spot_img

”Festivalul Copilăriei” în Lisabona și Granada

În perioada 29 mai – 5 iunie 2019, în Lisabona și Granada, la inițiativa Lectoratelor de Limba Română din cadrul Universităţilor Granada și Lisabona, va avea loc un amplu festival dedicat copiilor, care include o serie de activități academice, precum și evenimente pentru cei mici (expoziții, ateliere interactive, teatru, film etc.). La Lisabona, festivalul se desfășoară în perioada 29 mai – 1 iunie 2019 și este organizat de Ambasada României în Republica Portugheză, Institutul Cultural Român de la Lisabona și Lectoratul de Limba Română.

Festivalul va debuta la Universitatea din Lisabona, prin Conferința dedicată studiilor românești la (Facultatea de Litere – FLUL), care promovează identitatea lingvistică și culturală românească, precum și predarea limbii române ca limbă străină, cu tema: Literatura pentru copii în traducere. Conferința se adresează, în principal, specialiștilor și celor interesați în traducerea din literatura pentru copii și se desfășoară în zilele de 30 și 31 mai. Sesiunile de prelegeri vor fi organizate de Lectoratul de Limba Română de la Universitatea din Lisabona și de Institutul Cultural Român de la Lisabona, care va susține participarea a doi specialiști din România: Prof. Univ. Mihaela Cernăuți-Gorodețchi și Adrian Buga, istoric și critic de artă.

 

Conferința va fi precedată de Ateliere de traduceri din literatura pentru copii (29 mai 2019), organizate de Lectoratul de Limba Română, iar studenții de la cursul de Traducere română-portugheză vor participa la sesiuni de traduceri de teatru pentru copii.

 

La Lisabona, manifestarea centrală a festivalului va avea loc în data de 1 iunie, Ziua Copilului, prilej cu care Ambasada României în Republica Portugheză, Institutul Cultural Român de la Lisabona și Ambasada Republicii Moldova în Republica Portugheză vor organiza, la sediul Ambasadei României, începând cu ora 11.00, un eveniment dedicat celor mici. Vor avea loc activități coordonate de profesorii care asigură predarea Cursului de limbă, cultură și civilizație românească în școli portugheze, se vor derula diverse momente muzicale prezentate de către copiii de la Centrul Cultural Moldav din Cascais, iar scriitoarea Elena Dumitrescu Nentwig va citi povestiri pentru copii din ultimul său volum “Taina celor două perle“.

 

Totodată, cu sprijinul ICR Lisabona, va fi prezentat proiectul Dem Creativ, cu desene și ilustrații reprezentând personajele lui Dem Demetrescu: Ionică Vulpoiul, Trăncănel, Domnul Oak, Iepurașii poznași, Neghiniță, Capra cu trei iezi. Copiii vor participa la ateliere de povestiri, lucru manual, desen și jocuri interactive, coordonate de Andreea și Adrian Buga. De asemenea, va fi proiectat diafilmul Capra cu trei iezi și vor fi amenajate spații destinate jocurilor copilăriei și gastronomiei tradiționale românești.

 

Proiectul Dem Creativ promovează opera artistului Dem Demetrescu (1903-1977), care s-a remarcat ca pictor, grafician, realizator de film documentar și fotograf. După al Doilea Război Mondial, a ilustrat „Abecedarul“ și a devenit celebru în toată lumea, după ce ilustrațiile sale au fost prezentate la expoziţii în Milano, Londra şi New York. Dem Demetrescu a „desenat“ copilăria multor români, dar o parte importantă dintre lucrările sale s-a pierdut. Astfel, a luat naștere Dem Creativ – care îi readuce la viaţă pe eroii preferaţi de odinioară. Cu sprijinul a numeroși specialiști, după 10 ani de căutări în arhive, biblioteci și în colecții de artă ale muzeelor, fondul Dem s-a îmbogățit și a ajuns la peste 1000 de lucrări ‒ schițe, desene, planșe, gravuri, acuarele, fotografii, diafilme și filme.

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508