Din Siberia la Timișoara pentru TESZT – „Sociopath/Hamlet” deschide Festivalul Euroregional de Teatru Timișoara

mai 20th, 2019 | By | Category: Postcard

Teatrul Dramatic „Stary Dom” din Novosibirsk va deschide a douăsprezecea ediție TESZT cu producția regizată de Andrei Prikotenko – „Sociopath/Hamlet”, o reinterpretare proaspătă a personajului lui William Shakespeare, în linia temei festivalului – EROI/ANTIEROI. În următoarele zile, TESZT prezintă spectacole din Franța, Belgia, Ungaria, Slovenia, Germania și România, precum și producțiile teatrului-gazdă: „Lacul lebedelor revăzut” și „Henric al IV-lea”.

Despre eroism și antieroism, modele și deconstruirea tiparelor legate de salvatori și eroi – va fi vorba în toate spectacolele din TESZT 2019. „Sociopath/Hamlet” a fost selectat în urma apelului deschis lansat de festival pentru spectacole din Europa de Est. Regizorul Andrei Prikotenko spune despre personajul Hamlet reinterpretat la Novosibirsk: «A fi sau a nu fi» nu mai sună relevant astăzi. Oamenii doresc să spună altceva pe acest subiect. De ce un sociopat? Astăzi e tipul cel mai comun. Iar el și-a ales poziția: a rămas interesant numai pentru sine, în interiorul propriei lumi și complet insensibil la lumea din jurul său”.

Grație colaborării cu Sezonul România-Franța 2019, miercuri va fi prezentat un spectacol de dans contemporan al trupei Cie Malka, „Têtes d’Affiche”. Joi, duo-ul belgiano-olandez Enkidu Khaled și Chris Keulemans prezintă „Bagdad”, spectacol de teatru documentar care sondează consecințele războiului. În aceeași zi și vineri va avea loc „Erou 2.0 Spectacolul spectacolelor”, creat de Uroš Kaurin și Vito Weis, doi dintre cei mai buni actori tineri din Slovenia. Programul de vineri include și o montare nouă a unui text clasic: „Macbeth” de W. Shakespeare, jucat de actorii Teatrului „Jászai Mari” din Tatabánya. Ziua de sâmbătă aduce unul dintre cele mai solicitate spectacole din România în prezent: „Medea’s Boys”, regia Andrei Măjeri, precum și o producție recentă din Germania, „Antigona”, regia Kristóf Szabó. Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” va prezenta premiere sale din 2019: marți de la 17:00 „Lacul lebedelor revăzut”, regia Kokan Mladenovic, și duminică de la 16:00 „Henric al IV-lea”, direcția de scenă Victor Ioan Frunză.

După spectacole publicul și invitații vor avea ocazia de a participa la discuții cu artiștii. Toate spectacolele vor fi traduse în română, maghiară și engleză, în funcție de limba vorbită pe scenă. Bilete s-au pus în vânzare la teatru (pe durata festivalului Casa de bilete se deschide la ora 10 și se închide după începerea ultimului spectacol al zilei), prețul fiind de 40 lei, sau 30 lei cu reducere pentru elevi, studenți, pensionari, abonați și posesori card Cultura Plus. Spectatorii pot achiziționa și abonamentul TESZT5 pentru acces la cinci spectacole la alegere, la prețul de 150 lei, sau 75 lei cu reducere.

TESZT este organizat de Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timișoara în 20-26 mai 2019, fiind finanțat de Primăria Municipiului Timișoara. Cu sprijinul următoarelor instituții: Consiliul Județean Timiș, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Culturii și Identității Naționale, UNITER. Mai multe date despre fiecare spectacol se pot găsi pe www.teszt.ro

 

Număr de vizualizări :544


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro