spot_img

Expoziții de design maghiar, în programul Romanian Design Week

Institutul Balassi – Institutul Maghiar din București prezintă noi creații de vârf ale designerilor maghiari în cadrul evenimentelor conexe ale Romanian Design Week 2019.

”După colaborările de succes din anii anteriori cu Universitatea de Arte Moholy-Nagy din Budapesta, anul acesta prezentăm două noi expoziții de design: Modă și textile MOME și Obiecte de șezut MOME la sediul Institutului Balassi – Institutul Maghiar din București (str. Gina Patrichi nr. 8).

 

 

 

 

 

În cadrul Bauhaus 100 vom prezenta expoziția intitulată Influența maghiară în teatrul Bauhaus la Teatrul Odeon (Calea Victoriei nr. 40-42), iar expoziția outdoor Tabăra de design Cernat 2017/2018 va putea fi vizionată tot la sediul institutului nostru. În legătură cu aceste expoziții vor avea loc întâlniri și prezentări de specialitate.

Cu ocazia Bauhaus 100 Ministerul Comerțului Exterior și al Afacerilor Externe al Ungariei a realizat o expoziție itinerantă, Influența maghiară în teatrul Bauhaus, care prima dată va poposi la București. Expoziția reconstituie printr-o machetă proiectul Teatrului sferic conceput de Weininger Andor. În ideea Teatrului sferic scena nu este un spaţiu delimitat, ci o structură mobilă proiectată în jurul axului vertical al sălii, cu scaune aşezate pe suprafaţa interioară a unei sfere, cu o capacitate de 5000 de locuri. Expoziția va fi vernisată la Teatrul Odeon (Calea Victoriei nr. 40-42), duminică, 19 mai, la ora 18.00 de Marius Marcu-Lăpădat (profesor universitar la Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu – Departamentul Proiectare de interior și Design) și Fülöp Mária (artist plastic, câștigătoarea concursului Bauhaus design lansat de institutul nostru în 2009), în prezența lui Adrian Damian (director general adjunct al Teatrului Odeon).

Obiectivul Institutului de Design din cadrul Universității de Arte Moholy-Nagy (MOME) este formarea de artiști designeri cu viziune deschisă, care reacționează sensibil la procesele actuale ale mediului, societății și culturii, și reprezintă calitatea la cele mai înalte nivele de profesionalism. De asemenea consideră ca o obligație formarea de designeri competitivi în domeniul designului pe plan național și internațional. Sistemul instituțional facilitează interferența dintre domeniile de specialitate ale Departamentelor de Modă&Textil, de Design&Art și Product Desgin, realizarea activității artistice interdisciplinare și aprofundarea unei viziuni integrative. Institutul de Design oferă posibilitate pentru generarea unui dialog activ între instituțiile și organismele profesionale de design din Ungaria, Europa și din lume. Este un atelier spiritual efervescent care asigură o pregătire profesională de înalt nivel studenților săi, considerând deopotrivă importante păstrarea tradițiilor și integrarea cunoștințelor noi în educație. Îmbină progresul și tradiția, bazându-se pe activitatea de cercetare a trecutului și a viitorului, generând noi calități de design și artă. Cele două expoziții aduse la București anul acesta sunt realizate în acest spirit.

Expoziția Modă și textile MOME este realizată de Departamentul de Modă&Textile al Institutului de Design din cadrul MOME. Expoziția prezintă o colecție de textile care permite publicului o privire asupra activităţii desfăşurate de studenţii de la specializările ţesături, materiale şi modele imprimate, precum şi forme tricotate. Tematica ţesăturilor prezente în expoziţie este Arhitectura, materialele tricotate au fost realizate în baza unui Jurnal vizual de vară, iar colecţia de modele imprimate abordează tematica Grădinii, sub formă de exerciţiu de stil. Colecţia de modă prezintă Cartea de vizită personală a studenţilor de la secţia de forme tricotate, transpusă în limbajul textilelor şi al formelor de modă, reflectând asupra domeniilor de interes şi asupra personalităţii proprii ale studenţilor. Vernisajul va avea loc la Institutul Balassi / institutul Maghiar din București (Gina Patrichi nr. 8) luni, 20 mai, de la ora 17.00 în prezența a doi profesori designeri, Kele Ildikó și Szabó Dóra, care în cadrul vernisajului ne vor prezenta munca și studiul din cadrul Departamenului de Modă&Textil (MOME).

Expoziția Obiecte de șezut MOME este realizată de Departamentul de Design de obiect din cadrul MOME și prezintă obiecte de mobilier unicat, printre care mobilă pentru odihnă, scaune demontabile, ușor de mutat, respectiv scaune reinterpretate. Obiectele create în programul de design de mobilier sunt caracterizate de soluții structurale noi, forme incitante și combinații de materiale surprinzătoare, obținute prin experimente. Obiectivul principal al proiectării este reinterpretarea tehnicilor tradiționale și proiectarea pentru executarea în ateliere. Viitorii designeri de mobilier ajung, prin modelări continue, să concretizeze fiecare proiect în prototipuri și proiecte tehnice. Scopul acestor ateliere de design introductiv a fost acela de a crea un scaun simplu care să poată fi ușor asamblat și demontat. Pe lângă detaliile de construcție îmbunătățite, studenții trebuiau să se concentreze pe un concept bine definit și coerent. În tematica stabilită fiecare student BA1 a trebuit să-și găsească problematica preferată din cele mai variate domenii ale vieții. A urmat o cercetare bine structurată, efectuată prin prisma designului, și un proces simetric de experimentare și proiectare, rezultând prezenta expoziție. Soluțiile studenților s-au deosebit foarte mult una de cealaltă, rezultatul fiind o varietate de obiecte de șezut robuste sau ușoare, organice sau industriale, conceptuale sau pragmatice. Expoziția va fi vernisată la Institutul Balassi – Institutul Maghiar din București (Gina Patrichi nr. 8) luni, 20 mai, ora 17.00 de Lenkei Balázs, designer și profesor la universitatea MOME.

Expoziția outdoor Tabăra de design Cernat 2017/2018 prezintă o selecție din lucrările realizate la ultimele două ediții ale Taberei de design din comuna Cernat, jud. Covasna, ajunsă la a patra ediţie. Tabăra de design Cernat este un eveniment strâns legat de Sfântu Gheorghe Design Week, și este organizată în parteneriat cu Universitatea MOME Budapesta, pentru studenți de la diferite universități de design din România și din Ungaria. De obicei componenta tematicii taberei este lemnul, având în vedere tradiția locală și sursa de inspirație oferită de Muzeul Haszmann Pál din localitate care are o colecţie etnografică spectaculoasă si unde se desfășoară activitățile taberei. În lucrările participanților la tabără designul și tehnologia se întâlnesc cu materialul și meseriile, căutând diferențele și asemănările prin soluţii și funcţii care leagă trecutul de viitor. Expoziția va fi vernisată luni, 20 mai, ora 17.00 la Institutul Balassi – Institutul Maghiar din București (Gina Patrichi nr. 8) de Damokos Csaba, designer și scenograf, directorul Sfântu Gheorghe Design Week și coordonator al Taberei de design Cernat.

Invitații de la Universitatea de Artă Moholy-Nagy (MOME) din Budapesta, Kele Ildikó, Szabó Dóra și Lenkei Balázs, vor participa la un Artist Talk marți, 21 mai, de la ora 11.00, la sediul central al RDW (în clădirea BCR din Piața Universității), în cadrul căruia se va prezenta educația de design de la MOME Budapesta. Artist Talk-ul va fi moderat de Orbán Anna Mária, profesor universitar la Universitatea de Arte din București, Departamentul Arte Textile și Design Textil.

Organizator:

Institutul Balassi – Institutul Maghiar din București

 

Parteneri:

Külgazdasági és Külügyminisztérium (Ministerul Comerțului Exterior și al Afacerilor Externe al Ungariei)

Universitea de Arte Moholy-Nagy din Budapesta

Sfântu Gheorghe Design Week

The Institute – Romanian Design Week

 

Mai multe informații: www.ccu.ro” , anunță Institutul Balassi – Institutul Maghiar din București

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508