”Vi se pare cumva nedreaptă dispariția dumneavoastră?”, de Matei Vișniec

apr. 8th, 2019 | By | Category: Carte in lucru

La Editura Tracus Arte va apărea volumul de poezie Vi se pare cumva nedreaptă dispariția dumneavoastră?, de Matei Vișniec.

În anii ’80, la București, într-un moment de mare efervescență poetică, Matei Vișniec și-a forjat un stil al său, recognoscibil imediat. Deseori poemele sale sunt niște mici fabule filozofice, dar și niște situații dramatice insolite, ca și cum ar planta decorul unor întâmplări stranii pe care le schițează cu o mare economie de mijloace. Nu întâmplător drumul de la poezie la teatru a fost firesc pentru Matei Vișniec, întrucât aproape toate poemele sale conțin în embrion un conflict și o interogație, o provocare și o dilemă. Numeroase personaje mirate sau amuzate, fragile sau ironice se plimbă prin poemele lui Matei Vișniec și uneori trec dintr-un poem în altul, ca și cum autorul ar construi un unic univers, o galaxie de angoase existențiale, dar și de situații ludice.

Poet, dramaturg, romancier, jurnalist, Matei Vişniec s-a născut pe 29 ianuarie 1956 la Rădăuţi. A debutat cu poezie în revista Luceafărul în 1972. Mai târziu, stabilit la Bucureşti, unde a făcut studii de filozofie, s-a numărat printre fondatorii Cenaclului de luni condus de criticul Nicolae Manolescu. A debutat în volum în 1980, la Editura Albatros, cu o culegere intitulată La noapte va ninge. Matei Vişniec este autorul a cinci volume de poezie, şase romane şi peste 50 de piese de teatru. Din 1987 trăieşte în Franţa, unde lucrează ca jurnalist la Radio France Internationale. După căderea comunismului, în 1989, activitatea lui Matei Vişniec s-a derulat între Franţa şi România. Piesele sale sunt traduse în peste 30 de limbi şi s-au aflat pe afiș în numeroase țări. Mai multe premii i-au răsplătit activitatea, începând cu Premiul pentru poezie acordat de Uniunea Scriitorilor din România în 1984 pentru volumul Înţeleptul la ora de ceai. El a mai obţinut Premiul Academiei Române şi Premiul UNITER pentru întreaga activitate. În Franţa i s-a decernat Premiul presei la Festivalul internaţional de teatru de la Avignon, Premiul european al Societăţii Autorilor şi Compozitorilor Dramatici (SACD), precum şi Premiul de literatură europeană Jean Monnet.

Ar fi vrut să ridice o piatră

Un om care voia să ridice o piatră

îşi dădu seama brusc că nu avea mînă

că nu avea cum să apuce piatra

pe care voia să o ridice

şi să o arunce

dar nici ochi nu avea

omul care ar fi vrut să ridice piatra

neavînd ochi, deci, n-ar fi văzut nicicum

nici unde era piatra

şi nici încotro să o arunce

 

nu avea nici mînă şi nici ochi

omul care ar fi vrut să arunce o piatră

pentru că de fapt nici nu era om era

sperietoare

o sperietoare pe care se aşezau mereu

păsările

iar o sperietoare nu are decît o singură posibilitate

de a alunga păsările, aruncînd cu multe pietre

în ele

poate că această poveste n-ar fi fost atît de tristă

dacă păsările ar fi fost păsări

 

dar şi cu ele era o problemă

pentru că nu prea aveau aripi

şi nici văzduh

se tîrau doar imobile

pe o cîmpie invadată de peşti

 

din volumul în curs de apariție Vi se pare cumva nedreaptă dispariția dumneavoastră?, de Matei Vișniec

Număr de vizualizări :814


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro