Expoziția de artă video ”Ieri nu s-a întâmplat, 1989-2019”, la ATELIER 030202

mai 21st, 2019 | By | Category: Proiecte

Joi, 23 mai 2019, între orele 19.00 – 22.00, la ATELIER 030202 – spațiu de artă contemporană (Sala Nouă TC, str. Sfânta Vineri nr. 11, Bucureşti), va avea loc vernisajul expoziției ”Ieri nu s-a întâmplat, 1989-2019”. Artiști: Irina Botea, Adrien Porcu Deiana, David Raffini, Ștefan Sava. Curator: Madeleine Filippi. Expoziția poate fi vizitată în perioada 23 mai – 23 iunie 2019 și este prezentată de Asociația Prom’Art, în cadrul Sezonului România-Franța. Din 6 aprilie în 4 mai, aceasta a ocupat Centrul de artă Ange Leccia din orașul Oletta, în Corsica. ”Ieri nu s-a întâmplat, 1989-2019” ne invită să adoptăm perspective noi asupra traumelor trecutului. Prin scenografia cu accente intimiste și reflecția bazată pe studiul imaginii-document, expoziția atrage atenția asupra felului în care memoria este miza esențială a oricărui proces de reziliență. Astfel, lucrări emblematice de Irina Botea și Ștefan Sava se vor alătura celor imaginate anume pentru acest eveniment de artiștii Adrien Porcu Deiana și David Raffini. AgențiadeCarte.ro este partener media.

„Regimul Ceaușescu a căzut ieri. Azi, la București, mulțimea dezlănțuită a invadat centrul orașului și a ocupat palatul prezidențial, devastându-l. Țipete, plânsete și sentimentul că momentul e ireal, acestea sunt imaginile primei revoluții televizate, pe care restul lumii le descoperă în decembrie 1989.

Expoziția Ieri nu s-a întâmplat, 1989-2019 a luat naștere în urma unei anecdote povestite de Jean-Claude Rogliano în volumul Visa pour un Miroir, în care relatează plecarea din Corsica a primelor convoaie umanitare franceze și întâlnirea cu poporul român. Bineînțeles, ambiția proiectului nu este de a face o relatare a acelei călătorii, ci mai degrabă de a ne concentra asupra unui moment din istorie și a deschide perspective noi asupra traumelor trecutului. Prin scenografia cu accente intimiste și  reflecția bazată pe studiul imaginii-document, expoziția atrage atenția asupra felului în care memoria este miza esențială a practicii oricărui proces de reziliență.

Expoziția Ieri nu s-a întâmplat, 1989-2019 propune o explorare a hărții mentale colective a acestei perioade istorice, fiecare lucrare video luând forma unei reminiscențe din trecut, intrând în rezonanță cu celelalte, asemeni unor urme mnezice. Astfel, lucrări emblematice de Irina Botea și Ștefan Sava sunt puse alături de cele ale artiștilor Adrien Porcu Deiana și David Raffini, care au avut acces doar la arhivele vizuale ale acestei perioade din istoria României. Așa cum ne amintește Georges Didi-Huberman, filosof și istoric al artei, în teoria sa de interpretare a imaginilor, „Imaginile au putere. Mai rău: imaginile sunt putere.” De altfel, el explică mai departe măsura în care sunt necesare flexibilitatea, asocierea liberă a imaginilor prin similarități, comparații dar și prin jocul diferențelor. Această estetică a fragmentului constituie un adevărat fir roșu al expoziției. Spectatorul este invitat să se lase dus de valul unei coregrafii cathartice în care lucrările de artă capătă calitățile urmelor mnezice și subliniază cu delicatețe legăturile care se țes între diferitele evenimente și impactul lor asupra relației pe care o avem cu ceilalți și cu noi înșine. Această estetică a fragmentului propune o lectură diacronică, temporalități fracturate la interstițiul dintre continuitatea posibilă și renunțare. Așa cum o anunță titlul, evocând durata absentă dintre epitaf și nevoia de utopie, expoziția este ocazia de a aduce realitatea istorică în sfera actului poetic și de a sta mărturie după treizeci de ani de libertate.” Madeleine Filippi

 

Sezonul Franța-România 2019

Sezonul Franța-România 2019 este organizat și implementat pentru Franța de: Institutul Francez cu sprijinul ministerului Europei și Afacerilor externe, ministerului Culturii, ministerului Economiei și Finanțelor, ministerului Educației naționale, ministerului Învățământului superior, Cercetării și Inovației, ministerului Tranziției ecologice și solidare, ministerului Sporturilor, Ambasadei Franței în România, întregii rețele a Institutelor Franceze din România și Alianțelor Franceze.

Comisari generali: Jean-Jacques Garnier și Andrei Țărnea.

 Colectivul Prom’Art :

Prom’Art este o asociație fondată în 2007 și un colectiv  care se implică în explorarea și cercetarea diferitelor mijloace de expresie din câmpul contemporan al artelor, pentru a crea un teritoriu în care dialogul, experiențele și diversitatea sunt alăturate. Colectivul se declară deschis oricărei propuneri cu scopul de a contribui la dezbaterea publică și la promovarea artei contemporane. Prom’Art își propune să participe la difuzarea artelor vizuale și performative produse în Corsica, atât la nivel național cât și internațional. Prin intermediul textelor și evenimentelor publice, Prom’Art ia parte la o rețea deschisă de corespondențe și dezbateri pentru a observa, analiza și difuza practicile și formele care modelează mijloacele artistice și culturale ale insulei.

ATELIER 030202

Galeria Atelier 030202 este o platformă de artă contemporană din București (RO) dedicată tinerilor artişti, curatori, istorici de artă și manageri culturali, interesaţi de experiment şi suflu nou în artele vizuale. Un proiect non-profit, inovator, viu, unde evenimentele artistice coexistă la propriu cu teatrul contemporan și intervenţiile de orice altă natură – muzică experimentală, performance, dans contemporan, proiecții video, instalaţii, artă urbană. Ideile proprii şi un program atent selectat au ajutat la consolidarea unei identități vizuale multiculturale consistente. Susținem atât expoziţiile personale, cât şi proiectele curatoriale de anvergură. Suntem deschişi la parteneriate cu artişti, curatori români şi străini, precum şi cu alte instituţii şi organizaţii de profil. Numeroasele proiecte expuse până în prezent la Atelier 030202 au creat o identitate aparte dinamizând mediul educațional și cultural romanesc printr-un dialog direct și interactiv între creator și privitor. ATELIER 030202 a fost fondată în decembrie 2009, la 20 de ani de la căderea regimului comunist din România, de către artistul și curatorul Mihai Zgondoiu.

 

 

Organizator: ATELIER 030202

Parteneri:Teatrul de Comedie, Asociaţia Euro CulturArt, Prom’Art, Institutul Cultural Român, Institutul Francez, Ambasada României în Republica Franceză, Guvernul României

Parteneri media: AgentiadeCarte.ro, Radio România Cultural, Revista ARTA, Modernism.ro, ArtWall, Feeder.ro

 

 

blog: http://www.atelier030202.blogspot.ro

fb event: https://www.facebook.com/events/372158226729268/

 

Număr de vizualizări :603


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro