Italia, România, Portugalia: interferențe arhitecturale interbelice

mai 7th, 2019 | By | Category: Postcard

Institutul Cultural Român și Facultatea de Arhitectură a Universității din Lisabona (FAUL) organizează între 14 mai și 1 iulie 2019, în pavilionul Auditoriului Rainha Sonja da Suécia | CUBO al Facultății de Arhitectură, expoziția „Italia, România, Portugalia: interferențe arhitecturale interbelice“. Marți, 14 mai, la ora 15.00, cu ocazia inaugurării expoziției, va avea loc o serie de conferințe susținute de profesorul doctor arhitect Sorin Vasilescu de la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu“ (UAUIM) din București, profesorii João Pardal Monteiro și Antonio Castelbranco de la FAUL și de arhitectul Gelu Savonea, director adjunct al ICR Lisabona.

Expoziția „Italia, România, Portugalia: interferențe arhitecturale interbelice“ este alcătuită din nu mai puțin de 120 de panouri prezentând, prin intermediul unor imagini recente sau de arhivă, tot atâtea spectaculoase opere de arhitectură, câte 40 pentru fiecare dintre cele trei țări vizate. Selecția lucrărilor și a arhitecților din Italia și România a fost făcută de arhitectul Sorin Vasilescu, iar cea a lucrărilor/ arhitecților din Portugalia a fost făcută de arhitectul Sorin Vasilescu în colaborare cu arhitectul Gelu Savonea, în cursul unei ample vizite de documentare realizate cu sprijinul ICR Lisabona în anul 2016.

 

Timp de mai bine de o jumătate de secol, istoricii de specialitate au părut să ignore tot ce nu se încadra în tiparele arhitecturii de tip Bauhaus sau corbusianist. Odată cu maturizarea postmodernismului și neoraționalismului însă, curentele de arhitectură maturizate în Italia, România și Portugalia în perioada interbelică (dar radiind și în Franța, Spania, America Latină și Africa) au început a fi recunoscute ca alcătuind un al doilea filon, meridional/ latin, al devenirii arhitecturii universale. În fapt, după epuizarea „modernismului“, victimă a propriului succes, şi după apariţia postmodernismului şi a neoraţionalismului, putem mai ușor observa că arhitectura contemporană este, atunci când își exploatează resursele de creativitate, mai degrabă moştenitoarea acestor curente decât a școlii funcționaliste identificate cu Bauhaus și Le Corbusier. Această observație stă la baza conceptului expoziției „Italia, România, Portugalia: interferențe arhitecturale interbelice“, care se constituie și într-un prilej de a explora circulația ideilor într-o Europă ce traversa una dintre perioadele sale cele mai fertile din punct de vedere cultural.

 

Arhitect, profesor universitar, doctor în arhitectură, membru al Uniunii Arhitecţilor din România, Sorin Vasilescu este şi membru al Asociaţiei Oamenilor de Ştiinţă din România, membru al Centro Internazionale di Studi di Architettura Andrea Palladio (CISA) de la Vicenza, membru al Asociaţiei Europene pentru Învăţământul de ArhitecturăVisiting Professor la facultăţi de arhitectură din Strasbourg, Liège, Milano şi Torino.

La Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” din Bucureşti este titularul cursurilor de Istoria Arhitecturii Moderne şi Contemporane, Comunicări vizuale, Arhitectura spaţiului interior, Stiluri, Istoria artelor vizuale.

A fost membru al Senatului Universităţii de Arhitectură şi Urbanism (1990-2012. A fost de asemenea preşedinte (2002-2006) al Comitetului Naţional Român al ICOMOS, director al Şcolii de Înalte Studii a Universităţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” (2004-2008). În prezent, activează şi ca Preşedinte al Fundaţiei Giulio Magni (din 2008). În 2015 a primit Premiul „Opera omnia” al Academiei Române.

 

Lista arhitecților ale căror lucrări sunt prezentate în expoziție:

 

Italia România Portugalia
Adalberto Libera

Giuseppe Terragni

Marcelo Piacentini

Giovanni Michelucci

Giò Ponti

Angiolo Mazzoni

Giovanni Muzio

Mario Ridolfi

Pietro Lingeri

Mario Fagiolo

Giuseppe Vaccaro

Gino Franzi

Mario de Rienzi

Luigi Moretti

Giuseppe Spatrisano

Attilio Spaccarelli

Luigi Piccinato

Gino Cancelotti

Alfredo Scalpelli

Eugenio Montuori

Giovanni Guerrini

Pietro Aschieri

Arturo Dazzi

Arnaldo Foschini

Giuseppe Petazzi

Vittorio Morpurgo Ballio

Alessandro Canestri

Vittorio Bonadè Bottino

Enrico del Debbio

Ernesto Rapisardi

Gaetano Rapisardi

Elise Lazăr

Duiliu Marcu

Horia Creangă

Haralambie Georgescu

George Matei Cantacuzino

Marcel Iancu

Octav Doicescu

Arghir Culina

Richard Bordenache

Petre Antonescu

Radu Dudescu

Paul Smărăndescu

Emil Nădejde

George Cristinel

Nicolae Nenciulescu

Constantin Moșinschi

Ion Pușchilă

Nicolae Goga

Constantin Joja

Marica Cotescu

George Damian

Louis S. Weaks

Edmond van Saanen Algi

Walter Froy

Tullio Turconi

Emilio Turconi

Porfírio Pardal Monteiro

José Cotinelli Telmo

Cassiano Branco

Carlo Florencio Dias

Cristino da Silva

Jorge Segurado

Raul Lima

Adelino Nunes

João Simões

António Lino

Veloso Reis Carmelo

Julio Brito

Mario Abreu

Januário Godinho

Agusto Rodrigues da Silva

 

Număr de vizualizări :440


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro