spot_img

”Dansul Zmeilor” – Crispus & Cobzality- într-un show incendiar, la Amfiteatrul ENKA, din Istanbul

În contextul marcării finalului Președinției Românei la Consiliul Uniunii Europene, Consulatul General al României la Istanbul și Institutul Cultural Român ”Dimitrie Cantemir” din Istanbul anunță un spectacol exploziv, ”Dansul Zmeilor”, susținut de Cobzality & Crispus, în data de 20 iunie 2019, de la  ora 21.15, în Amfiteatrul ENKA Eşref Denizhan Culture and Art din Istanbul.

Peste o oră și jumătate scena va aparține muzicii, într-un acompaniament inedit: dans cu focul, pe scena unui amfiteatru contemporan de 1000 de locuri, cu o  poveste și într-o prezentare care dau fiori.

Cobzality este cel mai proaspăt și actual proiect electro – world music din zona premium a industriei muzicii alternative din România, inspirat de folclorul autentic românesc, de obiceiuri şi tradiţii, amestecând o gamă variată şi surprinzătoare de  percuţie şi instrumente de suflat acustice, cu sunete moderne sintetizate sau elemente de muzică electronică şi sound design.

Fondat în 2012, de către doi dintre percuţioniştii de marcă ai renumitului proiect de percuţie neconvenţională ”Sistem” – Florin Romaşcu şi Robert Magheţi, Cobzality îşi completează componenţa invitând-o pe talentata solistă Bianca Purcărea, binecunoscută publicului datorită unor show-uri TV ca X-Factor sau Eurovision. Astfel, trupa e gata să transpună inflexiuni folclorice autentice într-un cadru modern, contemporan.

Florin Romaşcu şi Robert Magheţi au fost pentru 12 ani membri ai proiectului  SISTEM, trupă care a obținut un important loc III la ediţia 2005 a Concursului Eurovision, printre alte apariţii majore naţionale sau internaţionale, ajutând astfel Cobzality cu expertiză şi experienţă de scenă remarcabilă.

De la o vârstă fragedă, Bianca Purcărea a participat la cele mai prestigioase festivaluri din România, dar şi din străinătate. Una din cele mai notabile apariții ale tinerei voci este legată de ediția 2010 a Eurovision. Din 2012, Bianca Purcărea devine vocea inconfundabilă Cobzality.

Florin Romaşcu – percuţie, keyboards – muzicianul care poate fi considerat, fără exagerare, „coloana vertebrală” a proiectului, gata să folosească în Cobzality cei peste 10 ani de experienţă pe scenă alături de trupa Sistem.

Robert Magheţi – tobe, programare live – este, de fapt, unul dintre membrii fondatori Cobzality şi care vine în proiect cu experienţa şi ritmul stabil cristalizat în peste o decadă alături de aceeaşi trupă Sistem.

Cobzality își leagă numele de scena Festivalului Internaţional “George Enescu”- Bucureşti, dar a apărut și în progremul unor evenimente extrem de importante,  ca Festivalul Internaţional de Jazz – Alba Iulia, Festivalul Internaţional de Teatru – Sibiu, Festivalul Internaţional „Jazz in the Park” –  Cluj, Victoria Film Festival, Festivalul Internaţional „Tradiţii şi Folclor în Cişmigiu” – Bucureşti sau spectacol sold-out realizat în acompaniamentul Orchestrei Filarmonica „Banatul” din Timişoara.

În completare, Trupa Crispus – care a luat naștere în 2003, la Sibiu, la inițiativa unor tineri cu preocupări mai puțin obișnuite – joaca cu focul. Iar joaca a devenit un adevărat joc, unul profesionist, exprimat în spectacole speciale, grandioase, în care membrii trupei combină pirotehnia cu acrobațiile și efectele vizuale unice.

Echipa pregătită să fure inimile spectatorilor de la Istanbul este formată din: Florin Romașcu, Robert Magheți, Bianca Magheți, Nicușor Sava, Raluca-Georgiana Cobuz, Florin Reulea, Mădălina Ioana Bădilă, Ioan-Alexandru Dini, Loredana-Mirela Helici, Alina Teodora Cobuz, Răzvan Mărcuci și Andreea Vorniciuc.

Repertoriul special ales pentru show-ul de la Istanbul este unul de mare impact, care combină atât piese de inspirație folclorică românească, cât și piese cu influențe orientale și balcanice. Pentru a păstra și elementul surpriză, vă dezvăluim doar o parte dintre piesele incluse în program: Pamentul caval; Paparuda 2.0; Cine-o lua bărbat; Măi puiuț; Hai acas’ – Adaptarea celebrului cântec “Cântă cucul bată-l vina, de răsună Bucovina”; Până când nu te iubeam; De la Căpâlna; Soarele și Luna.

Este deja pentru a doua oară în 2019,

După un remarcabil succes înregistrat de reprezentanța noastră la începutul acestui an, ICR Istanbul continuă cu o altă premieră extraordinară – primul proiect pe care îl organizăm în Amfiteatrul ENKA Eşref Denizhan Culture and Art, cu speranța fermă că este doar începutul unei serii valoaroase de colaborări.

Proiectul continuă, astfel, pe calea aleasă de ICR Istanbul de promovare a folclorului românesc, prin familiarizarea publicului local cu muzica de inspirație folclorică, tradițională, dar și cu influențele și armoniile balcanice și, totodată, marchează finalul de mandat al Președinției Românei la Consiliul Uniunii Europene. Este și o oportunitate excelentă de prezentare și pomovare a unor trupe românești foarte bine cotate, apreciate pe plan național, și nu numai, formate din performeri de excepție.

Parteneri și coorganizatori în demersul curajos al Institutului Cultural Român ”Dimitrie Cantemir” de la Istanbul sunt Consulatul General al României la Istanbul şi ENKA Holding, care pune la dispoziție Amfiteatrul ENKA Eşref Denizhan Culture and Art.

https://www.enkasanat.org/en/places/enka-esref-denizhan-open-theater/

Centrul de Cultură și Artă ENKA Kültür Sanat din Istanbul aparține Fundației ENKA -Turcia. ENKA Kültür Sanat este o instituție care reunește artiști naționali și internaționali din diferite domenii, care promovează și susțin creativitatea și gândirea liberă, asigurând astfel o continuitate și o accesibilitate la cultură și la artă. De trei decenii, ENKA Kültür Sanat oferă publicului său posibilitatea de a se apleca asupra artei dintr-o perspectivă foarte largă, aducând în evenimentele sale exemple de la tradițional la contemporan, de la alternativ la pop și de la un punct cardinal la altul.

Amfiteatrul ENKA Eşref Denizhan Culture and Art a fost construit în anul 1984 și renovat apoi în 2004, căpătând o alură contemporană. Cu o capacitate de 1000 de locuri și dotări tehnice moderne, amfiteatrul se impune ca unul dintre cele mai atrăgătoare spații outdoor atât pentru artiști, cât și pentru public.

ENKA Kültür Sanat a fost gazda unor concerte extraordinare și a unor spectacole de teatru dintre care au rămas în memoria miilor de spectaori: Fazıl Say, İdil Biret, Gülsin Onay Nils Petter Molvaer, Grotowski Workcenter, Wooster Group, Teatro Vascello, Carl Palmer, Juan Carlos Caceres, Garaj İstanbul, Semaver Kumpanya, Orchestra de Cameră Akbank, Teatrul Dostlar, Teatrul Oyun Atölyesi, Teatrul Moda Sahnesi, DOT, Teatrul de Stat İstanbul Şehir Tiyatrosu sau Teatrul Pera.

/ transmite ICR Istanbul

 

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508