, cândva, într-o seară, pentru o clipă s-au întrevăzut oazele morții și umbrele strănepoților pe care nu avea cine să-i nască. (Satu Mare/Szatmár/Sătmar/Szatmárnémeti/Sathmar)

De același autor: Miere de viespi (Litera, București, 1988); Spirit de haită (Dacia, Cluj, 2002); Salutator universal (Limes, Cluj, 2008); Versuri/Versek (AB-ART, Budapesta, 2009); Poeme din altă carte (Brumar, Timișoara, 2010); Aurel Popp, între două culturi (RAO, București, 2017); Punctul de inversare a memoriei (Casa de editură Max Blecher, București, Școala Ardeleană, Cluj-Napoca, 2017); În atelierul lui Aurel Popp (Tracus Arte, București, 2019).

 

https://edituratracusarte.ro/2019/05/14/macelaria-si-alte-poeme-de-dumitru-pacuraru/

 

Număr de vizualizări :594


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro