Institutul Cultural Român din Londra continuă colaborarea cu revista britanică de artă contemporană Contemporary Lynx, lansată la începutul acestui an, cu o seară de experiențe multisenzoriale imersive ce îi are în prim-plan pe doi dintre cei mai inovativi artiști vizuali ai momentului – românul Alex Mirutziu și polonezul Piotr Krzymowski. Cei doi vor vorbi despre locul și rolul creației lor în contextul artistic actual și își vor prezenta cele mai recente proiecte – instalațiile tête-à-tête și swombie ale lui Piotr Krzymowski, o analiză a impactului tehnologiei asupra vieții de zi cu zi, precum și proiectul video pe care Alex Mirutziu îl va prezenta, în premieră, la Galeria Sabot din Cluj-Napoca la finele acestei luni. Artistul român va vorbi, de asemenea, despre scena artistică din Cluj-Napoca, temă ce face subiectul articolului său publicat în ultimul număr al revistei britanice. Programul va fi completat muzical de un DJ-set al producătorului polonez Adrian Magrys, co-fondatorul casei de discuri Lanquidity Records, care va introduce publicul în atmosfera jazz-ului experimental din Europa de Est a anilor ’60.
Prilejuit de lansarea celui mai recent număr al Contemporary Lynx, evenimentul este organizat joi, 16 mai, cu susținerea Ambasadei Poloniei din Marea Britanie și a Institutului Cultural Polonez și este inclus în programul Festivalului Zilele Patrimoniului Polonez. Proiectul se înscrie în strategia ICR Londra de a promova, pe parcursul anului 2019, numeroși artiști vizuali români aparținând unor generații și medii creative diverse, dar și de a colabora cu organizații britanice de profil, cu scopul de a atrage un public nou și specializat.
Alex Mirutziu este un artist care, prin performance, instalații sau text, e preocupat de maniera în care spațiul se reorchestrează în urma unei finalități. A creat un colectiv, TAH29, cu un hiper-obiect, mai precis, cu el însuși la vârsta de 29 de ani și activează des în această structură. Dincolo de activitatea sa artistică, Mirutziu e interesat și de practicile teoretice, colaborând cu diferiți artiști, scriitori, muzicieni, designeri sau filosofi străini sau instituții de prestigiu, precum Royal College of Arts, Londra, Von Kraal Theatre, Estonia, Konstfack, Stockholm sau Bezalel University of Art and Design, Tel Aviv. În 2016, Mirutziu a fost artist rezident la Fundația Delfina din Londra, rezidență urmată de prezentarea performance-ului Doing sub thinking la Royal Academy of Arts în urmă cu un an, în cadrul Festivalului Block Universe.
Piotr Kamil Krzymowski a studiat artele plastice la Colegiul de Artă și Design Central Saint Martins din Londra. Artistul lucrează cu medii diverse, printre care: fotografia, instalația sau colajul. Acționând ca arhivist al vremurilor noastre, Krzymowski se concentrează în principal pe cultura digitală și examinează efectele noilor tehnologii în activitățile cotidiene, precum și a schimbărilor în comportamentele umane ce rezultă din acestea. Artistul a avut numeroase expoziții solo și de grup în galerii și instituții, printre care: ICA (Londra), CCA (Glasgow), Whitechapel (Londra), CoCA (Torun), Bienala din Liverpool, Tate Modern (Londra), Galeria Kasia Michalski (Varșovia) și Galeria L’étrangère (Londra).
Pentru mai multe detalii despre acest proiect și programul ICR Londra, vă invităm să vizitați www.icr-london.co.uk și https://www.facebook.com/ICRLondon/