”Confluențe artistice ieșene”, la ICR Tel Aviv

mai 24th, 2019 | By | Category: Postcard

Sub titlul „Confluențe”, ICR Tel Aviv a vernisat joi, 23 mai 2019, cea mai nouă expoziție de pictură de la sediu, semnată de tânăra artistă româncă Bianca Boroș din Iași.  Motto-ul expoziției este reprezentat de un citat din „Ilustrațiunea evreiască”,  din 1 noiembrie 1930, despre aspecte din viața culturală a orașului moldav: „Iașul evreiesc a fost înainte vreme scaunul intelectualității evreiești, centru cultural de mare amploare. La Iași s-a născut umil și sărman falnicul teatru evreiesc de astăzi […] și a sfârșit prin a fi astăzi depășitor în toate țările al teatrului contemporan […] tot la Iași se pot găsi nenumărate dovezi de colaborare și prietenie reciprocă între ambele populațiuni.”

În fața unui public format din  scriitori și artiști israelieni de origine română, diplomați români și specialiști în domeniul artelor vizuale, Cleopatra Lorințiu, director adjunct al ICR Tel Aviv a deschis evenimentul printr-o scurtă prezentare a parcursului artistic și academic al artistei, cu accent pe rezidenţa artistică la Cité Internationale des Arts din Paris, unde Bianca Boroş s-a aflat în calitate de bursieră „Constantin Brâncuşi” a Institutului Cultural Român. Cleopatra Lorințiu a menționat, pentru cei prezenți în sală la vernisajul expoziției, că aceasta „este filtrul inteligenței artistice și a sensibilității artistei aplicat asupra unor imagini, amintiri din Iași foarte multe dintre ele descriind sugestii ale vieții evreiești din Iași.”

În intervenția sa, Bianca Boroș a vorbit despre procesul de creației al lucrărilor prezentate, care urmăreşte, pe de o parte, să valorifice rezultatele rezidenţei artistice la Cité Internationale des Arts din Paris, iar pe de altă parte să aducă în atenţia publicului internaţional lucrări recente care reflectă viziunea estetică a artistei privitoare la tematica propusă. Elementul inedit al acestei expoziții constă în surprinderea printr-o tehnică de lucru originală a unor aspecte, în special de ordin arhitectural, din vechiul târg al Ieșilor cu scopul de a menține vie în amintirea celor plecați din Iași sau a urmașilor lor, legătura cu obârșia din mediul moldav și românesc și de a-i provoca să revină în locurile copilăriei și tinereții.

Expoziţia are ca bază imagistică fotografii de epocă transpuse artistic cu ajutorul tehnicilor şi tehnologiilor picturale neconvenţionale, specifice picturii contemporane (deseori alăturând elemente incompatibile, precum apa şi uleiul, acrilic, vopsea industrială, terebentină, vin, cafea), rezultat al unor studii care, de mai multă vreme, se află printre preocupările profesionale curente ale artistei. Astfel, aceasta a transpus în pictură imagini ale unor repere arhitecturale și culturale din istoria orașului, cu accent pe viața comunitară evreiască, precum Palatul Braunstein, Sinagoga Mare, cimitirul evreiesc, Strada Lăpușneanu, Grand Hotel Traian, Palatul Culturii, Strada Târgu Cucu sau Palatul Neuschotz.

În continuarea programului, dr. Lăcrămioara Stratulat, director general Palatul Culturii Iași, și-a început intervenția prin a specifica scopul acestei expoziții, acela de „a sugera emoție” și de a arăta „câteva crâmpeie din Iași”, clădiri emblematice care „în perioada comunistă mare parte dintre ele au fost dărâmate și s-au construit alte edificii în locul lor, în special blocuri de locuințe”. Dr. Stratulat a făcut o prezentare de ansamblu a istoriei Palatului Culturii, instituție pe care o conduce în prezent, unde „întotdeauna ceea ce s-a întâmplat important încă din vechime în această comunitate ieșeană s-a întâmplat în acel loc”.

Evenimentul s-a încheiat cu intervenții entuziaste din partea publicului, care, cu multă emoție, și-a împărtășit propriile amintiri legate de Iași și de clădirile reprezentate în lucrările de artă incluse în expoziția „Confluențe” a Biancăi Boroș.

Expoziția este deschisă la galeria ICR Tel Aviv până în data de 21 iunie, urmând ca apoi, la cererile primite din partea publicului, atât de la cel prezent în sală, cât și telefonic,  aceasta să fie itinerată și în alte locații din Israel, unde o parte semnificativă a evreilor originari din România au venit din Iași.

 

Număr de vizualizări :681


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro