spot_img

Din Siberia la Timișoara pentru TESZT – „Sociopath/Hamlet” deschide Festivalul Euroregional de Teatru Timișoara

Teatrul Dramatic „Stary Dom” din Novosibirsk va deschide a douăsprezecea ediție TESZT cu producția regizată de Andrei Prikotenko – „Sociopath/Hamlet”, o reinterpretare proaspătă a personajului lui William Shakespeare, în linia temei festivalului – EROI/ANTIEROI. În următoarele zile, TESZT prezintă spectacole din Franța, Belgia, Ungaria, Slovenia, Germania și România, precum și producțiile teatrului-gazdă: „Lacul lebedelor revăzut” și „Henric al IV-lea”.

Despre eroism și antieroism, modele și deconstruirea tiparelor legate de salvatori și eroi – va fi vorba în toate spectacolele din TESZT 2019. „Sociopath/Hamlet” a fost selectat în urma apelului deschis lansat de festival pentru spectacole din Europa de Est. Regizorul Andrei Prikotenko spune despre personajul Hamlet reinterpretat la Novosibirsk: «A fi sau a nu fi» nu mai sună relevant astăzi. Oamenii doresc să spună altceva pe acest subiect. De ce un sociopat? Astăzi e tipul cel mai comun. Iar el și-a ales poziția: a rămas interesant numai pentru sine, în interiorul propriei lumi și complet insensibil la lumea din jurul său”.

Grație colaborării cu Sezonul România-Franța 2019, miercuri va fi prezentat un spectacol de dans contemporan al trupei Cie Malka, „Têtes d’Affiche”. Joi, duo-ul belgiano-olandez Enkidu Khaled și Chris Keulemans prezintă „Bagdad”, spectacol de teatru documentar care sondează consecințele războiului. În aceeași zi și vineri va avea loc „Erou 2.0 Spectacolul spectacolelor”, creat de Uroš Kaurin și Vito Weis, doi dintre cei mai buni actori tineri din Slovenia. Programul de vineri include și o montare nouă a unui text clasic: „Macbeth” de W. Shakespeare, jucat de actorii Teatrului „Jászai Mari” din Tatabánya. Ziua de sâmbătă aduce unul dintre cele mai solicitate spectacole din România în prezent: „Medea’s Boys”, regia Andrei Măjeri, precum și o producție recentă din Germania, „Antigona”, regia Kristóf Szabó. Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” va prezenta premiere sale din 2019: marți de la 17:00 „Lacul lebedelor revăzut”, regia Kokan Mladenovic, și duminică de la 16:00 „Henric al IV-lea”, direcția de scenă Victor Ioan Frunză.

După spectacole publicul și invitații vor avea ocazia de a participa la discuții cu artiștii. Toate spectacolele vor fi traduse în română, maghiară și engleză, în funcție de limba vorbită pe scenă. Bilete s-au pus în vânzare la teatru (pe durata festivalului Casa de bilete se deschide la ora 10 și se închide după începerea ultimului spectacol al zilei), prețul fiind de 40 lei, sau 30 lei cu reducere pentru elevi, studenți, pensionari, abonați și posesori card Cultura Plus. Spectatorii pot achiziționa și abonamentul TESZT5 pentru acces la cinci spectacole la alegere, la prețul de 150 lei, sau 75 lei cu reducere.

TESZT este organizat de Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timișoara în 20-26 mai 2019, fiind finanțat de Primăria Municipiului Timișoara. Cu sprijinul următoarelor instituții: Consiliul Județean Timiș, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Culturii și Identității Naționale, UNITER. Mai multe date despre fiecare spectacol se pot găsi pe www.teszt.ro

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508